Münich: Návrat školáků je hra ve stylu “zkusíme to a uvidíme”. Vláda neukázala data

Friday, November 13, 2020 ·

To, že vláda neukáže žádná čísla o šíření nákazy mezi dětmi, mě straší. Když chceme otevírat školy, měli bychom více testovat. Vláda by měla vysvětlit, proč najednou testuje méně, říká ekonom CERGE-EI Daniel Münich. Zavřené školy jsou extrémně drahým opatřením, málokdo si uvědomuje ty obrovské škody, protože to jsou náklady, které nejsou vidět, ty budou vidět až v budoucnosti, dodáváv rozhovoru pro DVTV. 




Celý rozhovor naleznete zde

5 comments:

Ivo said...
November 13, 2020 at 7:51 AM  

...a dopadne to megakatastrofou...

Pavel Doležel said...
November 13, 2020 at 1:20 PM  

Já úplně nevím, jak jinak by se to mělo dělat. Ta data podléhají velmi silnému vlivu "reject inference". "Co by, kdyby", v tomto typu experimentů zkrátka nefunguje. Je třeba vycházet ze znalostí virologů a epidemiologů a modelů šíření nákazy. Nic lepšího k dispozici nemáme - tedy pochopitelně kromě Keršlágera, elektrotechnika Münicha a armády internetových expertů na všechno. Oni někteří lidé, kteří přičuchli kdysi k matematice, se domnívají, že mají dostatečnou odbornost k revidování opatření přijatých týmem skutečných expertů. Ale není tomu tak. Data v ekonomii jsou úplně jiná, než data v biomedicíně, genetice a ta zase úplně jiná, než data v epidemiologii, nebo ve skóringu. Na každý typ dat se uplatňují úplně jiné metody a za úplně jiným účelem. Představa "ekonoma" Münicha, že když bude mít více dat, tak z nich vyvodí něco, co běžně provádí ekonometrickými metodami, je mylná. A součástí jeho odbornosti by mělo být i to, že si přesně tohoto omezení je vědom. Pan Lipmann má v tomto pravdu, že vzdělání je z velké části o hledání mezí. Ovšem hlavně svých vlastních.

mirek vaněk said...
November 13, 2020 at 1:46 PM  

Pan Doležel má pravdu. Jen jaksi memí mikde záruka, že data, která možná jsou(zatím není nikde vidět, že by byla, spíš je podezření, že nejsou) interpretují a zpracovávají odborníci. A ještě menší záruka je v tom, že tyto správné interpretace politici respektují a nedezinterpretují.(Kauza Maďar, Vojtěch kontra Babiš a comp.)Pokud by byla data věřejně přístupná, zmenší se prostor na dezinterpretaci a manipulaci.
Ředitel nemocnice není automaticky epidemiolog. Jsou zde kromě epidemiologických, také zdravotnická, ekonomická, politická aj. hlediska.

Seriozní by bylo, kromě málo konkrétních a dlouhých řečí pro veřejnost v médiích vydávat tiskovou zprávu, kde budou kroky seriozně v rámci možností zdůvodněny.
Občan věří politikovi, dokud neztratí důvěru. Každou dezinformací důvěra klesá a je třeba víc své kroky obhajovat. Teď už dosáhli stádia, že věří málokdo.

Data jsou potřeba. Nepotřebují(ba jsou přímo nežádoucí) je jen ovce jdoucí na porážku.

Jir said...
November 13, 2020 at 9:12 PM  

Zajímavé může být srovnání intervalů v USA s těmi našimi.
https://globalepidemics.org/wp-content/uploads/2020/07/pandemic_resilient_schools_briefing_7.19.20.pdf

Radek Sárközi said...
November 14, 2020 at 4:34 PM  

Z této odpovědi Ministerstva zdravotnictví vyplývá, že data o karanténách ve školách zpracována nemá...

https://www.pedagogicka-komora.cz/2020/11/ministerstvo-zdravotnictvi-pocet-skol-v.html

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.