Renata Veselá: Koronavirus jako kouč odpovědnosti a normálních sociálních vazeb?

Saturday, March 14, 2020 ·

Myslela jsem si, že bezvládí a „cochcárna“ vládne jen ve školství. Že komfortní zóna pro děti (klienty) je nadevše jen ve školách. Zde se v posledních letech normální požadavky na žáky, které platily vždy, přejmenovaly na nežádoucí tlak, který děti zbytečně stresuje a musí být omezen ne-li zrušen. Normální a osvědčené styly vyučování nahrazujeme bezbřehou hravostí, vstřícností na druhou a dáváním prostoru, aby děti našly sami sebe. A děti hledají. Hledají tak dlouho, dokud nedorostou věku, kdy přece jen nějaké nároky na jejich chování a dovednosti nepřijdou.



Renata Veselá (archiv autorky)
Pak se náhle hroutí, neví si rady a sahají po antidepresivech. Někdy i k aktu definitivnímu. Je prý prokázáno, že tato „definitiva“ bude u mladých stále častější. Tolik téma školství.

Nicméně sledováním dějů v naší společnosti poslední dobou žasnu. Lidé zaplativší si rekreaci prostě musejí na tuto odjet. Nemohou přece přijít o své peníze! Musejí si zalyžovat. Po návratu mají právo zůstat v karanténě, pobírat peníze nás ostatních poplatníků zdravotního pojištění. Nás, kteří jsme třeba neodjeli, i když jsme si lyže zaplatili. Nás, kteří jsme stále zdraví a můžeme tedy táhnout ekonomiku ve chvílích, kdy je to velmi třeba.

Ti, kteří sem zdroj koronaviru takto přivezli nemusejí platit své absence v práci ze svých peněz. Mohli by… Snad o tom teď přemýšlejí, snad to nebyla ta osudová největší epidemiologická rána naší populaci. Nemyslím si ale,že musíme vždy čekat na pokyn, zákon, vyhlášku. Stačí zdravý rozum a právě ta zodpovědnost.

Když přišla po roce 1989 kýžená svoboda, věděli jsme, že má i nutnou druhou stranu mince – odpovědnost. Bylo nás, kteří jsme toto věděli, málo? Nehlídali jsme možnost a nutnost rozvoje těchto postojů u dětí? Nevím. Jedno se mi ale zdá jisté. Žijeme v organizačně impotentní společnosti. Nejsme zvyklí podřídit se pokynům a dělat, co je třeba…jak mi to jen připomíná přestávku ve škole, kde učitelé nejsou schopni, ochotni a ani nevědí, že by měli, děti omezit v jejich frenetickém přestávkovém třeštění ... takové školy existují! V pravdě jsou ale ještě i školy „normální“…možná ještě na Moravě nějaké zbyly!

Teď jsme nuceni – zejména děti pobývat více v domácím prostředí. Tam se jistě pohybují nějací rodičové, či jiní blízcí. Tep života se zpomalil a máme více času vnímat jeden druhého. Není to přece jen šance obrody normality v našem životě? Normality, která zná přesně vymezené role a hierarchii vztahů, normality, která dává člověku pocit bezpečí domova. Tato doba je plná obav z rizik nákazy. Je ale také plná šancí! Zkusme je využít.

9 comments:

BP said...
March 14, 2020 at 11:44 AM  

Souhlasím.

A jsem ráda tomu dnešnímu nařízení.
Naši žáci, místo, aby doma pokorně zůstávali a neroznášeli možnou nákazu, tak nemají vůbec čas ani plnit námi zadávané úkoly, protože se scházejí na různých společných oslavách nebo si našli brigády a na nějakou přípravu k maturitě kašlou.

Zařídím se pak podle nich.

Ivo Mádr said...
March 14, 2020 at 12:00 PM  

"Je ale také plná šancí!"

Kéž by tomu tak bylo, to je opravdu přání 90% obyvatel ČR. Těch 10% chápe současnost a budoucnost jako příležitost bez jakýchkoliv omezení. Tato 10% minorita občanů této země není schopna jakékoliv empatie. A to je to, co většinu z nás velmi mrzí. Nemyslím si však, že škola má na tomto stavu nějaký výraznější podíl. Je to z velké části ovlivněno maloměšťáctvím, zbohatlickým přístupem k životu mnohých rodin a bohužel i přístupem velké části masmédií.

renives said...
March 14, 2020 at 12:08 PM  

Je to z velké části ovlivněno maloměšťáctvím, zbohatlickým přístupem k životu ...
A co vpouštění nejrůznějších sluníčkářů (bez základního pedagogického vzdělání) v rámci vzdělávacích akci slavných porůřezových témat do školy?! Šikovná učitelka/ - - je dle mého průřezová /-ý dost!!
Myslím, že tu máme i my šanci si uvědomit naši odpovědnost (pardon odpovědnost ředitelů škol)
Maloměščťáctví a zbohatlická tumpachovitost tu byla je a bude.

Pavel Doležel said...
March 14, 2020 at 9:09 PM  

Pěkně napsané. Pan Mádr to také napsal dobře. Jde jen o to, si od těch 10% nenechat srát na hlavu. Odcestoval jsi s rodinkou do Itálie poté, co vláda vydala doporučení do těchto zemí necestovat? A nakazil ses? Hm, smůla. Budeš si hradit léčbu, testování a náhrady škod sám. A stejně tak nemáš nárok na nemocenskou.

Ono je to stále o tomtéž - o té odpovědnosti a o těch negativních externalitách. A ve školství úplně ukázkově. Chceš, aby si tvé děti hrály, aby nebyly stresovány, aby nemusely dělat nic, co zrovna nechtějí a aby nedostávaly negativní zpětnou vazbu? Ok. Vyber si školu podle svého, ale nečekej, že ty ostatní děti, se budou o ty tvé pak starat a platit jim nějaké sociální dávky, nebo jim umožňovat čerpání. Na toto máš nárok pouze pokud se přizpůsobíš "evidence based vzdělávání".

Ono je to prostě něco za něco a není možné pořád na někom parazitovat, nebo někoho ohrožovat jen proto, že mám dojem, že mě nemá nikdo právo omezovat v mých potřebách. Tato bezohlednost podle mě není primárně otázkou výchovy, ale genetické výbavy. Někdo prostě tak nějak nemá dostatečně vyvinuté socializační funkce, včetně schopnosti empatie a základní ohleduplnosti k ostatním - a vůbec vnímání ostatních a jejich potřeb. Tyto lidi se sami omezovat prostě nebudou. Žijí v představě, že jsou oni a pak už jen zlý a špatný systém, který je omezuje. Nejsou moc schopni chápat důvody pro jakékoliv omezování se a jeho smysl. Mají anarchistické sklony a často se rekrutují z řad osob trpících různými poruchami osobnosti - především disociální. A kvůli těmto lidem je potřeba mít jasný řád a tvrdé tresty pro jeho porušování.

Silvie A. said...
March 15, 2020 at 7:00 AM  

Pan Doležel to také napsal dobře. Akorát že nepopisuje realitu, ale fikci typu "bylo by dobře kdyby".

A kvůli těmto lidem je potřeba mít jasný řád a tvrdé tresty pro jeho porušování.

"Tyto lidi" máme. Jasný řád nemáme, místo něj máme gumové zákony (které lze aplikovat pouze selektivně). A tvrdé tresty za porušování nemáme ani vzdáleně. Zdá se, že tato společnost nemá ani vůli trestat porušování řádu. Ani tím zrušením nároku na nemocenskou.

Robert Čapek said...
March 19, 2020 at 1:41 AM  

Pan Doležel to vskutku napsal mooooc "dobře". Jenom tím popisem: "Někdo prostě tak nějak nemá dostatečně vyvinuté socializační funkce, včetně schopnosti empatie a základní ohleduplnosti k ostatním - a vůbec vnímání ostatních a jejich potřeb." mne pobavil. Znám totiž jenom jednu osobu zde na České škole, která tomu dokonale odpovídá. A to je sám autor těch slov :-D Takže: kouzlo nechtěného nebo soudružská sebekritika? ;-)

Lenka Pokorná said...
March 19, 2020 at 9:03 AM  

"Někdo prostě tak nějak nemá dostatečně vyvinuté socializační funkce, včetně schopnosti empatie a základní ohleduplnosti k ostatním - a vůbec vnímání ostatních a jejich potřeb."

ó ne, na Doležela, ale na Čapka to sedí jako hrnec na prdel.

Michal Komárek said...
March 19, 2020 at 9:18 AM  

Stačí, prosím. Pan Čapek, ani pan Doležel nejsou tématem diskuse.

rváčkazvesela said...
March 19, 2020 at 3:08 PM  

Souhlas s panem Komárkem. Nejsem nikterak prudérní ale slova jako P.... pod mým článkem čtu nerada:-)
Můžete prosím psát k tématu?
I když nám zůstává rozum stát... Potom mlčte prosím - počítám i s řečnickým tichem.
A vůbec alou šít roucha! Já jich už odevzdala 20:-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.