Ředitel plzeňské hotelové školy Miroslav Široký se domnívá, že skomírající obory jako řezník-uzenář a pekař nakonec úplně skončí. „Do budoucna to nevidím jako udržitelné. Na trhu se dnes uplatní kdokoliv. Není potřeba kvalifikace. Málokterého zaměstnavatele už zajímá, jestli jste vyučený. Co se týče pekařů, máme jich v každém ročníku asi deset. Rodinných firem je jenom pár. Ostatní tvoří velké podniky, které jedou strojovou výrobu. U nich je pak úplně jedno, jestli něco umíte. A do supermarketů se zase v devadesáti procentech vozí zmražené polotovary z Polska, které se pak už jenom rozpékají,“ popsal Široký. S ohledem na měnící se stravovací návyky podle jeho názoru neobstojí ani obor řezník-uzenář. Různé pohledy na situaci středních škol přináší příloha MF DNES.
Pokles počtu uchazečů zaznamenává hotelová škola rovněž v případě kuchařů a číšníků. „Obecně klesá zájem pracovat ve službách. Jedná se o trend poslední doby. Nejvíce povinností je o víkendech a svátcích, kdy má mnoho lidí volno a chce se bavit,“ domnívá se ředitel. Upadá také snaha vyjet na zkušenou do zahraničí. Zatímco před deseti lety jezdilo na prázdninovou praxi do hotelových resortů na Rhodos kolem čtyřiceti žáků, letos vyrazil jeden. „Tři měsíce jim přijdou jako dlouhá doba, nechtějí být bez kamarádů a podobně. Takové slýchám nejčastěji argumenty,“ vyjmenoval Široký. Podle něj už absolventy ani tolik jako dříve neláká možnost vycestovat a vydělat si více peněz. „V gastronomii jsou podmínky specifické. Pokud opravdu něco umíte, platy už nejsou například oproti Rakousku nebo Německu tak rozdílné. Protože je málo lidí, i české restaurace nebo hotely musejí kvalitní zaměstnance zaplatit, aby je udržely. Pokud to neudělají, odejdou jinam,“ je přesvědčený.
Celý text naleznete v příloze MF DNES Střední škola
1 komentářů:
Když dojdou, Ukrajinců je dost a když dojdou i Ukrajinci, pak se třeba přistoupí aj na kvóty.
Okomentovat