Třídy jsou hlučné a špatně osvětlené. Děti ve třídách nevidí na psaní a neslyší výklad

pátek 7. září 2018 ·

Soustředit se na výklad? Téměř nemožné, stěžuje si skoro 80 procent českých školáků. Třídy jsou podle nich hlučné a špatně osvětlené. Třetina dětí se ve školách „dusí“. Musejí dýchat až trojnásobné množství oxidu uhličitého, než jaké povolují zákonné normy. Důvod? Obyčejná plastová okna. Ta třídy uzavřou před okolním světem tak neprodyšně, že v nich nemůže cirkulovat vzduch. V místnostech se pak hromadí vydýchaný vzduch, který je plný nebezpečného plynu. To ale není jediný problém. Poslední průzkumy České rady pro šetrné budovy ukázaly, že jsou třídy navíc špatně osvětlené a ozvučené. Informuje Deník.cz.


Simona Kalvoda (czbgc.org)
V některých školách dokonce odborníci naměřili hluk o síle 84 decibelů. „Což je, jako kdybychom tam najednou spustili motorovou pilu,“ přiblížila podmínky v českých školách ředitelka rady Simona Kalvoda.

Na nepříjemný hluk si podle ní při průzkumu stěžovalo téměř osmdesát procent dětí. Pět procent z nich přitom uvedlo, že je rámus ve třídě ruší opravdu „velmi“.

Světlo pak zhodnotila jako nepříjemné skoro polovina školáků. „Měření zkrátka ukázalo, že máme ve školách vícero problémů. Nikoliv jenom ten, že se vzduch ve třídách vydýchá už po pouhých osmnácti minutách od začátku výuky. Nesprávné jsou také osvětlení a akustika místností,“ shrnula Simona Kalvoda.

Školy proto začaly volat po změně. Zateplení budov, od kterých si původně slibovaly úspory, jim prý přinesly spíš „medvědí službu“... „Za investice do škol jsou odpovědní zřizovatelé, tedy obce a kraje. Ty mají na tyto výdaje od státu prostředky v rámci rozpočtového určení daní,“ odmítla jakoukoliv pomoc ředitelům škol mluvčí úřadu Jarmila Balážová.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
7. září 2018 v 7:26  

A divíte se. Hlvní kriterium výběrového řízení - cena! Takže hlavně levně. No a pokrok s plastovými okny nezastavíte. Doba, kdy ve školstv rozhodovaliodbrníci je dávno pryč. Dnes rozhodují politické schopnosti.

Jenže co pak, když má třída okna do rušné ulice. Nevětrat = přidušení. Větrat = neslyšíte vlastního slova.

Simona CARCY řekl(a)...
7. září 2018 v 13:19  

Že je ozvučení učeben na úrovni amplionu z návsi, se ví dlouho. Zločinem na žácích, speciálně na maturantech je, že v takových učebnách jsou realizovány reprodukce poslechových subtestů z cizích jazyků. (Ne)Kvalita ozvučení se významnou měrou podílí na výsledcích žáků. Každoročně na to upozorňují stovky zadavatelů zkoušek v učebnách. Ozvučení v současné podobě je dobré tak pro projevy státníků a ministrů, které nic nemohou zkazit. Nesrozumitelnost textu zkazí třeba někomu kariéru.
Páni, ředitelé škol, za zajištění podmínek konání zkoušky odpovídáte vy. Naplňte to skutečnou odpovědností. Pomůžete vašim frekventantům!

laimes řekl(a)...
7. září 2018 v 13:36  

ZATO MÁME TY NAŠE ŠKOLIČKY ROZKOŠNĚ ZAPLÁCANÉ POLYSTYRÉNEM

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.