V rozpočtu bude více peněz pro učitele a důchodce, méně na dávky. Rozpočet MŠMT se má zvýšit o 25,6 miliardy

Saturday, June 2, 2018 ·

S více penězi na platy učitelů či důchody, a naopak méně penězi na dávky počítá návrh rozpočtu na příští rok. Rozpočet bude mít podobně jako letos schodek zhruba 50 miliard korun. Výdaje porostou většině úřadů a ministerstev. Výjimkou je třeba ministerstvo zdravotnictví, u něhož se ale počítá s vyšším výběrem peněz ze zdravotního pojištění. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici.

Celkové příjmy rozpočtu na příští rok naplánovalo ministerstvo financí na 1,432 bilionu, o 117,1 miliardy více než v letošním rozpočtu. Výdaje by tak měly být 1,482 bilionu, z toho výdaje na investice mají stoupnout meziročně o 21 miliard korun na 78,7 miliardy. Ministerstvo počítá se schodkem rozpočtu 50 miliard i v dalších letech až do roku 2021.

Příští rok by se také měly zvýšit platy ve školství. Rozpočet ministerstva školství stoupne o 25,6 miliardy. Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) už dříve slíbil růst o 30 miliard. V příštím roce by se rozpočet školství mohl zvýšit na 194,7 miliardy. Většinu navýšení tvoří peníze na slibovaný růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků, na něž míří o 16,4 miliardy víc než letos.

Citelně klesnou podle návrhu rozpočtu výdaje na dávky pro chudé. Do pomoci v hmotné nouzi by mělo putovat o 600 milionů korun méně než letos, tedy asi 8,03 miliardy. Navyšovat se nebude ani suma na státní sociální podporu, tedy na rodičovskou, příspěvky na bydlení či přídavky na děti. Programové prohlášení připravované vlády ANO a ČSSD s podporou komunistů přitom počítá s výrazným zvýšením rodičovské.

Priority rozpočtu, jako jsou růsty důchodů, platů učitelů i investic, hodlá ministerstvo financovat z očekávaného růstu daňových příjmů a díky dobrému vývoji ekonomiky.

Celý text naleznete zde

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.