Ředitelka ZUŠ: Učím děti sdílet hodnoty, radost i pláč. Chci jim ukázat společnou práci a zodpovědnost

sobota 19. května 2018 ·

„Naučili jsme ty děti spolupracovat, naučili jsme je sdílet společně radost v partě, protože to není jen o muzice, ale je to o sdílení hodnot, radostí a pláče. Naučili jsme je společné práci, zodpovědnosti, aby to nezkazily druhému kamarádovi. I tu možnost, že i když se mu něco nepovede, tak mám kamaráda vedle sebe, nic se nestane. Já si myslím, že jsme je pro život naučili opravdu hodně,“ říká v rozhovoru pro Český rozhlas ředitelka ZUŠ Jičín Jaroslava Komárková. Mluví mimo jiné o přípravě školního muzikálu.


Jaroslava Komárková (youtube.com)
Jaroslava Komárková v rozhovoru mimo jiné říká:

Do muzikálu se nemůže pustit škola, která by nespolupracovala týmově. Je to náročné právě v tom, že každá složka, ať divadelní, taneční, hudební, má svá specifika. A dát to dohromady je tedy masakr. Já si dnes říkám, že jsem byla blázen, když jsem do toho šla. Ale od počátku jsem byla přesvědčená, že to prostě dáme. Musím říct, že jsem v té době byla ve škole jediná, která tomu věřila. Protože jsme začínali, že za dva roky uděláme premiéru muzikálu a neměli jsme ani orchestr, který jsme postavili teprve díky muzikálu. Bylo to původně 45 dětí, dnes už je jich 65, ale bylo to maso.

Sestavit orchestr z malých dětí, co byly průměru 8 - 9 let, tak to si dovedete představit, jak asi hrály na ty housle a lesní rohy a trubky, prostě katastrofa. Mě mrzí, že jsme nenahráli ty naše první zkoušky, protože tomu už nikdo nikdy neuvěří, jaký to byl paskvil pazvuků. Ale můžu vám říct, když jsme asi po roce vyjeli na soustředění, tak nás přijeli natáčet a pak jsem se dozvěděla po dalším roce, když už bylo po premiéře, že když odjížděli, tak byli zděšení. Že ten zvuk je hrozný. Ale já jsem byla šťastná, že děti všechny hrají. Takže náročné to bylo, ale výsledek stál za to…

Já jsem nikdy tuhle práci nebrala jako práci. Pro mě byla vždy práce v naší škole mým třetím dítětem. Já mám dva syny, a tak tohle byla taková moje dcera, které jsem věnovala nesmírně moc času. A myslím si, že se to vyplatilo, protože mám báječné kolegy, bez kterých by to opravdu nešlo. Dobré vztahy, to pro mě znamená hrozně moc. Já prostě mám tu práci ráda. Práci s dětmi.

Celý rozhovor je ke stažení zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.