Na letní výuku do Brna přijelo letos téměř 140 zájemců o češtinu

Tuesday, July 18, 2017 ·

Besedy o českém jazyce, literatuře a kultuře, lexikálně-stylistická cvičení, ale i exkurze či hodiny tance čekají na cizince, kteří přijeli do Brna na jubilejní 50. Letní školu slovanských studií. Celkem 139 studentům z téměř 40 zemí světa nabídne čtyři týdny intenzivní výuky kombinované s volnočasovými aktivitami. Akci, která ode dneška potrvá do 12. srpna, pořádá Kabinet češtiny pro cizince Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Informuje ČTK.

"Důvody, proč se cizinci jezdí učit česky nebo i studují v českých programech, jsou různé. Někteří studují bohemistiku na zahraničních univerzitách, a to hlavně kvůli české literatuře, která je ve světě velice známá, ať už vezmu Karla Čapka, Milana Kunderu nebo Bohumila Hrabala. Dalším důvodem je česká hudba, japonští studenti milují Antonína Dvořáka i Leoše Janáčka. Velikou skupinu tvoří také naši krajané, kteří žijí v zahraničí už několik generací a chtějí, aby jejich děti znaly jazyk země, z níž pocházejí," uvedla ředitelka školy slovanských studií Eva Rusinová. Na školu přijíždějí také lidé, kteří v České republice pracují, třeba právníci, překladatelé nebo tlumočníci Evropské unie.

Větší část studentů se do letní školy podívá pouze jednou, 15 procent účastníků ale přijíždí do Brna opakovaně. Připravený program bude v tomto roce doplněn také exkurzemi do brněnské vily Tugendhat, Moravského krasu, Beskyd, Telče, dalešického pivovaru či vinného sklepa v Bořeticích.

Účastníky letní školy jsou stipendisté ministerstva školství, brněnského Kabinetu češtiny pro cizince a také zájemci, kteří si pobyt hradí sami. Pro samoplátce včetně ubytování, stravování i exkurzí vyjde na 34.000 korun.


Celý text naleznete zde

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.