Normy na potraviny pro vaření školních obědů jsou zastaralé. Obsahují například velké množství mléka, neřeší kvalitu potravin či pestrost stravy. Ve školních obědech je často tolik soli, kolik by měl člověk sníst za celý den. Státní zdravotní ústav nyní připravuje novou metodiku, která povede k modernizaci takzvaného spotřebního koše, který se vytvářel před více než 20 lety a kuchařky a kuchaři ve školních jídelnách podle něj stále vaří. Informace přináší zpravodajský server Aktuálně.cz.
"Určitě ho (spotřební koš) musíme aktualizovat a vzít v úvahu nové poznatky o výživě," říká pro Aktuálně.cz Pavel Dlouhý z Ústavu výživy na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy. To, že se po dlouhých letech diskusí změna opravdu blíží, potvrzuje Alexandra Košťálová, která má normy pro školní stravu ve Státním zdravotním ústavu na starosti: "Vypracováváme metodiku, která by měla být modernější a jednodušší," říká.
Logo Státního zdravotnického ústavu (FOTO: www.szu.cz) |
Celý text naleznete zde.
2 komentářů:
Obsahují například velké množství mléka...
A pytlici jsou s logikou už zase v pytliku. Snad ne evropského školního mléka...
Ach to škodlivé mléko!!! Zrovna když se v západní Evropě začaly snižovat poměrně významně stavy skotu. Je tedy nejvyšší čas zrušit ten přiblblý automat na mléčné výrobky ve škole a nahradit ho automatem s mlékem sojovým.
Okomentovat