Tenkrát na východě v Rusku

Tuesday, May 17, 2016 ·

Pravdivý příběh o ambicích, bohatství, zradě a vraždě. V Rusku.

Tenkrát na východě v Rusku je dosud nezveřejněným pravdivým příběhem neskutečných miliardářů, kteří po pádu sovětského režimu propluli vlnami privatizace a dosáhli obrovského jmění.

První z nich, „kmotr Kremlu“ Boris Berezovsky, původním povoláním matematik, začal coby podnikatel nejdříve obchodovat s automobily, zatímco druhý, jeho mladý chráněnec Roman Abramovič, vybudoval mnohamiliardové ropné a hliníkárenské impérium. Tito dva muži spolu uzavřeli složité, typicky a výhradně ruské partnerství, načež se probíjeli „divokým Východem“ v jejich zemi, kdy Berezovsky vystupoval coby „střecha“ Abramoviče, jinými slovy jako jeho ochránce.

Mezrich podává tento příběh jako strhující thriller, popisuje až nechutné hromadění majetku, koncentraci politické moci a přináší obraz výjimečného světa, který jen málokdy můžeme vidět zblízka. Jejich partnerství se ovšem začalo otřásat ve chvíli, kdy Berezovsky v médiích napadl prezidenta Vladimira Putina a nakonec byl donucen uprchnout do Velké Británie. I v Londýně byl ovšem v ohrožení. Po otravě poloniem tam ostatně ve velkých bolestech za obrovské pozornosti zemřel i jeden jeho spolupracovník. Nakonec našli Berezovského již po smrti, kterou příslušné orgány označily za sebevraždu.

„Mezrich obrací svůj zkoumavý novinářský pohled na Rusko … a oligarchy. … Autorova schopnost popisovat skutečné (a dobře zdokumentované) události způsobem, kdy máte pocit, že sledujete vyprávění nějakého dramatického příběhu, je téměř bezkonkurenční. Mezrich je prostě jedním z mála autorů, jehož jméno na obálce nějakého titulu literatury faktu, ať už se zabývá jakýmkoliv tématem, nejen že zaručuje kvalitu, ale předem vlastně budí zájem čtenáře a tato výborná kniha je jen dalším příkladem, jak talentovaným je vypravěčem.“
- Booklist (Starred Review)

„Toto je skutečný, pravdivý příběh … vzestupu Putina k moci. Poté, co se v Rusku zhroutil komunismus, vznikla nová malá třída složená z oligarchů, ambiciózních a prospěchářských podnikatelů, kteří se postavili do čela divokého přechodu od hospodářství řízeného státem k ekonomice tržní, přechodu ignorujícího zákony… Autorovo dobře napsané vylíčení tohoto období v ruské historii osvětluje bouřlivou přeměnu komunismu v kapitalismus.“- Jacksonville News

„Jde o zatím nejúžasnější Mezrichovu knihu, thriller popisující pravdivé události … strhující čtení.“
- Paolo Verde Valley Times

„Bezpochyby čtivé.“
- Wall Street Journal, Best Business Books from 2015

Ben Mezrich
, který žije v Bostonu, promoval s vyznamenáním na Harvardově univerzitě a vydal dosud patnáct knih. Dvě z nich se dostaly do seznamu bestsellerů deníku New York Times, konkrétně Národní miliardáři, podle které byl natočen Oscary odměněný film Sociální síť, a Strhující úspěch, které se ve dvanácti různých jazycích prodalo více  jak půl druhého milionu a stala se předlohou mimořádně úspěšného filmu Oko bere.

Novinku Tenkrát na východě v Rusku objednávejte v květnu se slevou 20 % přímo u vydavatele.

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.