Roadshow pro školy v Ostravě přinesla mnoho inovací pro výuku

Saturday, April 9, 2016 ·

V pondělí jsem měla možnost účastnit se největší české konference o nových technologiích ve vzdělávání pořádané v rámci celosvětové akce Microsoft EDU Days. A byl to aktivně prožitý den, plný inspirací, inovací a dobré nálady.


V průběhu dopoledního bloku nám Karel Klatovský a Jaroslav Šindler představili celé spektrum aktivit, které Microsoft se svými partnery pořádají:

  • pro žáky (Studentské trenérské centrum, certifikace, exkurze do Microsoftu, soutěže, podporu programování)
  • pro učitele (Microsoft Innovative Educator Experts, podporu ve Vzdělávacích centrech Microsoft, Letní školu moderních učitelů)
  • pro školy (referenční školy pro řešení Microsoft, Showcase School, Imagine Academy).


Každoročně se objevují další možnosti a další nástroje, které mohou školy využívat. Proto následovala přehlídka sw nástrojů, které nám opět prezentovali Karel Klatovský a Jaroslav Šindler a to zejména s důrazem na možnosti využívání ve škole resp. ve výuce:

  • Windows 10 jako platforma pro mnoho různých zařízení bez zvýšených nároků na hw
  • Windows Store jako studnici aplikací vhodných pro výuku
  • Edge jako prostředí, kde můžeme psát, kreslit a ukládat poznámky přímo na webových stránkách
  • Office 2016 jako sadu nástrojů adaptovaných do vzdělávacího prostředí (zápis matematických vzorců rukou, 3D vizualizace dat na reálných mapách, záznam činnosti na obrazovce s uložením do MP4)
  • nástroje pro tvorbu online prezentací Sway a pro vyhodnocování statistických dat PowerBI
  • portál education.microsoft.com s metodikami, postupy práce, pracovními materiály, aktivitou pro školy Skype in the Classroom
  • hodina kódování www.hourofcode.org připravené sady cvičení pro využití ve výuce
  • Minecraft - i hraním se dá učit a jako příklad Střední škola informatiky, poštovnictví a finančnictví Brno.


Velmi zajímavá pro mne byla přednáška firmy Cisco, kde zástupkyně firmy představila řešení školní infrastruktury s důrazem na Wi-Fi pomocí systému Cisco Meraki. Řešení zohledňuje např. koncept BYOD a další specifika školského prostředí.

Pak už jsme se rozešli do workshopů, musím zde ocenit dobrý přehled poskytnutý o možnostech financování ICT ve škole v současném OPVVV. Pěkné bylo představení nového cloudového řešení školní evidence edookit a v závěru prezentace nástroje Intune, který Microsoft připravil pro administraci školní sítě a jednotlivých zařízení v síti (včetně zařízení žáků).

V průběhu celé akce jsem měla možnost projít si stánky partnerských firem, získat další informace o produktech, které mne v oblasti ICT pro školy zajímají. Byl to pro mne a pro informatiky ze škol Moravskoslezského kraje příjemně a užitečně strávený den.

Blanka Kozáková, Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace

Autorka fotografií Karolína Penčáková

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.