Přečtěte si: Kvůli stěhování za Prahu kolabují školy: „Učí se i v jídelně,“ říká ředitelka

Tuesday, April 12, 2016 ·

Obce v prstenci kolem Prahy zažívají kvůli trendu stěhování se za hlavní město kolaps základního školství. V některých obcích počet školáků vzrostl až o 30 %. Pokud nemají problém s počtem tříd, řeší problém s jídelnami, šatnami nebo tělocvičnou. Starosta obce Psáry pro Aktuálně.cz uvedl, že tělocvik se tam učí pomalu v lavicích. Podobně je na tom ale i řada dalších obcí, kde se z malotřídek stávají téměř normální školy. Problém mají i s hledáním učitelů.


Z článku sou v Blesk.cz vybíráme:

V Líšnici měli třicet žáků, později padesát a nyní už jich mají sedmdesát. Pro školu je to nárůst dětí o sto třicet procent. „Měli jsme ve třídách koberce a koutky na hraní, to teď neexistuje. Všechny prostory jsou zaplněné, učí se v jídelně i ve školní družině. Ze dvou původních tříd jsou nyní čtyři,“ upřesnila pro server Aktuálně.cz ředitelka Základní školy a mateřské školy Líšnice Alena Fialová.

Zatímco v minulých letech dokázaly malé kapacity obcí pokrýt školy v hlavním městě, s nástupem silných ročníků se věc komplikuje. Často prý dochází k zápisové turistice, tak aby rodiče měli šanci své dítě někam umístit. Podle Fialové dokonce rodiče dětí z okolních obcí, které kvůli omezené kapacitě nemohou vzít do školky, podávají žaloby, které ale prý nemají smysl.

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.