15.-25. 8.: Škola učitelů informatiky

pátek 29. dubna 2016 · 0 komentářů

Pravidelně pořádané Školy jsou určeny učitelům informatiky na všech typech škol. Konají se v posledních dvou týdnech měsíce srpna na nějakém odlehlém místě (posledních sedmnáct ročníků v Lipnici nad Sázavou). V roce 2016 se bude konat již čtyřiadvacátý běh v termínu od 15. do 25. srpna v Lipnici nad Sázavou.

Přečtěte si: Obce v zoufalé situaci, žáci se nevejdou do škol. Řešení přichází pozdě

· 14 komentářů

Dotační programy ministerstva školství pomohou vyřešit problémy menších obcí. Neumožňují však výstavbu velkých spádových škol. Hrubý odhad potřebných investic na jejich výstavbu a na výstavbu další potřebné infrastruktury byl stanoven na 4 miliardy korun.

Problém obchodního cestujícího

· 3 komentářů

Problém obchodního cestujícího je podle Wikipedie obtížný diskrétní optimalizační problém, matematicky vyjadřující a zobecňující úlohu nalezení nejkratší možné cesty procházející všemi zadanými body na mapě.


Přečtěte si: Z policejní ukázky hledání drog se vyklubal ostrý zákrok

· 2 komentářů

„Na jedné střední škole v Benešově zasahovala policie a našla u studentů drogy," zněl anonym, který volal začátkem týdne do redakce.

MŠMT: Druhý pilot přijímacích zkoušek proběhl bez problémů

· 1 komentářů

Ve dnech 15. a 18. dubna 2016 proběhlo ve 13 krajích České republiky pokusné ověřování organizace přijímacího řízení s využitím centrálně zadávaných jednotných testů do čtyřletých oborů vzdělání a oborů víceletých gymnázií.

#džungleinternetu: Za ptáky Panské louky v Kročehlavech

· 0 komentářů

Vzdělávací hra Jana Holečka pro žáky ZŠ Maltézských rytířů.

Český rozhlas: Češi se musí připravit, že jim práci vezmou stroje, upozorňuje eurokomisařka

· 9 komentářů

Spousta pracovních míst podle odborníků časem zanikne, protože nám je vezmou roboti a další stroje. Česko se na to musí připravit, vyzývá v rozhovoru pro Radiožurnál a Hospodářské noviny eurokomisařka pro sociální věci a zaměstnanost Marianne Thyssenová. Firmy mají podle ní pravdu, když chtějí, aby stát podpořil studium vybraných oborů, které jsou pro českou ekonomiku perspektivní.


Další nabídka na akci k inkluzi bez akreditace, tentokrát v čele s vedoucí krajského odboru školství

· 10 komentářů

Nabídek na akce ke společnému vzdělávání bude do škol přicházet zřejmě celá řada, čtenáři nám zaslali další, tentokrát od Nakladatelství FORUM. Jde o pozvánku na neakreditovanou "celostátní" konferenci Společné vzdělávání od 1. 9. 2016 – připravte se na změny v praxi aneb Integrace a inkluze žáků s podpůrnými opatřeními, organizátoři ji rozesílali opakovaně a příjemce vysloveně obtěžovali.

Pavlína Hublová: Bye, Vlnobití, aneb loučíme se po šesti letech

· 0 komentářů

PEPOUŠovo vlnobití má za sebou šest let nepřetržitých online diskuzí formou chatu. Požadavky na komunikaci a spolupráci se vyvíjejí, a tak nastala doba, kdy tento formát nemá pro stávající účastníky dostatečný přínos (a nové účastníky asi tato forma komunikace také nezaujala). A tak jsme se s ním 25. dubna 2016 naposledy rozloučili.

Bohumil Kartous: Proč nemůže na internetu zvítězit racionalita

· 10 komentářů

Můžete argumentovat k věci, můžete se obklopit celou řadou nezpochybnitelných faktů, můžete poukazovat na zákon, dokazovat reálný stav věci, můžete odhalovat hoaxy a konspirace, můžete do hloubky analyzovat problém a předkládat data, případně vyprávět příběhy pochopitelné laikům. Můžete intelektuálně obracet z hlavy na nohy, odhalovat účelovou manipulaci a debilizaci ve veřejném prostoru, usvědčovat ze lži populisty a hlupáky, stejně vám to nebude nic platné. Sociální sítě, které vytvářejí potenciál propojení s kýmkoliv, kdo je zasíťován, vytvářejí velmi nebezpečnou drogu. Jmenuje se confirmation bias, je návykovější než heroin a takřka se nedá léčit.

Dominik Dvořák: Od osnov ke standardům: Proměny kurikulární teorie a praxe

· 3 komentářů

Před více než deseti lety u nás vyšel překlad americké příručky provázející učitele rozhodnutími, jež je třeba činit při práci s kurikulem. České vydání se jmenuje Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině a shodou okolností jsem byl jeho odpovědným redaktorem. Když jsem po letech domlouval s nakladatelstvím název pro svou původní českou knihu o kurikulu, asi jsem nevědomky parafrázoval uvedený název. Knížka, kterou otvíráte, totiž rovněž chce provázet čtenáře po určité cestě. Na rozdíl od americké knížky však tentokrát nejde o cestu jedné učitelky nebo jedné školy, které připravuje svůj školní vzdělávací program. Mým hlavním cílem bylo pomoci čtenáři lépe porozumět kontextu cesty, po níž se česká škola jako instituce dostala od podrobných osnov přes první vlnu snah o vytvoření moderních vzdělávacích programů v devadesátých letech 20. století k rámcovým a školním kurikulům a k současné potřebě formulovat evaluační standardy.

E-kniha pro vás: Využití licencí Creative Commons jako cesta k efektivnějšímu sdílení informací

· 0 komentářů

Využíváte ve svých hodinách materiály z internetu? A víte, co znamená zkratka CC BY-NC-SA 4.0? Pokud ne, tak můžete využít publikaci sdružení Iuridicum Remedium, která stručně a srozumitelně představuje licence Creative Commons a možnosti jejich využití.

Video: Debata o formách výuky na Zažij střední jinak #1

· 5 komentářů

Debata byla součástí programu první akce Zažij střední jinak v pražském Skautském institutu, která proběhla 8. dubna 2016. Hosty debaty byli Jana Nováčková, psycholožka, Jakub Stránský, zakladatel projektu Techambition, Tomáš Feřtek, odborný konzultant EDUinu a publicista a Bob Kartous, tiskový mluvčí EDUinu.

DVTV: Házely děti kameny na obraz Zemana? Fáma, chtějí někomu ublížit, šlo o chybu lektorky, říká starosta

čtvrtek 28. dubna 2016 · 3 komentářů

Děti házely bláto na terče, jedním z nich byla i čmáranice z Reflexu, kterou tam zavěsila lektorka, ta už byla propuštěná, říká starosta pražské Libuše Jiří Koubek. Podle něj je informace o tom, že šlo o portrét prezidenta Zemana a celá akce pro děti tak byla zpolitizovaná, jen fáma.

DVTV: Vyloučit muslimku ze školy? Vyzvali mě, ať udělám nesmysl, já to odmítl, to je celé, říká ředitel

· 6 komentářů

Hidžáb je tak mírný náboženský projev, že ho regulovat nemusíme, říká ředitel teplického gymnázia Zdeněk Bergman. Zahalování obličeje nebo modlitebny ve školách by byly podle něj už za hranou. Odmítá, že by na škole podporoval islám.

Český rozhlas: Autismus – novodobá epidemie?

· 0 komentářů

O autistech se říká, že nerozumějí sociálním interakcím. Mají zvláštní projevy, často se vyhýbají očnímu kontaktu, rozruší je třeba jediné slovíčko nebo pohyb.


Zuzana Jírová: VŠUP – Přijímací řízení

· 0 komentářů

Komiks Zuzany Jírové VŠUP – Přijímací řízení je s nadsázkou podané svědectví o dni, který má předurčit život studenta minimálně na dalších pět let.

EDUin: Desetiprocentní zvýšení platů učitelů neřeší systémový problém

· 10 komentářů

Experti, kteří volají po zvýšení platů učitelů, by měli podporovat i proinkluzivní legislativu, která zamezí tomu, aby si učitelé museli „připlácet“ na svou práci ze svého.

Přečtěte si: Schopnost učitelů řešit problémy pomocí IT

· 1 komentářů

Dirk van Damme, ředitel Oddělení inovace a měření, se na blogu OECD zamýšlí nad hodnocením schopností a dovedností pedagogů. Zvyšování kvality vzdělávání vždy závisí na kvalitě samotných učitelů, stále však chybí spolehlivá data o jejich základních kompetencích. OECD proto přichází s novým nástrojem hodnocení pedagogických dovedností (angl. zkr. ITEL). Než přinese relevantní výsledky, jsou k dispozici jiná data OECD z průzkumu dovedností dospělých.

MŠMT k roli Místních akčních skupin v projektech ze Šablon pro MŠ a ZŠ

· 10 komentářů

Čtenáři nám přeposlali informace rozesílané Místní akční skupinou v souvislosti s výzvou č.02_16_022 Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování - Šablony pro MŠ a ZŠ I: Považujeme ale za důležité Vám znovu zdůraznit, že samo MŠMT nedoporučuje přenechat zpracování šablon soukromým firmám a to kvůli minulým špatným zkušenostem. Naopak pro pomoc školám se šablonami si MŠMT samo vybralo právě místní akční skupiny (MAS), jímž dotačně přispívá na mzdu člověka, který bude školám se šablonami pomáhat. Místních akčních skupin je v Česku celkem 180 a pokrývají téměř celé venkovské území. Vše je postaveno na neziskové bázi, cílem činnosti MAS je všestranný rozvoj svého regionu, patří mezi neziskové organizace, a proto je vhodným pomocníkem školám. Zeptali jsme se proto MŠMT na roli MAS.

Monika Hamplová a Lenka Cirhanová: Norský a islandský vzdělávací systém

· 10 komentářů

Mezi jednu z nejvíce diskutovaných otázek v dnešní době je: „Jak je možné naše budoucí učitele lépe vzdělávat a připravovat je na výkon jejich profese?“ České školství se neustále potýká s problémy, které do značné míry pramení ze vzdělávání budoucích učitelů na vysokých, ale i středních školách. Často diskutovaná bývá například nedostatečná praxe budoucích učitelů, délka studia či náplň vzdělání.

Česká školní inspekce zveřejnila tematickou zprávu zaměřenou na vzdělávání v bezpečnostních tématech

· 0 komentářů

Česká školní inspekce provedla v průběhu prvního pololetí 2015/2016 tematickou inspekční činnost zaměřenou na vzdělávání v oblasti bezpečnosti v mateřských, základních a středních školách. Tematická inspekční činnost se skládala ze dvou částí – z inspekčního elektronického zjišťování (týkalo se plošně všech MŠ, ZŠ a SŠ) a z prezenční inspekční činnosti ve vybraných školách. Na přípravě a realizaci se podílela mezirezortní expertní skupina pro optimalizaci výuky bezpečnostních témat, kterou vedou představitelé Hasičského záchranného sboru ČR která je dále tvořena zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva vnitra, Ministerstva obrany, Ministerstva dopravy, Ministerstva zdravotnictví, Policejního prezidia, Institutu ochrany obyvatelstva, Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a České školní inspekce.

Proč čekat? Najděte svůj dobrý tábor už teď!

· 0 komentářů

Ať si počasí nebo kalendář říká, co chce, letní prázdniny jsou už opravdu blízko -- obzvlášť pokud chcete, aby vaše děti část z nich strávily na letním táboře, který bude opravdu dobrý. Naštěstí nejste na hledání sami. Pomocnou ruku nabízí projekt Opravdu dobrý tábor, který spolek Pionýr odstartoval už před dvanácti lety.

Josef Nekl: Místo argumentů nastupuje reklama

· 2 komentářů

Platit z veřejných peněz inzerci v médiích či televizní reklamu, to už tu bylo mnohokrát. Ještě jsme nezapomněli na aktivitu ministerstva zemědělství s reklamou na české ryby. A výsledek? Téměř nulový. Takto vynaložené peníze považuji za plýtvání, ba až obtěžování našich občanů, kteří jsou všemi možnými reklamami přímo zahlceni.

Přijďte se podívat, jak neudělat z dětí digitální dementy

· 0 komentářů

Jak lze fyziku učit poutavě i moderně zároveň, ukáží 3. května ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Petra Boháčková a Bohuslav Hora předvedou, jak lze děti zaujmout fyzikou a ještě je naučit pracovat na tabletech.

Žádost o souhlas krajského úřadu se zřízením speciálních tříd pro školní rok 2016/2017

středa 27. dubna 2016 · 2 komentářů

Jednou z forem vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami je forma skupinové integrace, což v praxi představuje vzdělávání žáka ve třídě, oddělení nebo studijní skupině zřízené pro žáky se zdravotním postižením v běžné škole nebo ve speciální škole určené pro žáky s jiným druhem zdravotního postižení.

MŠMT: Setkání škol, které vzdělávají mimořádně nadané žáky

· 1 komentářů

Na MŠMT se sešly školy z celé České republiky, které se věnují vzdělávání mimořádně intelektově nadaných dětí. Celodenní jednání se zaměřilo na výměnu zkušeností, sdílení rozšiřujících výukových materiálů, a také zprostředkování komplexního pohledu na problematiku nadaných dětí a jejich inkluze do vzdělávacího procesu. Setkání uspořádal nadační fond a patron nadaných žáků Qiido.

Středoškoláci podporují kampaň školských oborů za zvýšení platů učitelů #KonecLevnychUcitelu

· 0 komentářů

Začátkem tohoto týdne byla spuštěna kampaň s názvem Konec levných učitelů, kterou pořádá Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. Upozorňuje na požadavek odborářů zvýšit platy pedagogických pracovníků od roku 2017 o 10 procent. Ty se dlouhodobě pohybují pod hranicí výše průměrného platu v České republice a jejich meziroční nárůst je rovněž nižší než nárůst platu v jiných profesích vyžadujících vysokoškolské vzdělání. Středoškoláci sdružení v České středoškolské unii tuto iniciativu podporují kvůli silné vazbě mezi adekvátně placeným pedagogem a kvalitní školní výukou.

Přečtěte si: Šikana je na každé škole, říká ředitelka černošické školy

· 2 komentářů

Základní škola v Černošicích má od 1. ledna nové vedení. Co hodlá ředitelka Ludmila Zhoufová na škole změnit? Jak řeší šikanu, se kterou se škola musela potýkat? A co si myslí o novinkách ve školství, prozradila v exkluzivním rozhovoru pro ČtiDoma.cz.

Přečtěte si: Svoboda učení

· 0 komentářů

Umí tradiční škola žáky ještě zaujmout? Reaguje vzdělávací systém pružně na rychle se měnící požadavky digitálního věku? Neomezuje dětskou zvídavost, zájem o učení? A jak ovlivňuje sociální rozvoj dětí? Podobné otázky vedou mnoho rodičů k rozhodování, zda raději pro své dítě nezvolit některou z alternativních škol.

Přečtěte si: Do inkluze se na jihu Čech rodiče nehrnou, ředitelé jsou skeptičtí

· 3 komentářů

Ředitelé praktických a speciálních škol v kraji mají do konce května zjistit, kolik rodičů chce převést své dítě se zdravotním handicapem do klasické základní školy. Zatím mají negativní ohlasy.

Ve službách zla - Třetí případ Cormorana Strika v prodeji

· 0 komentářů

Cormoran Strike čelí pomstě v nejtemnějším případu své kariéry.

Třetí případ Cormorana Strika a jeho sympatické asistentky Robin přináší nejen ďábelsky rafinovanou zápletku s neočekávanými zvraty, ale také poutavý příběh o vztahu oblíbené dvojice vyšetřovatelů na křižovatce osobních i profesních životů.

Petr Matějů: Překážky na cestě k technickému vzdělání, část 1: Problém začíná již na základní

· 22 komentářů

V červencovém vydání MM Průmyslového spektra avizovali sérii článků, které budou věnovány výsledkům projektu „Maturita efektivní a sociálně spravedlivá“, financovaného Technologickou agenturou ČR. Jde o studii, jejímž hlavním cílem je odpovědět na otázku, co určuje úspěšné zakončení středního vzdělání a složení maturitní zkoušky a jak systém středního vzdělání a současný model státních maturit ovlivňují rozhodování studentů o jejich budoucí vzdělávací a profesní dráze. Proto se projekt zaměřuje nejen na intelektuální dispozice studentů, ale také na nerovnosti, které významně ovlivňují to, jak mladý člověk svůj intelektuální potenciál dalším vzděláváním rozvine.

Jiří Růžička: Ministerstvo školství vytlouká klín klínem

· 7 komentářů

Něco se nepovedlo, klín je zatnut špatně, je třeba ho vytlouct. Nejlépe jiným klínem, říká lidová moudrost. Můžeme si tak pomoci, ale třeba také ne. Možná pak budou ve špalku zatnuty klíny dva, možná si skřípneme ruku, možná odletí ocelová špona a my na tom budeme ještě o něco hůř než předtím… Tak nějak je možné chápat novelu školského zákona, kterou přijali poslanci i senátoři.

Ivan Langr: Školský zákon – tlak elit a nefér argumentů

· 3 komentářů

Jaké kontroverzní dopady bude mít právě schválená novela školského zákona? Jaké nefér argumenty MŠMT užívá pro podporu svých návrhů? Proč jde MŠMT cestou omezování práv obcí i rodičů?

Katalog požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury

· 6 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy zveřejňuje v souladu s ustanovením § 78a odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů, Katalog požadavků zkoušek společné části maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury, který bude platný od školního roku 2017/2018. V souladu s těmito požadavky budou koncipovány zkoušky a dílčí zkoušky společné části maturitní zkoušky konané po 1. lednu 2018.

Jiří Hlavenka: Známe málo svoje práva a nehájíme svoje občanské svobody

· 21 komentářů

Skautský vedoucí, kterému policista na hradním nádvoří řekne "nesmíte", sklopí uši,, ruce poslušně za záda, hlava sklopená, usmívá se jako kdyby šlo o velkou legraci, následně poslechne a pak říká do televize něco o Monty Pythonech (ano, vykličkovat z konfrontace pokusem o humor máme nacvičené dobře).

Školní licence programu Zoner Photo Studio přichází také v podobě výhodného předplatného

· 0 komentářů

Český program Zoner Photo Studio, který patří v českých školách mezi nejčastěji používané programy pro výuku počítačového zpracování fotografií, je od dubna 2016 dostupný také ve formě předplacené výukové multilicence pro neomezený počet uživatelů.

Český rozhlas: Vláda má školství jako prioritu – ale pouze na papíře, stěžuje si Seidlová ze školských odborů

úterý 26. dubna 2016 · 0 komentářů

Školské odbory spouštějí kampaň s názvem Konec levných učitelů. Pokračují tak v dlouholetém vyjednávání o vyšší platy. Od příštího roku požadují až desetiprocentní nárůst.

Úřad pro ochranu osobních údajů nemá námitky proti vydání maturitních dat

· 0 komentářů

Upozorňujeme na stanovisko úřadu, které bylo vypracováno na základě žádosti Ministerstva školství.

Prohlášení MŠMT, AK, SMO ČR, SMS ke společnému vzdělávání

· 6 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pod vedením ministryně Kateřiny Valachové úzce diskutuje školská témata s důležitými aktéry. Ministryně se s Asociací krajů, Svazem měst a obcí a Sdružením místních samospráv po několika jednáních shodla na tom, že společné vzdělávání neznamená žádnou plošnou inkluzi, běžné i speciální školy jsou součástí českého vzdělávacího systému a oba typy škol jsou potřebné.

Zdeněk Sotolář: Pokrytectví expertů, kteří měří dvojím metrem

· 1 komentářů

Expert EDUinu Bob Kartous obhajuje soukromé školy jako užitečnou diverzitu. Je typické, že stejný argument z EDUinu nevypadl také ve prospěch škol praktických.

Martin Odehnal: Otevřený dopis vládě ČR ve věci inkluze

· 69 komentářů

Z dopisu: "V zemích, kde si na inkluzi jenom nehrají (a kde by proto nikoho ani ve snu nenapadlo „inkludovat“ žáky s mentálním postižením do běžných tříd s tím, že je tam budou vzdělávat učitelé bez náležité kvalifikace!), se podobně rozsáhlé změny, jaké mají u nás nastat k 1. září 2016, připravují po léta. Nezbytná je především zásadní změna ve vzdělávání pedagogů na vysokých školách a dlouhodobá, prakticky zaměřená příprava učitelů již „sloužících“. Bez důkladně připraveného „pedagogického terénu“ nelze s podobným projektem vůbec začít! Dále musí být dlouho dopředu kvalifikovaně připraven a následně politicky vyjednán odpovídající objem rozpočtových prostředků, a to i s rozpočtovým výhledem na řadu let dopředu."

Přečtěte si: České školství potírá výjimečnost, rodiče hledají alternativy

pondělí 25. dubna 2016 · 6 komentářů

Stále více rodičů si pro své děti přeje jiné vzdělání, než nabízejí tuzemské státní školy. Pro stát by to mělo být impulzem některé věci v systému změnit, aby v budoucnu nerostla propast mezi lidmi, kteří mají na soukromé vzdělání, a těmi ostatními. Tvrdí to Bob Kartous, vedoucí komunikace obecně prospěšné společnosti EDUin zabývající se vzděláváním. Zanevřou české elity na státní vzdělávací systém?

Skautkám a skautům bylo Policií ČR na Pražském hradě znemožněno zazpívat státní hymnu

· 2 komentářů

Skautské prohlášení: Jsme znepokojeni skutečností, že Policie ČR včera, dne 24. dubna, několika desítkám skautek a skautů znemožnila zpěv státní hymny České republiky na nádvoří Pražského hradu. 24. duben je každoroční Skautský den, svátek patrona skautů sv. Jiří, kdy se skauti i přátelé skautingu setkávají, pořádají hry pro veřejnost, setkání s rodiči, výpravy do přírody a další akce. Zkrátka radostný a mimořádný den ve skautském roce. Něco přes sto skautek a skautů se včera zúčastnilo skautské bohoslužby v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě, stejně jako v předchozích letech. Stejně jako v jiné roky se po skončené bohoslužbě chystali zakončit své setkání zpěvem státní hymny České republiky. V tom jim bylo zabráněno hlídkou Policie ČR. Své setkání tak skautky a skauti zpěvem státní hymny mohli zakončit až na Hradčanském náměstí, mimo prostor Pražského hradu.

Přečtěte si: Náměstek Valachové se vymlouval kantorům: Já se snažím! Ale nemám žádnou pravomoc

· 7 komentářů

Přijel na víkendovou konferenci Asociace speciálních pedagogů (ASP) a čekalo se, že řekne, co bude dál v souvislosti s obávanou inkluzí. Náměstek ministryně školství Stanislav Štech (61) ale místo toho kantory pořádně nadzdvihl. Otázky ignoroval a jen se snažil obhajovat sám sebe.

Studio Leonardo: Hejného metoda výuky matematiky - Hra, diskuze a především radost z poznávání

· 1 komentářů

Matematika tradičně bývala strašákem mezi předměty. Dnes už to často neplatí, a na základních školách se děti na hodiny matematiky leckdy vyloženě těší. Je to díky tzv. Hejného metodě.


bEDUin: Víceletá gymnázia koncentrují nikoli nadané žáky, ale děti ambiciózních rodičů

· 6 komentářů

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

ČT24: Vyjádření ministryně školství Kateřiny Valachové ke kampani školských odborů #KonecLevnychUcitelu

· 0 komentářů


Vyjádření od 74. minuty záznamu na webu České televize.

ČT24: Představení kampaně "Konec Levných Učitelů" #KonecLevnychUcitelu

· 3 komentářů

Brífink Českomoravského odborového svazu pracovníků školství k zahájení kampaně "Konec Levných Učitelů". Proč se nejvíce propadají platy ve školství, průzkum ČMOS školství před protestními akcemi.

Kampaň #KonecLevnychUcitelu

· 0 komentářů

Tisková konference k zahájení letošní kampaně proběhla 25. dubna 2016 od 11 hodin v sídle svazu na Senovážném náměstí 23.

Tipy a triky pro Lightroom

· 0 komentářů

230 rychlých a praktických návodů od autora nejprodávanějších knih na Photoshop a Lightroom

Scott Kelby, autor nejprodávanějších knih o Lightroomu a Photoshopu na světě, přichází s úplně novým konceptem svých příruček. Kniha je sestavena z kratších návodů, které vás provedou jednotlivými činnostmi, které zrovna potřebujete, abyste se mohli rychle vrátit k samotným úpravám.

Tajný učitel: Inkluze jako zástěrka skutečných problémů ve vzdělávacím systému

· 29 komentářů

Senát schválil novelu o inkluzi, se kterou se, jako v trojském koni, svezl danajský dárek povinných centralizovaných přijímacích pohovorů na střední školy s maturitou a povinné centrální maturity z matematiky. Mnoho papíru se popsalo a mnoho vášnivých debat se vedlo o inkluzi. Žalostně málo se toho však napsalo o povinných centralizovaných přijímačkách a povinné matematice u maturit. Přitom lze spekulovat, že v porovnání s inkluzí mají tato dvě opatření mnohem dalekosáhlejší a potenciálně destruktivnější efekt na kvalitu vzdělávání a úroveň vzdělání obecně.

Miloslav Khas: Jsem učitel s papírem... A co dál?

· 2 komentářů

Podobně jako mnoho dalších učitelů jsem byl nucen k doplnění vzdělání. Přiznávám, že jsem k tomu nepřistupoval úplně s nadšením a nic na tom nezměnilo ani dvouměsíční setrvání na jedné nejmenované katedře informatiky, kde byli tehdy vyučující přesvědčeni, že učebnice, skripta a tuny teorie jsou to jediné správné pro budoucího učitele...

Bořivoj Brdička: Co dokáží stroje schopné hlubokého učení

· 0 komentářů

Komplexní informace o stavu vývoje technologií umělé inteligence disponujících schopností tzv. "hlubokého učení". Mají celou řadu souvislostí se vzděláváním lidí.

Přečtěte si: Škola se má přizpůsobit dětem, ne naopak, říká učitelka oceněná za inkluzi

neděle 24. dubna 2016 · 56 komentářů

Pestrá škola, kde jsou žáci s různými handicapy i bez nich je podle ředitelky základní školy v ústeckých Trmicích pro vzdělávání dětí nejlepší. „Je špatně, pokud je chce škola pouze připravovat na další studium a na výkon profese. Má je připravovat na život,“ říká Marie Gottfriedová v rozhovoru pro iDNES.cz.

Přečtěte si: Ve společnosti probíhá dekultivace

sobota 23. dubna 2016 · 4 komentářů

"V současnosti hlavní, a někdy se zdá, že jedinou funkcí vzdělávání, je profesní, kvalifikační příprava, která z lidí dělá lidské zdroje. Člověk se redukuje na zdroj hrubého domácího produktu a korporátních zisků. Vzdělávání, které nevidí člověka jako cíl, ale jako nástroj tržní ekonomiky, se pochopitelně proměňuje a vzdělávací cíle dětí a mladé generace se redukují. To, že mladá generace nezná dějiny své země ani moderní světové dějiny, nejenže nevadí, ale je dokonce výhodné, protože neznat dějiny znamená nechápat souvislosti, příčiny a být snáze manipulovatelný. Navíc tato generace žije svůj život již od dětství ve společnosti, v níž probíhá dekultivace a dle Františka Koukolíka debilizace."

Dánski učitelia: slovenské platy sú urážajúce

· 3 komentářů

Don't Stay in School #DontStayInSchool #NezůstávejteVeŠkole

pátek 22. dubna 2016 · 23 komentářů

Nedovolte, aby škola stála v cestě vašemu vzdělání.

Přečtěte si: Inkluze potřebuje víc zastání

· 18 komentářů

Senátem prošla novela zákona, která usnadňuje financování inkluzivního vzdělávání. Jinak ale téma samo trpí jako zvíře. Odpůrci si z něho udělali kladivo na protivníky a vřazují je do širšího kontextu údajného společenského úpadku. Na opačné straně politického hřiště ovšem chybí inkluzi adekvátně silné zastání.

Přečtěte si: České školy diskriminují chudé chytré děti

· 3 komentářů

Každé jaro přichází hodně dětí motivovaných rodičů o volné soboty. Chodí se učit, jak uspět v přijímacích zkouškách na střední školy. V těch testech nenaberou žádné nové poznatky, naučí se jen, jak je pak naostro udělat dobře. Mechanicky se nabiflují, co se v testech dá čekat. Na mnoha středních školách se totiž u přijímacích zkoušek stále netestují intelektuální schopnosti dětí pro studium, ale nabrané znalosti.

Java 8 Výukový kurz

· 0 komentářů

Ovládněte Javu od základů

Zaujala vás Java díky své univerzálnosti, ale máte z programování strach? Hledáte komplexní zdroj informací, jak zvládnout tento populární programovací jazyk? Výukový kurz vás provede Javou od úplných začátků až po pokročilé postupy.

Video pro Eman

· 2 komentářů

Video na podporu Eman Ghaleb od studentů Gymnázia Teplice.

Svobodní: Senát poslal české školství do záhuby

· 4 komentářů

Senát Parlamentu ČR ve středu 20. dubna 2016 schválil novelu školského zákona, která zavádí povinný poslední rok školky, povinnou maturitu z matematiky a jednotné přijímací testy na střední školy od CERMAT.

Dopis učitelů odborných předmětů a zároveň speciálních pedagogů ministryni školství

· 4 komentářů

Iva Švarcová: Reakce na článek Je inkluze nesmysl?

· 2 komentářů

„Inkluze“ v současném pojetí v českém školství znamená, že se všichni žáci určitého věku bez ohledu na své schopnosti, možnosti a vzdělávací potřeby budou vzdělávat společně v jedné třídě s jedním učitelem, případně za pomoci pedagogických asistentů, zcela bez ohledu na to, zda učitel a jeho asistent mají speciálně pedagogickou kvalifikaci a jsou schopni tyto žáky úspěšně vzdělávat.

VI. ročník celostátní soutěže pro učitele SŠ a ZŠ DOMINO ČR odstartoval

· 1 komentářů

Celonárodní soutěž digitálních výukových objektů Domino Česká republika, kterou ve spolupráci s MŠMT, školami a partnery pořádá již šestým rokem Národní institut pro další vzdělávání, nabízí i letos pedagogům základních a středních škol příležitost nejen předvést výsledky své tvořivosti a didaktické kreativnosti při využívání digitálních technologií ve výuce, ale zároveň sdílet v této oblasti jedinečné a originální zkušenosti a nápady.

Přečtěte si: Je inkluze nesmysl?

čtvrtek 21. dubna 2016 · 8 komentářů

Větu „inkluze je nesmysl“ vyřkla počátkem února v rozhovoru pro Blesk speciální pedagožka Iva Švarcová. Před lety se podílela na vzniku vzdělávacího programu pro děti s lehkým mentálním postižením. Věta je to úderná a líbivá – a nejspíš proto se jí chopila mnohá média. Vysloveně se totiž hodí do nynější emotivní diskuse.

Protest nespokojných zamestnancov školstva

· 1 komentářů

V utorok 19. apríla sa na Námestí slobody pred Úradom vlády SR zhromaždilo približne 7000 nespokojných pedagógov, odborných zamestnancov, nepedagogických zamestnancov a študentov zo všetkých typov a stupňov škôl z celého Slovenska. Cieľom ich stretnutia bolo vyjadrenie nespokojnosti so stavom slovenského školstva a nesúhlasu s nedostatočným platovým navýšením a finančným zabezpečením systémových zmien navrhovaných v programovom vyhlásení vlády SR. Protest zorganizoval Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerské reprezentatívne organizácie, ktorí spoločne od roku 2012 upozorňujú na najväčšie nedostatky v školstve. Doposiaľ najvýraznejším výsledkom ich spolupráce je Deklarácia Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerských reprezentácií pôsobiacich v školstve na podporu skvalitňovania podmienok a úrovne vzdelávania a vedy v Slovenskej republike, v ktorej poukazujú na základné požiadavky v rámci regionálneho, vysokého školstva a vedy.

Události, komentáře ČT24: Spor o muslimskou studentku

· 0 komentářů

Studenti Gymnázia v Teplicích spouštějí kampaň na podporu muslimské spolužačky. Desítky lidí ředitele po e-mailu žádaly, aby dívku kvůli nošení šátku a údajné propagaci islámu vyloučil. Ten odmítl. Teď se za muslimku postavili spolužáci. Proč? Odpoví student a předseda Parlamentu Gymnázia Teplice Tomáš Kučera. Politickou rovinu rozebereme se senátorem Liborem Michálkem (nestraník za KDU, SZ, Piráti) a předsedou senátního podvýboru pro lidská práva a rovné příležitosti Jiřím Čunkem (KDU-ČSL).

Láska mezi písmenky

· 0 komentářů

Romantický pohádkový příběh pro dívky z pera bestsellerové autorky Jodi Picoultové

Co by se stalo, kdyby se princ z pohádky ocitl v našem světě a musel třeba chodit do školy? A naopak, co by obyčejný kluk dělal v pohádkovém příběhu?

Šestnáctileté Delilah se povedlo nemožné – dokázala vytáhnout okouzlujícího prince ze stránek oblíbené pohádky a vyměnit ho za svého kamaráda Edgara. Setkat se tváří v tvář s Oliverem bylo jako kouzlo, ale co s takovým princem v našem světě? Přece jen tu máme trochu jiná pravidla, a tak se Oliver musí stát obyčejný klukem a začít chodit do školy, i když ani neví, jak se přechází přes ulici. Zato Edgar se musí vypořádat s rolí chrabrého prince, jehož život se při každém čtení opakuje.

Český rozhlas: Senátor Berka: Dvouleté děti do školky nepatří, byla by to degradace učitelské profese

· 2 komentářů

Jak výrazně chtějí senátoři pozměnit nový školský zákon? Čemu by pomohlo, kdyby se o rok odložila inkluze? A od kolika let by děti měly být zařazeny do mateřských škol?


O maturitní data může požádat kdokoli, ministerstvo mu je musí vydat

· 3 komentářů

Na stránkách projektu Maturitní data - odtajněno se registrovala první stovka dobrovolníků, kteří chtějí požádat o informace o tom, jak studenti řešili jednotlivé úlohy letošních testů státní maturity.

Český rozhlas: Jak se dostat z rodičovské pasti? Kupodivu docela snadno

· 5 komentářů

Jak ustát tlak společnosti, která nás nutí být úspěšní, jít s proudem a sytit se materiálními věcmi? A jak to naučit naše děti? Hostem Martiny Kociánové byl na podruhé psychopatolog Andrej Drbohlav, který kromě jiného řekl: "Velké množství dětí je neklidných, hyperaktivních a nepozorných nikoliv proto, že by se jejich mozek vyvíjel pomaleji nebo nějakým způsobem deficitně a abnormálně, ale velmi často tím neklidem dávají spíše najevo, že jsou ve svém životě zejména tom rodinném nespokojení, nešťastní, nerozumí mu, nikdo jim dostatečně nenaslouchá. Že se bojí, prožívají různé strachy a nemají ve svých rodičích dostatečného partnera."


90’ ČT24: Boj o podobu školského zákona v senátu

· 1 komentářů

Hostem pořadu byl předseda sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Jiří Zlatuška.

Zdeněk Sotolář: České školství je mučeno rozpory

· 61 komentářů

Naše školství se zmítá v takových protikladech, jako by se vzájemně požíraly dvě hlavy bájného plaza. MŠMT ty protiklady však dlouhodobě neřeší, ale naopak vytrvale přisunuje těm nenažraným tlamám další a další potravu.

Český rozhlas: Inkluzi bylo třeba podpořit, učitelé na to byli sami, říká Kateřina Valachová

· 7 komentářů

Senátoři schválili novelu školského zákona. Inkluze se tak odkládat nebude. Senátoři také mimo jiné odsouhlasili povinnou maturitu z matematiky.


Interview ČT24: Kateřina Valachová

· 0 komentářů

Senát schválil novelu školského zákona, co to bude znamenat pro české školství a jak se to projeví v předškolním vzdělávání? Výhrady zaznívají ohledně tématu inkluze, jak to bude podle novely? Co si myslí o případu teplické studentky, která je pod tlakem, aby opustila gymnázium kvůli náboženskému vyznání. Na to se ministryně školství Kateřiny Valachové ptala Zuzana Tvarůžková.


Video s textovým přepisem na webu České televize

Český rozhlas: Studenti Gymnázia v Teplicích spouštějí kampaň na podporu muslimské spolužačky

· 0 komentářů

Studenti Gymnázia v Teplicích dnes spouštějí kampaň na podporu spolužačky Eman Ghalebové. Ředitel školy ji odmítl vyloučit kvůli nošení šátku a údajné propagaci islámu, jak v mailech žádaly zhruba tři desítky pisatelů. Sedmnáctiletá Eman tak gymnazistkou zůstane.


EDUin: Senátní návrh na odklad inkluze postrádá logické argumenty

středa 20. dubna 2016 · 9 komentářů

Není třeba odklad inkluze, ale informace, jak se od září 2016 změní platby na jednotlivé žáky.

Kateřina Valachová: Pokud si budou rodiče přát své dítě vzdělávat individuálně, oznámí to jednou větou, s žádným správním rozhodnutím, s žádným správním řízením, jednou větou mateřské školce

· 0 komentářů

Projev při projednávání novely školského zákona v Senátu ve středu 20. dubna 2016: "Důležité, co chci říci, je, že v předškolním vzdělávání, respektujeme demografický vývoj. Proto tam je postupný náběh, proto také počítáme s tím, že počty dětí v jednotlivých třídách v mateřských školách se chválabohu budou snižovat, protože stávající situace, kdy na jednu paní učitelku je 30 dětí, je zcela nepřijatelná, a upřímně pochybuji o tom v rámci předškolního vzdělávání, že ve všech případech a zcela je naplňován rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, protože jednoduše, vážené senátorky a vážení senátoři, je to nad lidské síly. Věřím tedy, že předkládáme kompromisní vyvážený návrh, který zohledňuje politickou rozpravu i věcnou rozpravu z předchozího legislativního procesu a maximálně se snaží vyhovět jednotlivým rodičovským skupinám, protože rodiče mají samozřejmě různé názory na předškolní vzdělávání."

Do příštího čtvrtka můžete ovlivnit, zda budou mít firmy možnost komerčně využívat vzdělávací materiály vytvořené za veřejné peníze

· 7 komentářů

Z veřejných prostředků vzniká každoročně mnoho vzdělávacích materiálů, textů, brožur apod. Aby byly veřejné peníze co nejlépe využity, měly by být materiály za ně pořízené zveřejňovány a zároveň licenčně otevřeny pro další využití. To je součástí vznikajícího Standardu digitálních vzdělávacích zdrojů, ke kterému je možné se vyjádřit do čtvrtka 28. dubna v diskuzním fóru Metodického portálu RVP.CZ.

Let 305

· 0 komentářů

Mají moc ovládnout budoucnost. Zachránit svět... nebo ho zničit.

Na cestě z New Yorku do Londýna dojde ke zřícení letu 305. Tak začíná dobrodružství, které bude mít dopad na celé lidstvo. Ti, kteří přežili, brzy zjistí, že svět, v němž stroj havaroval, je odlišný od toho, který před několika hodinami opustili. Kde jsou? Proč tam jsou? Jak se dostanou zpět domů?

MŠMT: Šest pravdě nepodobných výroků

· 9 komentářů

Na webu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je od 13. dubna 2016 dokument s polemickým textem ke kampani Blesku. Dokument v PDF zpracovaly vyhledávače, nenalezli jsme ale žádnou informaci o původu a určení textu.

Karel Klatovský: Windows aplikace (nejen) pro školství - 26. díl

· 0 komentářů

Další pokračování úspěšného a nejspíše nekonečného seriálu přináší čtveřici zajímavých vzdělávacích aplikací pro MS Windows 10.

E-kniha pro vás: Uplatnění absolventů škol na trhu práce - 2015

· 0 komentářů

Publikace obsahuje informace o vzdělanostní a oborové struktuře žáků SŠ a VOŠ, postavení mladých lidí na trhu práce v ČR a v EU, nezaměstnanosti absolventů škol a profesní struktuře pracovních sil a absolventů. Významnou oblast tvoří vyhodnocení rozsáhlého šetření žáků středních škol před ukončením studia zaměřeného na strategie, které chtějí využít při hledání pracovního uplatnění. Publikace nabízí kompaktní přehled informací, které jsou považovány za důležité pro volbu kariéry, povolání nebo další studijní dráhy.

13. 5.: Seminář Komiks pod lavicí?

· 0 komentářů

Komiksové příběhy jsou podstatným zdrojem historického vědomí žáků. Lze je však konstruktivně zapojit do výuky? Jak se vyrovnat s osobním přístupem tvůrců, se specifickým komiksovým jazykem a vůbec s tímto žánrem na pomezí literatury a vizuálního umění?

Český rozhlas: Učitelé českolipské školy souhlasí se snížením odměn. Za ušetřené peníze si platí ochranku

úterý 19. dubna 2016 · 2 komentářů

Českolipská střední odborná škola a učiliště 28. října si platí externí bezpečnostní pracovníky. Svalnatý chlapík hlídá nejen o přestávkách vchod a chodby, ale při problémech se žáky ho učitelé volají i do hodin. Přestože se studentů nesmí ani dotknout, má respekt. Na rozdíl od učitelů, ze kterých si žáci často nic nedělají.


Přečtěte si: Komu prospěje tzv. inkluze?

· 2 komentářů

V poslední době sílí diskuse odborné školské, ale i široké laické veřejnosti nad záměrem ministerstva školství realizovat projekt tzv. inkluze, což znamená začlenit děti s lehkým mentálním poškozením (LMP) do hlavního vzdělávacího proudu, tedy začlenit je z dosavadních speciálních škol do základních škol.

Přečtěte si: 8 000 ľudí pochoduje Bratislavou. Chcú viac peňazí do škôl

· 0 komentářů

Učiteľov nepotešili peniaze, s ktorými sa podľa programového vyhlásenia vlády počíta pre školstvo. Pochodom od úradu vlády k parlamentu sa chcú pripomenúť komptentným.

DVTV: Chci ukázat, že muslimka může mít normální život, sundání hidžábu nic neřeší, říká urážená studentka

· 4 komentářů

Urážky jsou normální věc, se kterou se setkává každá muslimka, přestěhování nebo změna školy by ale nic nevyřešily, říká teplická studentka Eman Ghaleb. Přemýšlela prý, že kvůli bezpečnosti přestane hidžáb nosit, pak by ale podle ní mohly přijít na řadu další svobody, vadit může začít třeba jméno. Tvrdí, že jejím cílem je ukázat, že i muslimka může mít normální život. Se spolužáky prý nikdy problémy neměla, po výhrůžkách jí naopak podporují.


Video na Aktuálně.cz

50x Fotbalista roku

· 0 komentářů

Vítězové nejprestižnější ankety v portrétech, faktech a statistikách.

Masopust, Panenka, Hašek, Skuhravý, Nedvěd, Čech, Lafata. To je jen malý vzorek jmen hráčů, kteří za posledních padesát let získali neprestižnější fotbalové ocenění v Československu, potažmo v České republice.

Již 50x byla totiž vyhlášena anketa Fotbalista roku a tito a další hráči se stali jejími vítězi. Tato obsáhlá retrospektivní kniha přináší portréty a rozhovory všech vítězů, z nichž většina je exkluzivně připravena pro tuto knihu. Kniha vypráví o jejich kariéře, životě fotbalovém i nefotbalovém. A tak je asi ihned jasné, že to bude čtení poutavé pro každého fanouška této nejpopulárnější hry na světě. Knihu doplňuje mnoho statistik a fotografií.

Postoje české veřejnosti k financování neziskových organizací

· 0 komentářů

V předmětu „Výzkumný projekt: advokační aktivismus“ zkoumáme, jak politickou sféru v ČR dotvářejí sociální hnutí a neziskové organizace, které stojí mimo stranickou politiku. V tomto příspěvku se věnujeme otázce, jak česká veřejnost vnímá financování neziskových organizací obecně.

Petr Fiala: Nadáváním se školství nepomůže

· 2 komentářů

Za silnými slovy se obvykle skrývají slabé argumenty. Tak je tomu i v případě komentáře Bohumila Kartouse ve středeční MF DNES. Prý jsem politický zbabělec, protože nechci dát peníze postiženým dětem a myslím si, že inkluze může za nízké platy učitelů. Nic z toho však není pravda.

Na „olympiádu“ vědeckých talentů Intel ISEF 2016 jede sedm českých středoškoláků

· 0 komentářů

Revitalizace panelového sídliště, zkoumání příčin rakoviny, léčba Alzheimerovy choroby či zpomalení stárnutí rostlin. To jsou některé z projektů, které budou reprezentovat Českou republiku na nejprestižnější světové soutěži v oboru vědy a techniky určené pro středoškoláky – Intel ISEF 2016. Letošní finále proběhne v týdnu od 8. května v americkém Phoenixu za účasti sedmi českých studentů, kteří budou podobně jako v uplynulých ročnících aspirovat na nejvyšší ocenění.

Vyhlásenie Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a partnerských reprezentácií pôsobiacich v školstve k Programovému vyhláseniu vlády SR

· 0 komentářů

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství podporuje protest kolegů z Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku

· 5 komentářů

#MissionEurope, nová aplikace přinášející nejen hry, ale i zajímavé informace z Evropy

· 0 komentářů

Nová webová a mobilní aplikace, která přináší různé tipy a příležitosti z Evropského parlamentu pro mladé lidi. Jmenuje se #MissionEurope a je to nová aplikace od italské firmy VITECO, která nabízí zábavné mini-hry a kvízy v souvislosti s tématy, které v současnosti nejvíce rezonují v Evropě, od trhu práce, ochrany životního prostředí, až po mobilitu v Evropě nebo imigraci. Prostřednictvím #MissionEurope je možné se zúčastnit 6 různých her a 6 kvízů.

26. 4.: Beseda s ředitelem české školy v Rumunsku Josefem Boudou

· 0 komentářů

Chtěli jste se někdy ocitnout v dobách svých prarodičů? Na idylické vesnici, kde vidíte koně zapřáhnuté k žebřiňáku, rolníky na polích a babičky na zápražích? Takovéhle místo stále ještě existuje - český rumunský Banát. Na jihu Rumunska žije již bezmála 150 let česká komunita, která si stále drží český jazyk i kulturu. Bohužel se však tahle komunita velmi rychle zmenšuje, především díky odchodům mladých lidí do Čech. A sem bude směřovat i naše beseda.

Studentská firma roku ChillUp z Ostravy bude reprezentovat Česko v Lucernu a v Madridu

pondělí 18. dubna 2016 · 0 komentářů

Nejvíce cen na veletrhu studentských firem posbírala studentská firma EDGA z Gymnázia Kojetín.

ČT24: Kateřina Valachová o kapacitách základních a mateřských škol

· 0 komentářů

Doufám, že se podaří, aby všichni prvňáci měli kam nastoupit, říká ministryně školství.


Přečtěte si: Tempo růstu platů je ve školství daleko za celostátním průměrem

· 6 komentářů

Platy v regionálním školství rostly v loňském roce pomaleji než v ostatních oblastech národního hospodářství. Jak vyplývá z analýzy ministerstva školství, pracovníci škol a školských zařízení si v průměru polepšili o 532 korun měsíčně a jejich průměrný plat činil 23 579 korun. V porovnání s rokem 2014 vzrostly jejich platy jen o 2,3 procenta. Průměrná mzda v národním hospodářství přitom podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhla v loňském roce 26 467 korun a oproti roku 2014 vzrostla o 860 korun. V procentuálním vyjádření to představuje 3,4 procenta.

Události ČT: Výuka IT na školách

· 0 komentářů

Učitelé kritizují zpoždění strategie digitálního vzdělávání, kterou vláda schválila před koncem roku 2014.

MŠMT letos rozdělí na kapacity MŠ a ZŠ 453,5 milionů Kč

· 0 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy předložilo Vládě ČR informaci o dosavadním průběhu budování kapacit mateřských a základních škol, podle které poskytlo v rámci příslušného programu v letech 2014 a 2015 celkem 246,5 mil. Kč, v roce 2016 bude dále rozděleno 453,5 mil. Kč.

Přečtěte si: Mzdy učitelů a kdo na nich parazituje

· 31 komentářů

Minule jsem slíbil, že tento komentář bude o mzdách učitelů. Takže za prvé: Pokud je vaším životním cílem přijet na sraz abiturientů v maserati, nechoďte učit. Protože nikde na světě se nejedná o finančně superlukrativní zaměstnání.

bEDUin: Vznikla iniciativa za otevřená maturitní data: Odtajnit maturitní data

· 1 komentářů

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Otevřený dopis Tomáše Hečka předsedovi ODS Petru Fialovi

· 2 komentářů

"Protože jsem si jist, že Vaše strana svou strategii v oblasti školství staví na racionální analýze, rád bych Vás v této souvislosti požádal o upřesnění zmíněného stanoviska."

Eman Ghaleb: Děkuji svému řediteli

· 1 komentářů

"Česko beru jako svůj domov. Narodila jsem se sice v Jemenu, ale od pěti let jsem v Čechách a od té doby jsem byla v Jemenu jen 3x na dovolené. Česko beru jako svůj domov, protože mi dalo hodně a jsem za to vděčná."

Bohumil Kartous: Kde jsou české elity, když "lidový soud" obnovuje Norimberské zákony?

· 6 komentářů

Pane Höschle, pane Cílku, pane Zemane, pane Fialo, vyjádřete se prosím!

Plán Madagaskar

· 0 komentářů

Jedinečný thriller ze žánru alternativni historie vycházející ze skutečných plánů hitlerovského Německa před holocaustem a zároveň epický příběh o lásce, odplatě a přežití.

Píše se rok 1953. Nacistické Německo ovládá většinu Evropy i značnou část afrického kontinentu. Britské impérium skomírá. Hlavním pilířem „konečného řešení židovské otázky“ se stal ostrov Madagaskar, kam byli na základě Hitlerova rozkazu přemístěni všichni evropští Židé. A právě v obrovském tropickém ghettu ovládaném brutálním terorem jednotek SS se rozhoduje o budoucím uspořádání nejen černého kontinentu. Plány Velké Británie na zatažení USA do války, vývoj nové ničivé zbraně v tajné základně na Madagaskaru a hledání milované manželky – to vše spojí osudy tří mužů, kteří budou mít osud Evropy a celého světa ve svých rukou.

Výsledky konference "Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů"

· 0 komentářů

Snad nikde v celé České republice nepanují tak dramatické a specifické podmínky, jako právě v bývalých okresech Praha – západ a Praha – východ. Právě proto se v rámci projektu Místní akční plán vzdělávání na území ORP Černošice (nutno chápat jako území bývalého okresu Praha – západ), konala konference s názvem "Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů".

Memorandum o vzdělávání v prstenci Prahy: Deset minut po dvanácté

· 0 komentářů

Snahou Memoranda o vzdělávání v prstenci Prahy je vyjádřit jednoznačnou a všestrannou podporu všem aktivitám spolupráce v různých oblastech zřizování a zdravého rozvoje škol, provozu škol a podpory pedagogů zapojených do všech stupňů vzdělávání, a to dle příslušných kompetencí veškerých zúčastněných stran.

Přečtěte si: Ve školství se během sedmi let prostaví 13 miliard

· 0 komentářů

Velká města se rozrůstají, přibývají satelitní sídla. A s nimi i problémy. „Prstenec kolem Prahy vykazuje krizové znaky způsobené územním rozvojem v 90. letech, extenzivním nárůstem zastavěnosti a počtu obyvatel," píše se v Memorandu Deset minut po dvanácté, které minulý týden vzniklo na konferenci starostů a odborníků v Černošicích.

Bořivoj Brdička: Trénink podle Matrixu

· 1 komentářů

Zpráva o výsledcích experimentu kalifornské výzkumné agentury HRL Laboratories, která prokázala pozitivní dopad transkraniální stimulace mozku stejnosměrným proudem (tDCS) na průběh přípravy pilotů na leteckém simulátoru. Zároveň upozorňuje na nebezpečí vyplývající ze zkreslení skutečnosti médii i z neodborné aplikace této metody.

Tomáš Janík, Vladimíra Spilková, Michaela Píšová: Standard a kariérní systém učitele: problémy předložené koncepce v širších souvislostech

· 3 komentářů

Přinášíme stále aktuální kritiku návrhu kariérního řádu z roku 2014. Ministerstvo školství v aktuálním návrhu na tehdejší připomínky nereagovalo.

Večerní Host Radiožurnálu: Adam Škapa z Gymnázia Arabská v Praze

· 2 komentářů

O svých studentech a školních projektech mluví Adam Škapa z Gymnázia Arabská v Praze. Čím ho studenti nejvíc překvapili? Proč ho baví učit a je něco, za co by ministerstvu školství dal pětku? Moderuje Zuzana Burešová.


Tomáš Pecina: Bis in idem

· 5 komentářů

Jak jsme naznačili, tak se stalo: průmyslovka Na Třebešíně se rozhodla přehodnotit trest za šikanu učitelky a dva ze tří potrestaných studentů vyloučila, podle všeho v režimu obnovy řízení, na základě nových videozáznamů. Má to ale jeden háček, a tím je návětí § 100 odst. 1 SprŘ, podle něhož musí obnovu řízení navrhnout účastník řízení. Tím může být v přestupkovém řízení i poškozený, který uplatnil nárok na náhradu škody, avšak v disciplinárním řízení vedeném podle § 31 školského zákona nikdo jiný než student účastníkem není.

Film: Děti bez lásky

· 0 komentářů

Film je alarmující analýzou příčin deprivačního syndromu malých dětí. Všechny děti vyrůstaly v jeslích a podobných ústavech. Režisér se dotkl jednoho z tehdejších tabu. V zájmu státu bylo totiž převzít všechnu péči o dítě, aby jeho matka mohla nastoupit co nejdříve do zaměstnání. Film byl proto nejprve zakázán Svazem žen, později však vyvolal širokou diskusi, která nakonec vedla k prodloužení mateřské dovolené a zákazu noční práce žen.


Přečtěte si: Mýty a fakta kolem inkluze

neděle 17. dubna 2016 · 13 komentářů

Téma inkluze silně rezonuje v české společnosti a pomalu se stává i jedním z témat politického a ideového boje. Vzbuzuje silné emoce. Čím více se o inkluzi diskutuje, tím více mýtů a často až poplašných zpráv ji obestírá. Které mýty jsou nejčastější a jaká je skutečnost?

Přečtěte si: Soukromý učitel Daniel Foldyna (39): Inkluze mi přihraje práci, odnesou to ale děti!

· 1 komentářů

„Inkluze nám přinese dobrý byznys. Čím hůř ve školách, tím lépe pro nás,“ říká Daniel Foldyna (39) z Frýdlantu nad Ostravicí, který profesionálně doučuje zaostávající žáky. Přesto by mu prý bylo hanba inkluzi tak, jak ji prosazuje ministryně školství Kateřina Valachová (39, ČSSD), obhajovat.

Přečtěte si: Škola Na Třebešíně vyloučila dva žáky za šikanu učitelky

· 0 komentářů

Pražská střední škola Na Třebešíně vyloučila dva ze tří studentů za šikanu učitelky. Informaci přinesl deník Právo. Angličtinářka letos v únoru zemřela, škola ale odmítá, že by to byl důsledek šikany studentů. Učitelka byla podle zástupců školy dlouhodobě nemocná.

Na MŠMT jednala platforma pro společné vzdělávání

sobota 16. dubna 2016 · 2 komentářů

Na MŠMT 15. dubna 2016 opět jednala platforma pro společné vzdělávání. Účastníci byli ze strany ministerstva školství informování o dalším postupu v oblasti společného vzdělávání včetně jeho financování, legislativy a seminářů.

Na MŠMT se poprvé sešel expertní tým pro společné vzdělávání

· 32 komentářů

Expertní tým pro společné vzdělávání poprvé 14. dubna 2016 na ministerstvu školství diskutoval odborné argumenty a dosavadní proces přípravy společného vzdělávání. První společné jednání zahájila ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

Přečtěte si: Zakazovat školákům mobil i o přestávce je přehnané, radí ministerstvo

· 2 komentářů

Některé školy nařizují dětem vypnout při výuce mobil, jinde jsou ještě přísnější. Přístup, jak učitelé předcházejí vyrušování nebo kyberšikaně, se různí. „Zakázat nosit mobil do školy není možné,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz právnička a náměstkyně ministryně školství Dana Prudíková.

21. 4.: Kulatý stůl SKAV a EDUin na téma: Co mohou změnit studentská hnutí na pedagogických fakultách?

· 2 komentářů

Zveme na Kulatý stůl SKAV a EDUin ve čtvrtek 21. dubna 2016 od 10 do 12,30 hodin v ZŠ Vodičkova 22, Praha 1, na téma: Co mohou změnit studentská hnutí na pedagogických fakultách?

Auta s hybridním vodíkovým pohonem závodila v Praze

· 0 komentářů

Finále slovenských a českých týmů v šestihodinovém vytrvalostním závodě modelů aut s hybridním vodíkovým pohonem se konalo v pátek 15. dubna v Praze na Zeleném pruhu. Týmy z českých a slovenských škol tímto závodem dokončovaly několikatýdenní komplexní výukový program zvaný Hydrogen Horizon Automotive Challenge (H2AC) zaměřený na nejnovější technologie a životní prostředí.

Když je dobrý nápad a chuť, dá se díky dobrovolníkům udělat kus práce

· 0 komentářů

Dobrovolnictví má úžasný synergický potenciál a dokáže propojit nápad, nadšení a energii. Díky projektu "Synergie dobrovolnictví", realizovaném INEX-Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA) vznikne spousta iniciativ, které zapojí jak české, tak zahraniční dobrovolníky a udělají kus práce po celé ČR.

Nezisková organizace EDULAB pořádá pro mateřské školy seminář o EU dotacích

· 0 komentářů

V rámci projektu Školka hrou se uskuteční v Praze a Brně semináře k výzvě MŠMT, jejímž cílem je podpořit mateřské a základní školy formou projektů zjednodušeného vykazování. Školy budou moci prostřednictvím šablon čerpat evropské dotace například na podporu osobnostně profesního rozvoje pedagogů prostřednictvím dalšího vzdělávání, na usnadnění přechodu dětí z mateřské školy do základní školy a zařazení žáků se speciálními vzdělávacími potřebami do hlavního vzdělávacího proudu.

Přečtěte si: Z akademika demagogem. Podivuhodný případ Petra Fialy aneb Kritika inkluze: křiví politika rozum i charakter?

pátek 15. dubna 2016 · 9 komentářů

Je to opravdu zvláštní zážitek, sledovat vrcholnou reprezentaci ODS včetně jejího šéfa Petra Fialy a školského experta Václava Klause mladšího, jak žádají zrušení inkluze s poukazem na to, že na dětech se netestuje, že inkluze znemožňuje českému školství posunout se dopředu - a když ze školství odstraníme parazity (míněny nejspíš neziskovky), mohou učitelé brát 35 000 Kč. Populismus a demagogie mimořádně hrubá, zcela neúměrná intelektu a erudici těch dvou pánů. Opravdu je to jen proto, že se oba stali politiky?

30. 4.: Khanova škola: Překladatelský maraton v Praze

· 0 komentářů

Pomozte zpřístupnit videa Khan Academy českému publiku – hledají se dobrovolníci pro překladatelský maraton, který se koná v sobotu 30. dubna na FIT ČVUT v Praze. Cílem je během jediného dne přeložit co nejvíce videí.


Diskuze ke Standardu digitálních vzdělávacích zdrojů

· 0 komentářů

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pracuje na realizaci vládou schválené Strategie digitálního vzdělávání ČR do roku 2020. Jedním z důležitých opatření Strategie je prosazení otevřených vzdělávacích zdrojů. Právě k tomu dokumentu MŠMT otevřelo veřejnou diskuzi.

Politické spektrum ČT24: Problémy školství

· 0 komentářů

Mnoho let je zřejmé, že platy učitelů jsou nízké a perspektiva karierního postupu nejasná. Poslední dobou se přidává problém inkluze a jejího odborného i finančního zajištění. Jaká řešení navrhují nesněmovní strany? Ve studiu diskutují Martina Berdychová Východočeši, místopředsedkyně, poslankyně zvolená za ANO, Táňa Fischerová Klíčové hnutí, předsedkyně, Pravoslav Němeček Asociace ředitelů základních škol, viceprezident, ředitel školy ZŠ a ZUŠ a Matouš Vencálek Strana zelených.

Státní přijímačky mají alternativu, zkusme žákovská portfolia

· 16 komentářů

Je třeba najít způsob, jak ve vzdělávání ověřovat opravdu to, co rozhoduje o životním a profesním úspěchu.

Zdeněk Bergman: Nemám tyhle diskuse rád

· 43 komentářů

Přesto, že jsem učitel a těší mě vysvětlovat a diskutovat, nemám rád internetové (facebookové) dohadování. Anonymita prostředí totiž uvolňuje stavidla sebeovládání a technologie umožňuje „demokratické“ vyjadřování lidem, kteří vlastně nemají co říci – jen papouškují populistické a povětšinou značně hloupé názory.

14. 5.: GEGfest Praha 2016

· 0 komentářů

Největší konference o technologiích Google ve vzdělávání v České republice. Program nabitý praktickými zkušenostmi, metodikou a hlavně nekonečnou inspirací, jak zefektivnit a inovovat výuku. Konference učitelů (nejen) pro učitele, pro které jsou moderní technologie výzvou, ale i cestou k obohacení výuky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.