Lenka Wagnerová: Šikana očima rodiče – jak nevychovat pachatele ani oběť

Wednesday, March 9, 2016 ·

Jedním z témat, která hýbou veřejností, aspoň podle četnosti výskytu v médiích, je šikana učitelky na průmyslovce. Je to téma, které vyvolává emotivní reakce, vášnivé spory, vynořují se nové otázky. Média jsou zděšena, odborníky a učitele tato kauza až tak moc nepřekvapila. Nezvyklá je intenzita a dlouhodobost útoků a samozřejmě úmrtí oběti, ať již souvisí se šikanou více či méně.

Zamysleme se, co k tomuto a mnoha podobným případům vedlo. Kdo nebo co za to může? A co dál? Můžeme to nějak ovlivnit jako rodiče?

Co můžeme dělat, aby bylo naše dítě v pohodě?

Obecně lze říct, že čím ranější období života, tím je zásadnější pro rozvoj osobnosti. To, jestli se naše dítě stane obětí či pachatelem šikany, záleží ve značné míře na tom, jaké byly první měsíce a roky jeho života. Šikanovaný i šikanující mívají problematické sebevědomí, jsou v něčem nejistí.

Často se setkávám s odhodláním rodičů připravit své děti na požadavky doby tím, že je odmalička (někdy i před dovršením jednoho roku) dávají na všemožné kroužky, kurzy, sporty, protože kdo zaváhá, už to nikdy nedožene a nikam to nedotáhne. Nic proti kroužkům a vzdělávání obecně, ale zkušenost mi napovídá, že dohnat se v tomto směru dá mnohé.

Co se dohnat nedá, je takzvaná bazální/základní jistota, na jejímž základě se utváří naše zdravé sebevědomí, láska k sobě, která je zase základem schopnosti opravdu milovat druhé. Zároveň nám dává nezávislost a právě tu potřebnou jistotu, podvědomou víru, že jsme v pořádku a že náš život je v pořádku, že to zvládneme, když nastanou problémy.

Celý článek na Tukutuku magazín

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.