Předseda školského výboru Jiří Zlatuška k společnému vzdělávání

Wednesday, February 17, 2016 ·

Předseda Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu PSP ČR Jiří Zlatuška odpovídá na dotaz médií k výroku prezidenta ČR: "Pokud inkluze skutečně začne, tak to bude jeden z mnoha nezdařených experimentů v našem školství, který dětem i učitelům uškodí."


Odpověď předsedy školského výboru PSP ČR Jiřího Zlatušky:

"Inkluze je v soudržné demokratické společnosti věcí běžnou a v podstatě nezbytnou. Prezident ale především pláče na špatném hrobě: v současné době projednávaná novela se netýká zavádění inkluze, nýbrž například otázek předškolního vzdělávání, charakteru testování při přijímacích zkouškách nebo maturit.

Inkluze se projednávala v novele školského zákona již před rokem a je součástí platného znění zákona, který prezident Zeman podepsal - jeho dnešní námitky jsou tak trochu námitkami žáka spícího v poslední lavici, který se zrovna probudil a namítá v hodině diferenciálního počtu, že něco nepostřehl v násobilce a že by raději všechno počítal jen modulo 2, protože je tak život jednodušší. Škoda, že pan prezident zjevně nemá čas na to, aby se podíval, jak je inkluze u nás připravována a realizována, než vznáší laické námitky vůči své stereotypní představě o školách a vzdělávání, nikoli k tomu, co MŠMT podle před rokem přijatého zákona realizuje. Navíc jsou to námitky, které v důsledku fakticky dehonestují pedagogickou obec."

7 comments:

Lexxa said...
February 17, 2016 at 8:53 PM  

Když máme takového předsedu Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu,
mládež a tělovýchovu ve sněmovně, který nikdy myslím ani nezahlédl jako kantor žáka s LMR a který jen kritizuje prezidenta za jeho názor, tak je nejvyšší čas sbalit saky paky a táhnout. Co tady s takovými????? Tady už prostě není místo pro normální a empirií podložené názory.

jir said...
February 17, 2016 at 8:57 PM  

Souhlas.

Charlie said...
February 17, 2016 at 9:38 PM  

V jediném má pan Zlatuška pravdu, prezident zákon podepsal a nyní pláče na špatném hrobě. Podepsat ho nemusel a byl by klid, měl na to právo.

Unknown said...
February 17, 2016 at 10:31 PM  

Myslím, že pan prezident nepláče, zvláště ne na hrobě a už vůbec ne na špatném.
Ale nad výroky pana předsedy Výboru pro vědu, vzdělání a kulturu by soudný člověk zaplakal.

Zdeněk Bělecký said...
February 18, 2016 at 6:14 AM  

"Inkluze je v soudržné demokratické společnosti věcí běžnou a v podstatě nezbytnou."

Jistě, ale takzvané začleňování má své limity. Ani pan Zlatuška snad nepočítá s tím, že by se mentálně postižení lidé vzdělávali SPOLEČNĚ s ostatními až do doktorátu a stávali se kupříkladu rektory vysokých škol. Znamená to snad, že rektoři jsou netolerantní vůči postiženým? Tady je nám soustavně vnucován jeden velký omyl, učit se žít spolu je v pořádku, ale to automaticky neznamená, že se máme všichni učit všechno spolu. Přijde mi to stejné, jako kdyby někdo nutil všechny občany ležet devět let na onkologii, aby se naučili toleranci k onkologickým pacientům.

Jana Karvaiová said...
February 18, 2016 at 12:32 PM  

Jestliže pan Zlatuška tuší,tak lže. Novela zákona, kde je paragraf o inkluzi pouze velmi obecně nastínila MOŽNOSTI společného vzdělávání a jeho financování. Nějak zapomíná, že největším hřebem do rakve byla vyhláška, která velmi dopodrobna dopracovává onu novelu a v tom je jádro pudla. S vyhláškou nemá sněmovna nebo prezident pranic společného. Vyhláškou bude společné vzdělávání v podstatě nařízeno a dalšími vyhláškami, které budou následovat bude vše dokonáno (např. vyhláška k poradnám). Zvláštní je, že inkludovat nemusí církevní a soukromé školy - když už jsme u té rovnoprávnosti a nediskriminace. Politik prostě musí umět suprově mlžit a to Zlatuška, ale i VAlachová umí bravurně.

tyrjir said...
February 18, 2016 at 2:01 PM  

Mlžení nebo dvojsmyslné výroky jsou jedna věc (neučité výroky).
Čirá demagogie je věc druhá (argumentační faul).
Na webu MŠMT zveřejněná argumentace pana prof. Zlatušky k inkluzi, je myslím spíš sbírka demagogie (argumentačních faulů) než pouhé mlžení - viz výše.

J. Týř

PS: Server Demagog,cz hodnotí úroveň argumentace některých politiků tím, že výroky z jejich vystoupení klasifikuje takto:

Pravda
Nepravda
Zavádějící
Neověřitelné

Viz
http://demagog.cz
http://www.msmt.cz/ministerstvo/novinar/predeseda-skolskeho-vyboru-psp-cr-zlatuska-k-spolecnemu

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.