Přečtěte si: Radní Královéhradeckého kraje Táňa Šormová se obává: Společné vzdělávání dětí s postižením v běžné škole má svá úskalí

Friday, February 19, 2016 ·

"Už dnes máme signály od rodičů, že nechtějí, aby se jejich potomek vzdělával ve třídě se začleněnými lehce mentálně postiženými žáky, protože se tím sníží úroveň vzdělávání celé třídy. Signalizují, že raději budou své dítě vzdělávat doma nebo využijí nabídky víceletých gymnázií. Na jednu stranu tvrdíme, že integrace má děti mimo jiné připravit na život v běžné společnosti, jejíž součástí jsou lidé s postižením nebo s jinými kulturními tradicemi, ale zároveň podporujeme vyčleňování dětí do domácího vzdělávání a do víceletých gymnázií, která rozhodně už dnes nepřijímají jen talentované děti. A to se mi vůbec nelíbí."


Z rozhovoru tl s Táňou Šormovou v Haló noviny vybíráme:

Co takové začlenění může znamenat pro dítě?

Pro dítě to, vedle možného přínosu – tak a teď, když budu hodně přemýšlet, žádný konkrétní přínos mě nenapadá, spíše se mi vybavují obavy. Pokud dítě nebude zvládat, bude mu nabídnuta škála podpůrných opatření, a pokud mu ani ta nepomohou, teprve pak může být přeřazeno do školy, třídy nebo skupiny speciální se souhlasem rodičů a na doporučení poradenského zařízení. Nedovedu odhadnout, jak dlouho může tento proces trvat, bude to individuální, ale dítě může snadno ztratit veškerou pozitivní motivaci k učení a začne se školy bát, místo aby se tam těšilo.

Dítě může být také kolektivem vyčleněno, může se stát terčem šikany, může pociťovat permanentní neúspěch, a to je špatně. A naopak, může být velmi rušivým elementem ve třídě, agresorem, příčinou zhoršení klimatu třídy. Velmi bude záležet na kvalitě učitelů, jejich schopnostech, na chuti se vzdělávat v oblasti speciální pedagogiky zvláště na druhém stupni ZŠ, na přístupu pedagogických fakult, na poradenských zařízeních a určitě i na klimatu dané školy a třídy.

1 comments:

Unknown said...
February 19, 2016 at 7:13 PM  

Paní radní se obává právem. Zřejmě ví, o čem mluví.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.