Petice za odvolání vedení SPŠ Třebešín

Thursday, February 18, 2016 ·

Na základě otřesného případu týrání a šikany učitelky na Střední průmyslové škole, Na Třebešíně 2299, Praha 10 žádáme školskou radu této školy a také zřizovatele této školy Magistrát hl. m. Prahy, aby v nejbližším možném termínu projednal odvolání vedení této školy – konkrétně RNDr. Františka Bártla, ředitele školy a další nejužší vedení.


Není možné, aby škola podle médií půl roku kryla týrání učitele, odůvodňovala to tím, že neměla dostatečné signály o tom, že něco není v pořádku a nyní, když na věc upozornila média škola vydávala mlžící prohlášení o tom, že je vázání mlčenlivostí a jiné nesmysly.

Není také možné, aby se nyní ve světle nejnovějších události pan ředitel vzdával odpovědnosti tím, že dle sdělení sekretaritátu je nemocný.

Žádáme, aby se co nejdříve sešla k projednání případu školská rady této školy a následně, aby věc a odvolání vedení projednal zřizovatel školy, což je pražský magistrát a to bez zbytečného odkladu.

Petice online

20 comments:

FiN said...
February 18, 2016 at 8:12 PM  

Já bych docela uvítal (a podepsal) petici za to, aby všichni ti, kteří o tom tragickém případu vědí pouze „z médií“ (tj. vědí o tom podobné houby jako já), konečně zavřeli své ústní otvory, drželi své horní končetiny preventivně co nejdále od klávesnice a zkusili počkat na výsledek policejního vyšetřování. Bohužel, jak je u nás zvykem, už se leckomu, kdo je zjevně ovlivněn myšlenkovými pochody přejatými z Kocourkova a Zvonokos, udělal zásadní názor, takže žádného šetření vlastně není zapotřebí. A dost nehorázně se v tom vření zapomíná na rodinu a přátele té zesnulé paní (která má prý nezletilou dceru) – musí to být pro ně opravdová lahůdka číst si denně ty hlubokomyslné úvahy různých všeználků (včetně některých psychologů, kteří se pár hodin po té tragédii moudře vyjadřují i k tomu, co všechno udělala šikanovaná paní učitelka špatně, a kupodivu je v tom nebrzdí ani cosi jako profesní etika). Samozřejmě nás teď čeká obvyklá přehlídka přízračných školských aktivit: ČŠI zkontroluje, jak byly „nastaveny procesy“, neziskovky přilepené na Karmelitskou připraví projekty „bezpečných škol“, vyplníme několik rychlých i pomalých šetření týkajících se šikany, zpracujeme Akční plán budování školy jako multikulturního centra vzájemné komunikace a porozumění. A to by v tom byl čert, aby se to nedalo propojit i s tou inkluzí...

Neznám nikoho ze SPŠ Na Třebešíně, nikdy jsem v té škole nebyl, a především proto nemám ambici mít v té smutné záležitosti nekompromisní jasno. Bude-li exaktním šetřením někomu prokázána vina, nechť je dotyčný přísně potrestán. Přitom by bylo neodpustitelné pozapomenout na šikanující žáky, kteří své chování pěkně zdokumentovali – ti by měli ze školy vyletět vysokým obloukem „bez zbytečného odkladu“ i bez petic a přistát někde, kde jsou na podobné edukanty zařízeni. A Eulálie Čubíková by teď mohla zase na chvíli zaměřit svůj ostrozrak na něco jiného – třeba na hajzlík u kostela.

Josef Soukal said...
February 18, 2016 at 8:43 PM  

Nebudu zde opakovat všechny znepokojující a pobuřující skutečnosti, které známe navzdory tomu, že "víme houby", ale díky tomu, že se řada lidí jasně vyjádřila, konečně se možná začnou některé problémy řešit.

mirek vaněk said...
February 19, 2016 at 7:25 AM  

Pokud neznám situaci na škole a nemám relevantní informace nemohu se k tomu vyjadřovat. Ale doufám, že zodpovědní začnou něco dělat.

Jan Nebeský said...
February 21, 2016 at 7:36 PM  

Je mi divné, že pachatelé šikany nebudou odsouzeni k nepodmíněným trestům a pedagogický sbor školy minimálně za napomáhání trestnému činu. V tomto případě již není prostor pro pedagogy, ale pro represivní složky moci, policii případně armádu. Rovněž by měli být trestáni rodiče proviněných, protože takto zpackaná výchova již je trestuhodná. U nás je dobrým zvykem o šikaně všestranně mlčet. Myslím si, že podobné případy se dějí dnes a denně ve 20% škol na území ČR. Jména viníků a jejich rodinných příslušníků, kteří se dopustí takového jednání by měla být zveřejňována na internetu po dobu nejméně 50 let.

Nicka Pytlik said...
February 21, 2016 at 9:06 PM  

Jména viníků... kteří se dopustí takového jednání by měla být zveřejňována na internetu po dobu nejméně 50 let.

Rodinné příslušníky bych možná vypustil. Ne vždy je tu příčinná souvislost.
Ovšem 'jednání' bych naopak rozšířil i na dílčí lži, pomluvy, osočování, posměšky...
Bez změn naší legislativy to ovšem není možné. Přesto, představa je to opojná.
www.hovada.cz

Lukáš Sikora said...
February 25, 2016 at 7:59 PM  
This comment has been removed by the author.
Anonymni z 21:30 said...
February 25, 2016 at 8:22 PM  

"O odvolání nebo setrvání vedení školy by měly rozhodovat fakta a ne emoce. "

No fakta jsou taková, že na škole probíhala šílená šikana učitelky a to po delší dobu.
Z nějakého důvodu o ní vedení nevědělo nebo nechtělo vědět.

Nicka Pytlik said...
February 25, 2016 at 9:15 PM  

Zveřejněná videa jsou fejk. To je zřejmé na první pohled. Tak buďme věcní, do pytla už jednou.
Tatík tam má synka těsně před maturitou. Ono je to všude stejné.

tyrjir said...
February 25, 2016 at 9:26 PM  

Po 17. listopadu 1989 učitelé ve školách projevovali důvěru ředitelům škol. Byl jsem tehdy v polovině listopadu "čerstvě" odejit do jedné liberecké základní školy, takže jsem se hlasování zdržel. Učitelský sbor odhlasoval řediteli nedůvěru a mělo to za následek jeho odchod. Když se to učitelé dověděli, objevily se i od těch, kteří mu tu nedůvěru "dali", snahy ve smyslu "My jsme mu tu nedůvěru dali, ale on zas nebyl tak špatný, aby musel odejít." Ředitel se nevrátil, kolegové dostali jiného a museli pod ním ukázat, co umí.:) Byla to tehdy škatulata. Odcházeli i tehdejší občankáři, ruštináři apod. Někteří z nich i na inspektorská místa. Já jsem se pak v březnu vrátil do své původní školy. Být ředitel školy není legrace. Je to jedna z mála legrací, kterých jsem se jako učitel vzdal:) J.Týř

Lukáš Sikora said...
February 25, 2016 at 10:10 PM  

Jedno přísloví říká, že z dálky jsou všechny hory stejné, ale až přijdeš blíž uvidíš kameny. Posuzování někoho na základě zpráv z druhé a třetí ruky, nebo dokonce podnikat konkrétní opatření v dané kauze je zavržení hodné. Pokud mediálnímu tlaku podléhá široka veřejnost je to smutné. Pokud tomu podléhají úřednici a politici je to jejich nekompetentnost. Jsem žák čtvrtého ročníku a mám s vedením školy velmi dobré zkušenosti. Zaslouží si aby celý případ byl vyřešen věcně. O odvolání nebo setrvání vedení školy by měly rozhodovat fakta a ne emoce.
Lukáš Sikora

Nicka Pytlik said...
February 25, 2016 at 10:28 PM  

Jedno přísloví říká, že z dálky jsou všechny hory stejné, ale až přijdeš blíž uvidíš kameny. Posuzování někoho na základě zpráv z druhé a třetí ruky, nebo dokonce podnikat konkrétní opatření v dané kauze je zavržení hodné. Pokud mediálnímu tlaku podléhá široka veřejnost je to smutné. Pokud tomu podléhají úřednici a politici je to jejich nekompetentnost. Mám syna ve čtvrtém ročníku a mám s vedením školy velmi dobré zkušenosti. Zaslouží si aby celý případ byl vyřešen věcně. O odvolání nebo setrvání vedení školy by měly rozhodovat fakta a ne emoce.
Petr Sikora


Tento příspěvek z 25. února 2016 19:59 P.Sikora, údajně otec už smazal. Na něj jsme s panem Anonymním zareagovali. Tak teď provolání učinil sám maturant. Kdoví, kdy smaže i on. Pak by totéž mohli vyvěsit dědeček, strýc, bratr, bratranec, matka, babička, teta, setra, setřenice...

Anonymni z 21:30 said...
February 25, 2016 at 10:46 PM  

Dnes vůbec nemám štěstí, pan tyrjir mi jinde také smazal příspěvěk na téma manžel-učitel a moje reakce pak vypadá - no - zvláštně. :-)

tyrjir said...
February 25, 2016 at 11:05 PM  

Ten příspěvek je tam o dvě pozice níž s opravenými třemi písmenky. No - na smyslu - no - komentáře pana Anonymního to doufám moc nemění.;))

Lukáš Sikora said...
February 25, 2016 at 11:39 PM  

Drahý pane Pytlíku a Anonymní, tento komentář napsal můj otec a přišel mi velmi přesný,takže jsem si ho půjčil (samozřejmě s jeho dovolením) a přidal jako text k petici na podporu vedení školy SPŠ na Třebešíně(http://www.petice24.com/petice_na_podporu_vedeni_koly_sp_na_tebein), jelikož se nechci zdržovat s vymýšlením textu který by vyjadřoval stejnou myšlenku. Doufám, že vám během let naroste větší pytlík a vy nebudete mýt to nutkání psát po večerech komentáře k mediálně nafouknutým nedořešeným kauzám. Vedení mé školy je na vysoké úrovni a já mám to štěstí být jeden z mála lidí v této republice, který zná pravdu a nemusí soudit nevinné lidi kteří až do nedávna žili normální život a ted jim hrozí nespravedlivé pošpinění a ztráta pracovního místa.
Jménem třídy 4.F vás žádám o podepsání této petice na podporu neprávem pošpiněných lidí. Děkuji
Lukáš Sikora

Anonymni z 21:30 said...
February 25, 2016 at 11:46 PM  

A že tu pravdu někdo nepustí ven...

tyrjir said...
February 25, 2016 at 11:57 PM  

Žádá se o věc nárokovou. Nenároková věc se dává ke zvážení, navrhuje se, případně se o ni prosí. Lukáš by si myslím při tom měl ujasnit základní pojmy a odpustit si nejapné poznámky. Doufám, že mu to otec vysvětlí.

Unknown said...
February 26, 2016 at 12:28 AM  

Nedělejte že jste hrozně chytrý a nad věcí, vy mate informace z blesku a z tv nova a ja do ty školy chodim a ty lidi znám 4 roky, píšu to jen proto že si ty lidi zasloužej mít tu aspon nakou oporu ne abych se hadal s lidma jako vy ktery ani nechtej aby to bylo jinak než si přečetli protože stejne jako nechapu šikanu nechapu tohle odsuzovani na netu dit vy ani nevidite do hloubky. Navic vedeni i zaci jsou vazani mlcenlivosti tak jak se muze kdokoliv presne vyjadrit? Nejhorší a nejtrapnější byla návštěva primátorky a ministryně řešili sme hovadiny a nic sme se nedozvěděli doufam že ste jim ten jakoby zajem nesežrali nic nevedi prisli se ukazat kamere je mi z toho zle.

Unknown said...
February 26, 2016 at 12:41 AM  

Jinak pane Pytlíku mohl bych vás požádat abyste přestal podnikat cestu na internet a zase zpátky za účelem komentovat tuto kauzu ? Mel byste si přečíst komentář pana Nováka je to moc pěkný čtení :)

poste.restante said...
February 26, 2016 at 3:09 AM  

Doufám, milí podporovatelé vedení SPŠ Třebešín, že jste i Vy podobně postupovali při komentování jiných "kauz", se kterými jste se v minulosti seznámili také jen prostřednictvím médií. Třeba "manipulace" besedy při návštěvě prezidenta ve Valticích, ředitelskou facku na ŽŠ Glowackého v Praze 8, nebo třeba informace o uprchlících, dění na Ukrajině, ...

Máte skvělou příležitost porovnat svět "mediální reality" se světem skutečným.
A máte také příležitost pochopit, jaký je skutečný význam slova zodpovědnost.

Zatímco v prvním případě už začínáte tušit podstatu, v tom druhém Vám zřejmě osobní angažovanost neumožňuje posuzovat události na Vaší škole nezaujatě a s odstupem.

Podobně jako Vy souhlasím s názorem, že je třeba vyčkat na skončení všech šetření a vyšetřování a nevynášet přehnané odsudky předem.
Podobně jako pan Novák i já jsem přesvědčen, že v celé kauze se až příliš často zapomíná na blízké okolí zesnulé kolegyně. A stejně jako on, i já jsem znechucen naprosto neetickými, neprofesionálními komentáři a snahami svalit na ni díl viny a udělat tak z oběti přinejmenším spoluviníka.
Na rozdíl od Vás jsem ale názoru, že za klima a prostředí školy, (a vlastně libovolné organizace,) je vždy zodpovědné vedení. Jestliže projevy šikany gradovaly v průběhu několika měsíců a mohly dojít až do tak dramatických situací, jaké jsme měli možnost vidět na zveřejněných videích, pak je zodpovědnost vedení školy nezpochybnitelná. Jediné, o čem můžeme diskutovat, je míra selhání konkrétních osob.Žádné vyšetřování, další zveřejněné informace, nebo Vaše podpora na tom nemohou nic změnit. V minulosti docházelo k rezignacím a odvoláváním vedoucích pracovníků za nepoměrně menší pochybení. Chápu, že se Vám takový postoj nemusí líbit.

P.S.:
O cizích názorech si můžete myslet, co chcete. Nemusejí se Vám líbit a máte právo to napsat. Stejně tak jako někdo jiný má právo napsat názory vlastní, nebo to, co si myslí o názorech Vašich.
Tuším se tomu říká demokracie a svoboda projevu. Možná už jste o tom něco zaslechli.

P.P.S.:
Bylo by fajn, kdyby pan Tomo Siko zapracoval trochu na svém písemném projevu. Náš jazyk je vybaven některými prvky, které mají za účel usnadnit komunikaci a pochopení sdělení, předávaného prostřednictvím psaného textu. Patří mezi ně také interpunkce a diakritika. O gramatice nemluvě. Zkuste pochopit mou poznámku jako dobře míněnou radu od člověka, který si Váš příspěvek musel přečíst opakovaně, aby pochopil, co nám vlastně chcete sdělit. A vsadil bych se, že nejsem sám.

Unknown said...
February 26, 2016 at 4:44 PM  

ono je to složitější http://tn.nova.cz/clanek/pravda-o-sikane-ucitelky-ptejte-se-zastupkyne-tatjany-kubikove.html .

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.