Přečtěte si: Ticho je na hřbitově. Ve třídě má být šrumec, říká propagátorka inkluze

neděle 10. května 2015 ·

V její škole se učí děvčátka zámožných rodičů spolu s těmi nejchudšími z ulice. Děti se vyučují i navzájem, vzdělání tak pro ně nabírá další rozměr, říká sestra Cyril Mooney, která téměř šedesát let učí v Indii a šíří inkluzivní vzdělávání. Rozhovor pro iDNES.cz vznikl během její návštěvy Prahy, kde vedla kurz pro učitele.


Z článku Zdeňky Trachtové v iDNES.cz vybíráme:

Není soutěž a snaha „být nejlepší“ někdy efektivní motivací?
To vede jen k frustraci a průměrnosti. Jak můžete být ze všech nejlepší? Dítě by mělo soutěžit spíše samo se sebou, překonávat vlastní výsledky, bez ohledu na ostatní.

Ve vašich třídách prý nikdy není ticho...
Není. Myslím, že velmi tichá třída je mrtvá. Pokud chcete ticho, jděte na hřbitov. Věřím, že děti se učí hlavně interakcí mezi sebou a s učitelem. Ve třídě je tak stále ruch a šrumec. Učitelka dětem dává úkoly do skupin, tak mají možnost o tom mezi sebou diskutovat a společně vymyslet řešení. To je mnohem lepší způsob učení, než když vám někdo jednoduše řekne, co máte dělat, to je myslím velmi nudné.
Děti přitom překvapivě samy přestávají zlobit a jsou disciplinované. Metoda zkrátka funguje, když jí dáte šanci. Když dáte šest zlobivých dětí dohromady, dáte jim projekt, něco zajímavého, co mají dělat, přestanou zlobit. Dítě většinou zlobí jen proto, že je bystré, ale přitom se nudí.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
11. května 2015 v 0:51  

Ticho je i v chrámu Páně. A vlastně všude, kde člověk rozjímá či medituje. Šrumec bývá také na nádraží nebo výčepu. Jde o to, co si kdo od čeho slibuje.
Do čr je přenositelné kdeco. Představa tříd s padesáti dětmi, z nichž ideálně polovina je inkludovaných, nebo školy jako noclehárny mne vyloženě uchvátila.
Nakonec, předci mnohých z nás z Indie přišli.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. května 2015 v 6:53  

"V Indii má každá škola předmět zvaný „společensky užitečné práce“, může to být třeba zahradničení nebo různé praktické činnosti. Naše škola se v rámci toho rozhodla učit chudé děti. Každé děvče tak mělo v rozvrhu vyhrazený čas, kdy vyučovalo děti, které přišly z ulice."

To vrhá trochu jiné světlo...

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-se-sestrou-cyril-d02-/zahranicni.aspx?c=A150508_164219_domaci_zt

Jana Karvaiová řekl(a)...
11. května 2015 v 12:31  

Jednoduše - někde v indickém slumu se udělala škola.Pravidla si určovala sama řádová sestra.Bylo potřeba vůbec něco dělat. A práce to je určitě chválihodná.
Vydávat to ale za inkluzi je blbé až trapné. A už vůbec je to blbé přirovnávat k našemu školství.Ale když potřebuji argumenty, ¨je mi cokoli dobré,že experti.

Jiri Janecek řekl(a)...
12. května 2015 v 10:27  

Ja bych jen podoknul, ze kastovni system byl v Indii zrusen uz pred 70 lety, ty mentalne postizene deti uvazane retezem za nohu byli z Nepalu a to o tranzistorovych radiich za sterilizaci je dost mozna pomluva...
Takze, jak v oblasti nediskriminace a zaclenovani jakkoli postizenych, tak i v oblasti pravnich ukonu vyzadujicich informovany souhlas se mame z Indie mnoho co ucit...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.