Přečtěte si: Strach vyhání maturanty od matematiky

pátek 15. května 2015 ·

Ke státní maturitě z matematiky se hlásí stále méně studentů. Raději se zapisují k testům z cizího jazyka. Přitom se blíží doba, kdy má být matematika u zkoušky dospělosti povinná. Má začít v roce 2019 a dotkne se tedy už těch, kteří do středních škol nastoupí v letošním září.


Z článku Jiřího Macha v Novinky.cz vybíráme:

Ukázal to i na experimentu mezi lidmi z praxe. Ti si vyzkoušeli testy z češtiny a matematiky pro absolventy základních škol – v češtině uspěli všichni, v matematice to bylo mnohem horší.

„Češtinu všichni zvládnou, protože ji v různé míře a různým způsobem užívají. Jazykové kompetence zkrátka vnímají jako součást života. Ale z toho, jak je nastavená výuka matematiky, potřebují velmi málo, a proto mají také problém s testem pro absolventy devítiletky. Nepoužívají to a snadno zapomínají,“ řekl Feřtek.

9 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
15. května 2015 v 9:53  

Zapocené ručičky pomneme a slina rozkoše ukápne až bude ta matika povinná. Pak už ti hajzlíci nebudou mít kam prchnout a budou hynout jak mouchy. Milááááškové....

krtek řekl(a)...
15. května 2015 v 10:58  

Matematiku nepoužívají a pak se diví - zadluženost, ochota volit demagogy, neschopnost se bránit reklamě. Tuhle se mnou cestovala nějaká třída z nějaké školy. Český tým měl 4 body, ti před ním 8. "Takže když porazíme Francii, přeskočíme ty před námi a budeme druhý."
---
Letos maturovala moje studentka, která měla třetí termín. Od ledna přestala chodit na doučování a před maturitou mi řekla: "Pochopila jsem, že když to mám zvládnout, musím si napočítat příklady, doučování je zbytečné." A udělala.
A a a o o o tttom tto jjje. ;-)

Josef Krátký řekl(a)...
15. května 2015 v 18:38  

Zase citován lhář a demagog Feřtek - proboha P R O Č ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

Simona CARCY řekl(a)...
15. května 2015 v 19:12  

Ze stejneho duvodu, proc nam denne v televizi vali do makovic, co toho dne udelal Ovcacek: dneska nenasel tenhle clanek a zitra bude lhat o necem, co bavi jeho.
V hokejove euforii si umim predstavit utok Fertek, Botlik, Ovcacek, v obrane Steffl a Kartous. K tomu freneticky aplaus Tajneho ucitele. Bohuzel, tenhle tym porad prohrava....

Josef Krátký řekl(a)...
15. května 2015 v 20:01  

Paní Simono, Vy mně děsíte! To je vize takřka infernální.

Eva Adamová řekl(a)...
16. května 2015 v 8:39  

Pane Tajný, vsaďte boty, že maturanti nebudou při povinné matematice hynout jako mouchy ani náhodou. Naopak úspěšnost z matematiky výrazně stoupne, neboť za prvé ji budou dělat všichni a nejenom zoufalí dálkaři, kteří nemají ani na maturitu z kteréhokoliv jazyka, a za druhé s ní budou studenti počítat a budou se jí po celá čtyři léta výrazněji věnovat.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. května 2015 v 20:50  

1. Strach z matematiky žene maturanty k cizímu jazyku, který také nezvládají.
2. Řekl bych, že strach z povinné matematiky mají zejména ředitelé škol. A učitelé, kteří sami matematiku neumějí.
3. Jedna z podmínek pro dosažení druhého karierního stupně by mělo být složení kompletní státní maturitní zkoušky.
4. Osobně se rozkošnicky uslintám a rukama umnu, až bude povinná maturitní zkouška z informačních a komunikačních technologií.

Unknown řekl(a)...
17. května 2015 v 21:29  

čeští žáci jsou v těžké epresi,valí se to na ně jedno za druhým: v důsledku padající koruny podražily chytré telefony a vzhledem ke zvyšujícím se cenám energií podražila marjánka ,odebrali jim automaty na sladkosti,v jídelnách začali vařit ekologické a vegetariánské blafy,na záchodcích instalována hlasiče požárů,u dveří škol stojí ochrankáři-pajcka za pozdní příchod,stovka zapomenutý čip,učitelé provokují nepředstíraným nezájmen...

Unknown řekl(a)...
19. května 2015 v 17:05  

16. května 2015 8:39

Máte jen částečnou pravdu. Úroveň matematiky na ZŠ, SŠ a u 1/3 gymnazistů je naprosto příšerná. Matematiku nedá přes 30% studentů. A to je jen střízlivý odhad. A naprosto vím o čem píši. V konečném součtu to pak bude brutální počet neúspěšných studentů. Přesto podporuji povinnou maturitu z matematiky na všech maturitních oborech a SŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.