Nejlepším učňovským minipodnikem jsou Cukrlata z Opavy

neděle 31. května 2015 ·

Vítězem soutěže o nejlepší učňovský minipodnik, která proběhla u příležitosti závěrečné Konference učňovských minipodniků spojené s prodejním veletrhem, 28. května 2015 v Hradci Králové, se stala Cukrlata ze SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava vedené vyučující Ing. Ivanou Vaculovou a Ing. Lucií Kavanovou. Učňovský minipodnik ze stejné školy – VP Group obsadil třetí místo. Na druhém místě se umístila děvčata s minipodnikem Nous Vous z Kateřinek Liberec, která budou reprezentovat Českou republiku na mezinárodním finále soutěže Skills for the Future v červnu v Praze. Na programu dne byla i konference pro vyučující zapojené do projektu.


Akci uspořádala nezisková vzdělávací organizace JA Czech společně se vzdělávací organizací Profima Effective. Konferenci zaštítil primátor Hradce Králové, MUDr. Zdeněk Fink, který ji také oficiálně zahájil.

Akce se konala v rámci projektu „Rozvoj podnikavosti formou učňovských minipodniků“ financovaného z fondu ESF a státního rozpočtu České republiky.

Porota rozhodovala ve složení: Nina Juráková, vedoucí personálního oddělení ČKD Blansko, Zdeněk Lidmila, personální ředitel Kosteleckých uzenin, Tomáš Světický, personální ředitel Precheza a Milan Grund z Ardagh Metal Packaging Czech Republic.

U všech patnácti zúčastněných minipodniků byly hodnoceny výroční zprávy, prezentace před publikem, pohovor s porotou u stánku a diskuse s porotou za zavřenými dveřmi.

Výsledky – minipodnik /vyučující:


  1. místo – Cukrlata, SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava 
  2. místo – Nous Vous, SOUn a SOŠ, s.r.o. Kateřinky Liberec 
  3. místo – VP Group, SŠ hotelnictví a služeb a VOŠ, Opava 

Veletrhu se zúčastnilo více než 150 studentů, představilo se 15 učňovských minipodniků žáků ze středních odborných učilišť z celé České republiky. Učni zde prezentovali svoji celoroční práci, prodávali své produkty či nabízeli služby a prověřili si své prezentační a prodejní dovednosti, které se během projektu měli příležitost naučit.

Někteří učni již měli zkušenosti s prezentací z veletrhu JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU, veletrh podnikatelských talentů, (www.jafirma.cz), který nezisková organizace JA Czech uspořádala 21. dubna 2015 v Praze. V soutěži učňovských minipodniků zde zvítězila firma BENDERS ze Střední školy automobilní, mechanizace a podnikání, Krnov, vedená vyučujícím Ing. Petrem Fojtíkem. V kategorii JA SFF FIRMA ROKU zvítězil již zmíněná minipodnik NOUS VOUS. JA Firma patří mezi úspěšné programy JA Czech a na středních školách a učilištích v České republice běží již od roku 1992.

O programu JA Firma a soutěži JA STUDENTSKÁ FIRMA ROKU

Praktický vzdělávací program pro střední školy JA FIRMA běží v České republice již od roku 1992. Nejčastěji je program zařazován do předmětu aplikovaná ekonomie, ale na některých školách běží mimo školní výuku a studenti na něm pracují výhradně ve svém volném čase.
Studenti v rámci tohoto programu založí vlastní skutečnou obchodní společnost, která funguje pod vedením učitele a konzultanta. JA Firma tak umožňuje účastníkům proniknout do problematiky fungování společnosti od jejího založení až po likvidaci. Jedná se o reálnou činnost, nikoliv fiktivní. Studenti se učí nejen např. všechny nutné administrativní postupy při zakládání firmy, ale i rozhodovací procesy nebo začlenění společenské odpovědnosti do firemního projektu. V rámci programu se studenti se svými společnostmi mohou přihlásit do soutěže JA FIRMA ROKU. Program u nás úspěšně běží již více jak 20 let.

O JA Czech

JA Czech, o.p.s., je českou kanceláří organizace Junior Achievement, která je nejstarší a nejrozsáhlejší vzdělávací neziskovou organizací na světě. Vznikla v roce 1919 v USA a dnes působí ve více než 120 zemích světa. Do jejích programů se každoročně zapojí na 10 milionů dětí a studentů.
Českou kancelář JA založil v roce 1992 pan Tomáš J. Baťa. Vzdělávací programy JA v ČR od té doby absolvovalo více než 300 tisíc mladých lidí. JA Czech je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a pedagogům poskytuje akreditovaná školení.
Základem vzdělávacího systému JA Czech je propojování světa byznysu a škol. Manažeři přednášejí studentům a podílejí se na výuce praktických programů a kurzů. JA je financována zejména z darů partnerů. K nejvýznamnějším patří Bata Shoe Foundation, Citi Foundation, Hyundai, Cambridge Weight Plan, Hewlett-Packard, MetLife, Raiffeisenbank, Agrofert a Continental. Více informací o JA Czech naleznete na www.jaczech.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.