Čeština bestsellerem - Akademická příručka českého jazyka dvojnásobně oceněna na veletrhu Svět knihy

pátek 15. května 2015 ·

Hned dvě ocenění za svou publikaci obdržel na veletrhu Svět knihy 2015 Ústav pro jazyk český Akademie věd ČR. Akademická příručka českého jazyka se umístila na prvním místě v kategorii odborná a populárně-naučná literatura pro dospělé v soutěži Český bestseller. Druhé místo získala v kategorii Cena poroty za výkladový slovník v soutěži Slovník roku 2015 pořádané Jednotou tlumočníků a překladatelů. Kniha je dílem kolektivu autorů pod vedením Markéty Pravdové, zástupkyně ředitele Ústavu pro jazyk český a vedoucí oddělení jazykové kultury. Publikaci určenou zájemcům o češtinu z řad široké veřejnosti i profesionálních uživatelů vydalo v roce 2014 nakladatelství Academia.


„Obě ocenění nám ukazují, že veřejnost má o náš mateřský jazyk a jeho správné užívání stále velký zájem,“ říká Karel Oliva, ředitel Ústavu pro jazyk český AV ČR. „Akademická příručka je vlajkovou lodí našeho ústavu, v loňském roce se jí prodalo téměř 15 000 kusů,“ říká Oliva s tím, že publikace už získala i Cenu nakladatelství Academia za nejprodávanější knihu za rok 2014 a druhý rok obsazuje žebříčky nejprodávanějších knih.

„Základem pro Akademickou příručku českého jazyka byla naše Internetová jazyková příručka. V dnešní době tlaku na pružné získání spolehlivých informací je to nejrozsáhlejší internetový zdroj informací o současné češtině,“ říká Markéta Pravdová. „Na rozdíl od Pravidel českého pravopisu jsou v ní některé výklady podrobnější a ucelenější, například v oblasti psaní velkých písmen, interpunkce, shody přísudku s podmětem nebo skloňování osobních a zeměpisných jmen. Do příručky jsme také zařadili především ty jevy, na které se často ptají tazatelé jazykové poradny.“

Akademická příručka českého jazyka obsahuje především obecná poučení o českém jazyce, zejména o pravopisu, tvarosloví a některých syntaktických jevech. Ve výkladech se uvádějí i rozpory v údajích, které přinášejí dosavadní jazykové příručky, nebo rozdíly mezi kodifikací a spisovným územ, a to s hodnotícím komentářem a doporučeným řešením. Příručka má schvalovací doložku Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.