Přečtěte si: Kuchařka lže! Fotky hnusů nejsou zfalšované, tvrdí brněnský školák

čtvrtek 5. března 2015 ·

Dva kluci z Brna si řekli, že už mají plné zuby odporných školních obědů a rozhodli se, že budou jídlo fotit a dávat na Facebook. Vedoucí jídelny je označila za lháře. Kluci se nyní brání, že fotky rozhodně nijak neupravovali.


Z článku v tn.cz vybíráme:

Nepřekvapí, že oba žáci se dušují, že nic nezfalšovali. "Nic jsme si nevymysleli. My jsme to jídlo pouze vyfotili, na to mám svědky. Mohu je dávat na Facebook okamžitě v čase oběda," uvedl pro TN.cz Sebastián a dodal, že jídlo se buď rychle zlepší, nebo je ochoten vystoupit v TV Nova.



13 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
5. března 2015 v 21:21  

Naše babičky říkávaly: "Jak k jídlu, tak k dílu."

A jak říká klasik: "Hlad, svrab a plané neštovice na vás."

poste.restante řekl(a)...
6. března 2015 v 0:03  

"Já nechci králíka. - Nevíte samou roztažností, co byste do tý huby dali. Co by za to daly děti támhle v Africe..."

Viděl jsem některé fotografie a nepůsobí na mne dojmem, že by neodpovídaly standardu řekněme běžné nádražní restaurace. Občas se stane v každé jídelně, že jídlo vypadá nevábně. To ale nic neříká o jeho chuťových kvalitách. Je také rozdíl mezi nechutným jídlem a jídlem, které nechutná někomu.
Vařit ve školní jídelně, při výši stanoveného normativu a za daných legislativních podmínek není žádné legrace. Přesvědčil se o tom i "šéf" Pohlreich.
Pokud jsou v některé škole skutečně s jídlem problémy, nevěřím tomu, že by se dříve či později rodiče neozvali.
Jiná věc je, že při zrušení školní výuky vaření většina dítek netuší, co to vůbec obnáší nějaké jídlo uvařit.
Pokud chce někdo mít jídlo jako v Alcronu, bude muset navštěvovat trochu jiné školy.

Nejvíce mne pobavila věta:
...Sebastián a dodal, že jídlo se buď rychle zlepší, nebo je ochoten vystoupit v TV Nova.
Že by šlo hlavně o to? :-)
Já bych v Nově klidně vystoupil taky, ale nějak mne zatím neoslovili. :-)

Čili obecně:
Nic proti tomu, když žáci vyjadřují nespokojenost s nekvalitním a nechutným jídlem.
Nechť zodpovědné orgány konají svou práci. Ať se rodiče zajímají o kvalitu stravy svých dětí. Vždyť si za ni koneckonců platí.
Ale pokud se ukáže, že je v jídelně vše v pořádku, pak očekávám, že žáci vyvinou přinejmenším srovnatelnou aktivitu, aby se omluvili. Třeba i v TV Nova. :-)

Jirka řekl(a)...
6. března 2015 v 10:26  

"Mohu je dávat na Facebook okamžitě v čase oběda," uvedl pro TN.cz Sebastián a dodal, že jídlo se buď rychle zlepší, nebo je ochoten vystoupit v TV Nova."

Právo je minimum morálky. Když už chlapec tak samozřejmě porušuje zákony, pak se nedivme jeho chování.
Mám pocit, že ho doma nikdo nepoučil a ve škole zřejmě nedával pozor.
Předpokládám, že je jenom mlsný, protože jinak by musel se stejnou vehemencí bojovat proti nařízením pana ministra Chládka, který nám zakazuje tradiční českou kuchyni, kterou s patřičným mlaskáním a boulemi za ušima dlabají děti od mateřské školy, přes dospělé pracující strávníky až po seniory, kteří ještě pamatují echt české vaření.
Gastronomické obzory si budu raději otevírat v dobrých restauracích a v zahraničí.
Vstupujeme do světa, kde vládne Velký bratr, a doufáme, že v něm nezmizíme.

Jiri Janecek řekl(a)...
6. března 2015 v 10:50  

Nevim, jestli by mne naplnovalo delat reportaze zalozene na FB profilu (predevcirem) 12-leteho ditete, kdybych byl novinarem...
Ale pokud je pisar zameren na hromadne stravovani, je to asi bezpecnejsi nez treba psat o tom, ze "...875. školák obědvá díky projektu Obědy pro děti" (http://www.mpsv.cz/cs/19754). To by se treba mohl ozvat nejaky nostalgicky divak s argumentem, ze za Strougala skolni obedy pokryla petina pridavku na dite...

Janek Wagner řekl(a)...
6. března 2015 v 12:19  

"Když už chlapec tak samozřejmě porušuje zákony, pak se nedivme jeho chování." Porušuje zákony, zdá se, že mi něco ušlo. Čím, prosím?

vstek řekl(a)...
6. března 2015 v 14:07  

Jak může na FB publikovat 12 letý chlapec, když FB povoluje zřídit účet od 13 let? Kde se stala chyba?

Anonymní řekl(a)...
6. března 2015 v 16:37  

Všem diskutujícím patrně unikla podstata problému. Proč se neřešil na nejnižší možné úrovni - tedy u vedoucí kuchařky nebo vedoucí školní jídelny. Nebo že bych dnes během dne všechny potíže ve škole sdílel jako učitel on-line s celým světem ? Bože kam jsme se to dostali. O čem se to tady bavíte ???!!!

Unknown řekl(a)...
6. března 2015 v 18:35  

je třeba zřídit s předstihem nový předmět "výchova k bezdomovectví",tihle mladíci budou s největší pravděpodobností ve svém věku nezaměstnaní a nezaměstnatelní,a pokud mají zaměstnané rodiče,či rodiče s důchodem ,budou si moci dopřávat stravu dle svých snů,pokud jejich rodiče budou též neuaměstnaní,budou se muset spokojit s vybíráním kontejnerů u marketů,popelnic za školami a hospodami,a skladba jejich stravy bude sice petřejší než ve školní jídelně,avšak estetika rozhodně nebude na úrovni,kterou dnes považují za standard

Jirka řekl(a)...
6. března 2015 v 20:50  

Bože kam jsme se to dostali. O čem se to tady bavíte ???!!!

No právě o tom! Jak můžete od někoho, kdo si dělá, co chce, očekávat, že bude své "problémy" řešit standardně?
Může je chlapec vůbec vyřešit touto cestou? Jde mu vůbec o jídlo? Rodiče ho zřejmě podporují. Bude věřit učitelům, že takhle se to nemůže dělat?
Bože, odpovězte na tyhle otázky a nebudeme se muset bavit o příčinách.
Příště si zadiskutujeme, až začne natáčet ty "blbce", co ho učí. Vždyť přece může a umí publikovat na Facebooku přímo z hodiny, ne?

poste.restante řekl(a)...
6. března 2015 v 22:00  

Bože kam jsme se to dostali.

Jde mu vůbec o jídlo?

Do hlavy nikomu nevidím, ale tipnul bych si, že se chlapci shlédli v britské školačce, která se rychle stala mediální celebritou. Minimálně zmínka o "ochotě" vystoupit v TV Nova tomu nasvědčuje.
Ale třeba se mýlím a jsou to altruističtí bojovníci za kvalitu školního stravování. (Určitě to budou tvrdit.) Takže si počkejme, neboť "po jejich ovoci poznáte je".

Nicka Pytlik řekl(a)...
6. března 2015 v 22:56  

až začne natáčet ty "blbce", co ho učí

Tak já tedy drobně připomenu, co bych býval za to dal, kdyby některý z petentů žákovských petic proti ukrutnostem, které se měly dít na hodinách informatiky, doložil svoje tvrzení audiovizuálními záznamy. Dodnes nepochopím, že to za ta protrpěná léta při dnešních možnostech nikoho nenapadlo.
A tak nezbylo, než si připadat jako nenatočený blbeček. Zvláště pak, když jsem sám pravidelné pořizování takových záznamů navrhoval. Nakonec vyšlo najevo, že snad ani ty petice neexistovaly.
A taky je možné, že se mi to všechno jenom zdálo. Myslím, že sprchování studenou vodou se vyloženě hodí. Člověk se zocelí a tak nějak celkově zklidní.

Unknown řekl(a)...
7. března 2015 v 12:49  

ale napadlo,youtube je plně "blbců" co učí,stejně tak toho všeho co se ve školách děje,jenom je problém (naštěstí pro nás) to najít (protože díky bohu logické myšlení a systematizace jsou našim pubošům cizí) a není to tak populární jako fejsbůk,který je i pro idioty,je přehlednější,ale na umisťování takovýchto skečů obtížnější

Unknown řekl(a)...
7. března 2015 v 23:58  

Dříve se vařilo tak nějak postaru, bez glutamátů,.... Byly také ty známé UHO. Dnes jsou všude polotovary. Je dobré sledovat jídelničky jednotlivých škol jak jdou po sobě a jak jelo auto se zmraženými polotovary. Dost často se stává, že onen polotovar (ptáček, obalované rybí prsty,..) má ve stejný den několik škol za sebou. A na tom lze snad něco pokazit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.