Přečtěte si: Tablet je pro dítě mrtvá, placatá máma. Dědu taky nenahradí

Sunday, February 22, 2015 ·

Pokračuje debata o dětech a tabletech. Přičemž „tablet“ je zkratka pro různé druhy kompjůtrů, od notebooku až po chytrý počítač do kapsy, který umí taky fotit a volat. Ta debata souvisí se základními školami: mají se tam tablety zavádět ve velkém? Neuškodí dětem? Nemají už tak techniky kolem sebe moc? Nejsou uhranutí televizí a dalšími obrazovkami (protože jde o živé, hýbající se obrazy) natolik, že tak trochu přestávají být lidmi?


Z komentáře Martina Fendrycha s podtitulem Tablet je krásná a přepychová věc. Ale dítě si za něj nekoupíš. v Aktuálně.cz vybíráme:

A ještě dál. Nejde jen o historky a o pohádky. Jak už řečeno, jde o to, abychom se s dětmi bavili. Děti jsou neskutečně zvědavé, všecko je zajímá, na všecko se ptají. Každý rodič to zná: „Proč je vrána černá? Proč taky nemůžu lítat? Co je přitažlivost? Proč prší? Proč je smrt? Co je umřít?“ Nekonečné přívaly otázek. Když si nenajdeme čas na ty otázky znovu a znovu odpovídat, můžeme se dopustit vážného zločinu: zabít ve vlastním dítěti zvídavost. Proč? Protože na ně „nejsme zvědaví“. (A pak přijdou děti do školy, která v nich taky mnohdy neumí zvídavost pěstovat.)

Problém není v tabletech, v noteboocích, v esemeskování a chatování a facebookování, nýbrž v našem (ne)zájmu. V tom, kolik si na vlastní děti, ale i na děti ve škole uděláme času. V naší schopnosti zajímat se o to, o co se děti zajímají, odpovídat na jejich otázky, probouzet jejich fantazii a s ní jim pomoct hledat, co jsou, k čemu inklinují, co je zajímá. Protože teprve až na tohle dítě přijde, začne tušit, po jaké cestě by mělo jít.

0 comments:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.