Přečtěte si: Studie: Koncentrace CO2 v českých školách dramaticky převyšuje normu

úterý 17. února 2015 ·

Přečtěte si rozhovor s Romanem Šubrtem, soudním znalcem, podle jehož studie se čeští žáci učí v podmínkách, které jsou dle platných hygienických norem zcela nevyhovující. Provedená měření ukázala, že během vyučovacích hodin dochází k překročení hranice CO2, která je považována za zdravotně bezpečnou.


Z rozhovoru Boba Kartouse s Romanem Šubrtem v EDUin.cz vybíráme:

Hladina CO2 překračuje podle vaší studie povolené limity, a to dokonce i ty historické. Jak je to vlastně s hladinou CO2 v budovách, podíváme-li se do historie? Stoupá? A čím to?

Na zvyšování koncentrace CO2 v budovách má vliv změna užívání budov a dále nerespektování základních požadavků, které dříve byly respektovány. V dřívějších dobách bylo obvyklé, že se v místnostech topilo kamny na tuhá paliva. Tím byl odtahován z místností vzduch a netěsnostmi přiváděn čerstvý. Tento komínový efekt působil i tehdy, kdy se netopilo, avšak komín se nikdy neutěsňoval. Dnešní technickou mluvou bychom toto označili za omezeně řízené podtlakové větrání. Tento způsob vytápění byl i ve školách. Druhým důvodem je to, že se staví jinak než dříve. Existovaly právní předpisy týkající se větrání, např. škol se týkal tento zákon: Nařízení ministerstva kultu a vyučování z 12. III. 1888 číslo 40 zemského zákoníku českého. § 10: Kromě provětrávání, které se má po vyučování prováděti otevřením oken a dveří musí být pečováno o stálou změnu vzduchu. V zimě musí být přístroji přiváděn čerstvý, oteplený vzduch… Přístroje týkající se provětrávání musí být do plánů úplně vkresleny a z nich patrny býti. V praxi se to dělo např. tak, že v každé místnosti ústil sopouch vyvedený nad střechu a směrem do místnosti měl rozměr 60 x 60 cm a byl opatřen uzavíratelnými žaluziemi. Dalším možným řešením byly otvory na chodbu nade dveřmi a chodba byla dále větrána. V současné době (od roku 1949) se toto ve školách nestaví, v existujících školách pak dochází v rámci modernizace k zaslepování těchto otvorů. Zákony o větrání se však v 19. století netýkaly pouze škol, ale i jiných prostor. Zákon z 27. III. 1887 o tom, jak se mají stavěti nová divadla… : § 32: O ventilaci hlediště budiž postaráno… 30 m3 vzduchu na osobu za hodinu. Toto množství vzduchu představuje koncentraci CO2 ve vzduchu silně pod 1000 ppm.


Studie ke stažení ve formátu PDF

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
17. února 2015 v 11:04  

Zkusili ti dva přemoudřelí mužové někdy ve třídě otevřít okno?

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. února 2015 v 21:11  

Já nevím, co pořád mají... standardně sycená školní atmosféra.
Podstatné je, aby nebyla přeslazená a následně dostupná automaticky.

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. února 2015 v 7:16  

Hele, myslím, že už se do škol chystají firmy, které jim za nemalý peníz pomou se tohoto neduhu zbavit.jen čekají, až města dostanou peníze od EU.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.