Přečtěte si: Horizon Report Higher Education Edition 2015

pondělí 23. února 2015 ·

Výzkumná společnost New Media Consortium s podporou iniciativy EDUCAUSE zveřejnila už třinácté vydání každoroční zprávy Horizon Report Higher Education Edition věnované trendům ve využití technologií v terciárním vzdělávání. Stejně jako v uplynulých letech přináší zpráva šest trendů, šest možných problémů a šest nově vznikajících technologií, které zasáhnou do podoby a vývoje postsekundárního vzdělávání v příštích pěti letech.


Mezi trendy, které ovlivní vysokoškolské vzdělávání v nejbližších dvou letech, patří: 1. zvyšující se využívání kombinovaných forem výuky, a 2. přetváření prostorů k učení. Ve střednědobém výhledu tří až čtyř let je uváděno: 3. růst důrazu na měření učení, a 4. šíření volně přístupných vzdělávacích zdrojů. V dlouhodobém výhledu pěti a více let je očekáváno: 5. posílení kultury změn a inovací, a 6. nárůst kolaborace napříč institucemi.

Překážky na cestě k lepšímu využití technologií a výzvy s tím spojené jsou rozdělené do tří kategorií: 1. překážky, které známe a víme, jak je překonat: a) propojení formálního a informálního učení a b) zvyšování digitální gramotnosti, 2. překážky, které umíme definovat, ale jejich řešení je obtížné a dosud nejasné: a) personalizace učení a b) učení komplexnímu myšlení, 3. překážky zapeklité (wicked), které lze obtížně definovat, natož řešit: a) koexistence soutěžících modelů vzdělávání a b) odměňování (nejen finanční) za vyučování.

Skupina autorů rovněž označila technologie, jejichž využívání v terciárním vzdělávání podpoří rozvoj inovací a změn: v horizontu 1 až 2 let se do hlavního proudu dostanou: 1. model BYOD (přineste si vlastní zařízení), 2. převrácená třída, v horizontu 2 až 3 let: 3. tvůrčí dílny, 4. nositelná technologie, ve výhledu 4 až 5 let: 5. adaptivní výukové technologie, 6. internet věcí.

Zdroj: New Media Consortium



Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.