Máte slovo s M. Jílkovou: Mají handicapované děti chodit do školy se zdravými dětmi?

Monday, February 23, 2015 ·

Záznam pořadu České televize ze dne 19. února 2015.


7 comments:

Jirka said...
February 24, 2015 at 12:05 AM  

Dítě s nízkou inteligencí může chodit do základní školy a nikoho to nebude stát ani korunu navíc. Problém je, že díky svému hendikepu získá velmi redukované vzdělání (IVP), které bude spíše povahy teoretické. Pro praktický život bude připraveno mnohem hůře, než kdyby navštěvovalo školu praktickou. Po dvou opakováních ročníku pak stejně skončí na tzv. éčkových učebních oborech. Nejvíc mi vadí všeobecné pokrytectví všech, kteří tvrdí, že těmto dětem pomáháme, a nikomu bych nepřál zažívat celé roky stálé neúspěchy a stres. Na mentální hendikep nebude hlavní proud nikdy připraven. A co se týče socializace, myslím, že mentálně hendikepované děti se spíše stávají učební pomůckou zadarmo, jelikož samy nejsou schopny se přizpůsobit ostatním.
Jde nám opravdu o prospěch dětí samotných, nebo jen naplňujeme zbožná přání rodičů a řešíme za stát různé sociální problémy?

Anonymni z 21:30 said...
February 24, 2015 at 12:47 AM  

Diskuse byla kvalitní, byl tam jeden z největších odborníků - pan scénárista, dramaturg a kreativní producent Feřtek.

Hned jsem měl lepší pocit.

Nicka Pytlik said...
February 24, 2015 at 1:02 AM  

nebo jen naplňujeme zbožná přání rodičů

Tomuto pořád nerozumím, a nerozumím. Jaká zbožná přání?
To ti rodiče dali svoje děti nějakým omylem jinam, než by bývali chtěli? Nebo je někdo přinutil pod pohrůžkou nějakého příkoří dát svoje děti jinam, než bývali chtěli? Nebo jim někdo pořád zakazuje dát svoje děti někam, kam by bývali chtěli?
No tak ať si každý rodič dá svoje dítě tam, kam mu milo, a je to! A jaképak mají, nemají...
Hele, kdysi dávno jsem tak nějak hrával košíkovou. Párkrát se mi podařilo hodit trojku, a nabyl jsem dojmu, že bych mohl mít i na víc. Tak jsem zašel mezi chlapyyy, co hráli okresní přebor. Asi po dvaceti minutách hry, jsem se vymluvil, že mám nejspíš přeražené obě nohy, a radši jsem se zdekoval.
Pak jsem se taky nachomítl na odbíjené, kde za soupeře pinkal nějaký hošík z ligy. Jen tak lehce ten míč přiťukl, to byla taková pumelice do lebky, že jsem si hodnou chvíli myslel, že už nikdy nevstanu.
Docela si dovedu představit, jak se mohou cítit některé děti v kolektivu, kde budou věčnými autsajdry někde na chvostě. To jsem taky jednou vyrazil na nějaký seminář mezi absolventy matfyzu. Že bych se jako něco přiučil. Vždycky se rosím při vzpomínce na ten masakr. Sebevědomí v tahu na pěkných pár let. Ještě teď to odnášejí moji žáci. Nebožátka...

Jirka said...
February 24, 2015 at 8:43 AM  

Jenže Pytlíku, ty už rozhoduješ sám za sebe (jestli mohu tykat). Za děti rozhodují rodiče. Orosená nebožátka by se dekovala po každé hodině, možná i přestávce, ale nemohou. Konkrétní přání rodičů jsou velmi různorodá. Od on/ona na to má, je to přece naše dítě, až po problém s dojížděním (faktický i finanční). Rodiče je dali do správné školy. Když se je ale snažím něco naučit, brzy dojdu k názoru, že když už se stát tváří, že brání děti před drogami, obezitou, sexuálním obtěžováním, kyberšikanou, mohl by se alespoň tvářit tak, že je brání i před hloupostí vlastních rodičů. Tady se také vyhazují velké peníze (efektivita minimální). Pak se musíme skládat na zdravotní pomůcky dětí, kterým to umožní zcela po právu navštěvovat základní školy, protože mentálně odpovídají nárokům, jež na ně základky musí klást. Jsem liberál a nechci brát rodičům právo volby i přes fatální důsledky, které už jsem popsal. Kdo ale bude bránit práva dětí, které se chtějí učit a mají šanci hrát jednou první ligu i na matfyzu?
Zkrátka jak vyznělo z diskuze. Inkluze klade na školy, učitele, asistenty, spolužáky zvýšené nároky. Naštěstí jsem zaslechl z úst nejpovolanějších (člen The Tap Tap), že nejvyšší nároky to vždy klade na děti s hendikepem a jejich rodiče. Proto jim je třeba pomáhat. Bude to stát miliardy a pan ministr o tom bude na vládě mluvit. A hlavně učitelé už přidáno DOSTALI! Tak makat a neremcat. Potěmkinova inkluze po česku se bude v Bruselu líbit.

Unknown said...
February 24, 2015 at 9:26 AM  

Do běžné základní školy by měl chodit každý žák,ať už zdravý, nemocný nebo postižený, který je schopen na určité úrovni zvládat její vzdělávací program.
Žák, který učivo základní školy nechápe a musi se učit podle jiného programu, z jiných učebnic a pokud možno s jiným vyučujícím (asistentem) je tam zbytečně a nemůže tam být spokojený.

Unknown said...
February 24, 2015 at 9:29 AM  
This comment has been removed by the author.
Nicka Pytlik said...
February 24, 2015 at 9:32 PM  

Každý by měl mít možnost chodit do takové školy, do jaké se mu chodit chce, a nechodit do takové, do jaké se mu chodit nechce.
A stát k tomu má vytvářet podmínky. Je ostudou našeho rozhazovačného státu, že mnohým nebožátkům je v jejich nezaviněném údělu ulehčeno jen proto, že zafungovala charita. Ať už se jedná o pomůcku, lék, léčení nebo sociální podporu a péči.
FUJ státní zhovadilosti!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.