Do semifinále Zlatého Ámose postoupilo 15 pedagogů

pátek 20. února 2015 ·

V úterý 17. února 2015 se v Senátu PČR konalo šesté a zároveň poslední regionální kolo 22. ročníku ankety Zlatý Ámos. Seznam patnácti semifinalistů je kompletní. "Letošní regionální kola mě velice potěšila. Pokaždé to bylo setkání s aktivními a šikovnými žáky či studenty a jejich pedagogy. O to však těžší bylo rozhodování," hodnotí úroveň regionálních kol ředitel a zakladatel ankety Zlatý Ámos Slávek Hrzal.


Výhodou této ankety je, že v ní nikdo neprohrává. Každý, kdo se dostane do regionálního kola už zvítězil na své škole, u svých žáků. A to je vítězství nejdůležitější. Také to na regionálních kolech mnohokrát zaznělo. Nominované paní učitelky i páni učitelé porotcům na regionálních kolech popisovali, jak je nominace překvapila, zaskočila, ale zároveň nesmírně potěšila. Každý si však hned uvědomil, že je to nejen velké ocenění, ale i velký závazek. Nezklamat své žáky, pokusit se společně s nimi probojovat až do finále a hlavně i nadále učit tak, aby to přinášelo radost dětem i pedagogům.

K oceňovaným vlastnostem oblíbených učitelů patří smysl pro humor, spravedlivost, obětavost, náročnost a přísnost. Tak to alespoň vyplývá ze statistiky, kterou si organizátoři Zlatého Ámose už řadu let vedou.

Semifinále ankety Zlatý Ámos se koná ve čtvrtek 5. března 2015 v zrcadlových sálech Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Na otázku, co semifinalisty čeká, odpovídá ředitel ankety Slávek Hrzal takto: "Je to anketa, ve které hlavní roli hrají žáci. Musí sestavit přihlášku, na regionální kolo musí vymyslet originální obhajobu a na semifinále pak musí vybavit svou paní učitelku nebo svého pana učitele třemi věcmi, které dokumentují jejich vzájemný vztah." Není to lehký úkol, ale jak potvrzují členové poroty, každý rok žáci a studenti překvapí svou vynalézavostí a originalitou nejen porotu, ale mnohdy i své učitele.

Semifinalisty přijme na MŠMT ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek.

Ze semifinále postupuje pouze šest nominovaných do finále, které je veřejné a proběhne 27. března 2015 už tradičně v kongresovém sále hotelu Olšanka v Praze. Tady bojují o titul Zlatý Ámos žáci společně se svými učitelkami a učiteli. Kromě dospělé poroty pracuje na finále také dětská porota, která vybírá Dětského Ámose a hlasováním pomocí SMS může každý ovlivnit, komu bude udělen titul Ámos sympaťák. Letos už podruhé ve dvaadvacetileté historii ankety bude také vybrán nejoblíbenější učitel chemie a fyziky. Škola, na které učí nejoblíbenější fyzikář, se může těšit na oranžovou učebnu, kterou v hodnotě 200 000 Kč věnuje nadace ČEZ.

Více informací o semifinalistech a o anketě najdete na www.zlatyamos.cz.

Seznam semifinalistů podle abecedy:

  • Jana Czuchová, ZŠ T.G.M., Hrádek nad Nisou
  • Lenka Hasíková, ZŠ a MŠ Praha - Slivenec
  • Barbora Holasová, ZŠ a MŠ Spálov - Ámos Moravskoslezského kraje
  • Iva Holečková, ZŠ a MŠ Ostrčilova, Ostrava
  • Hana Chlumská, FZŠ Praha 5 - Ámos hlavního města Prahy
  • Bohumila Janovská, Gymnázium a SOŠ dr. Václava Šmejkala, Ústí nad Labem
  • Jiří Janovský, ZŠ a MŠ Nučice - Ámos Středočeského kraje
  • Tomáš Jůzl, ZŠ Humpolec
  • Ivana Kleinová, ZŠ I. Hurníka, Opava
  • Miroslava Kloudová, 2. ZŠ Dobříš
  • Radek Matuška, SPŠ chemická, Brno
  • Mariana Mrázková, ZŠ a MŠ Mysločovice - Ámos Zlínského kraje
  • Hana Pacíková, VPŠ a SPŠ MV, Holešov
  • Miroslav Pražienka, Gymnázium Lovosice - Ámos Ústeckého kraje (na semifinále nepřijede, je v zahraničí)
  • Jana Skácelová, SŠ technická a obchodní, Olomouc
  • Martin Vinkler, Gymnázium Na Vítězné pláni, Praha 4

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. února 2015 v 1:13  

K oceňovaným vlastnostem oblíbených učitelů patří smysl pro humor, spravedlivost, obětavost, náročnost a přísnost.

Nějak se mi nedaří a nedaří prosadit.
To asi, že nejsem dost náročný a přísný.
Promiňte, ale nebudu si přece dělat problémy.
Ani za zlaté prase NE! Natož pak Ámose...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.