Přečtěte si: Zdraví a nemocní

pondělí 19. ledna 2015 ·

Uplynulému týdnu dominovala „debata“ o zdravých a nemocných dětech ve školách. Přečtěte si komentář Václava Klause ml.


Z článku Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Sečteno a podtrženo, existují (bohužel) děti, které potřebují velmi odlišný způsob výuky a celé pedagogické péče. Stejně jako je úplně jiná dovednost – učit prvňáky než učit ve „třeťáku“ goniometrické funkce – tak je úplně jiná dovednost dobře učit děti s handicapy. Také se na to studuje jiný obor „Speciální pedagogika“ a existují Speciální (dříve „Zvláštní“) školy. Řada z jejich zaměstnanců (pár jich osobně znám) – přijde rovnou do nebe. Dělají nesmírně těžkou a vyčerpávající práci. Za pár korun.

Snaha Speciální školy plošně zlikvidovat, zde byla velmi silná – podpořená tlakem Evropské unie ohledně údajné diskriminace Romů v ČR ve vzdělávání (je zajímavé, že třeba vietnamské děti Česká republika mazaně naopak vůbec „nediskriminuje“ a dosahují většinou výborných výsledků). Plošné rušení Speciálních škol zarazil až v poslední chvíli tehdejší ministr Dobeš. A udělal dobře!

2 komentářů:

Jenyk řekl(a)...
20. ledna 2015 v 12:26  

Vypadá to, že nikomu už nepřipadne potřebné Václava Klause ml. komentovat. Myslím, že je to chyba - je sice méně významný než Miloš Zeman, ale je mnohem mladší a kdoví, jak se sním budeme v budoucnosti při jeho ambicích setkávat.

K věci: Názory V.K. ml. znějí rozumněji než názory současného prezidenta. Má pravdu, že některé děti zvláštní péči potřebují a oddělené vzdělávání může být k jejich prospěchu. Avšak příklady, které V.K. ml. zvolil jsou trochu zarážející - zejména žáků 5. třídy, kteří těžko trefí, kolik je 3 x 7 je asi dost a dost. Obávám se, že podle V.K.ml. bychom nejen speciální školy nerušili, ale museli bychom stavět další a další zvláštní školy a tak to asi opravdu nechcem. Navíc nevím - je schopnost spočítat 3x7 otázka zdravý-nemocný? Jestli ano, tak by měly řešit nějaké tabletky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
20. ledna 2015 v 13:53  

tak by (to) měly řešit nějaké tabletky

Ještě, že jste, pane Jenyku, použil zdrobnělinu. Jinak by to vypadalo, že řešení nacházíte v oněch módních všespásných digi technologiích.
K věci. Na prášky jsem já. Grafickou práci, jejíž tvorbě jsme se ve škole věnovali celý měsíc, v termínu odevzdali necelé dvě třetiny žactva. Vyjímeční jedinci dokonce až po dvou měsících den před uzavřením klasifikace.
Když použijete pro tento případ účinné výchovné nástroje, žáci vás hbitě udají, a určitě se najde někdo, kdo si vás s radostí podá. To se tak v elitářském prostředí stává. Podstatné je, že následující práci donesli všichni a včas!
Ale proč to vlastně píšu. Napadlo mě v této souvislosti, že je možná nejvyšší čas zabývat se otázkou, jak do třídních kolektivů integrovat žáky, kteří se vzdělávat pořád ještě chtějí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.