Přečtěte si: Diskuze o testování ve školách v USA

čtvrtek 15. ledna 2015 ·

V USA probíhá stále intenzivnější diskuze o testování ve školách. Proti častému testování se staví rodiče, Rada ředitelů školských rad států se vyslovila pro snížení frekvence testování, otázkou povinného testování se bude zabývat Senát. Anya Kamenetz poukazuje na to, že pro účely sledování vzdělávacích výsledků lze využít i jiné možnosti než povinné plošné testování.

Patří mezi ně:
  1. Výběrové testování na reprezentativním vzorku žáků (např. PISA a NAEP), výsledky nejsou využívány pro rozhodování o další vzdělávací dráze žáka. 
  2. Utajené (stealth) hodnocení - sledování dovedností žáků prostřednictvím technologií využívaných v běžné výuce - lze sledovat veškeré výsledky procvičování, úkolů apod. a na základě toho zjistit, jak žák prospívá. 
  3. Kombinace různých postupů - sledování longitudinálních studií, které berou v úvahu i demografické informace, informace o disciplíně, hodnocení učitele - v rámci těchto šetření školské úřady shromažďují i řadu dalších informací o žácích:
    1. zjišťování sociálních a emocionálních dovedností, 
    2. hodnocení prostřednictvím digitálních her, 
    3. hodnocení výkonu nebo portfolia žáka. 
  4. Inspekce - ve skotských školách je velký důraz kladen na prezentace, představení a zprávy, inspektoři sledují průběh hodiny a kladou otázky vyučujícím i žákům.
Zdroj: MindShift

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
15. ledna 2015 v 10:17  

Článek pokoušející se vytvářet pocit, že to, co nechce SCIO, nechtějí ani v Sovětském svazu (pardon v USA) je odfláknutý. Opinionmakerovské pokusy, kde pod nadpisem "jak to dělají v USA" uvádí, co dělají ve Skotsku moc důvěry nevzbuzují. Ledaže by šlo o provincii Nové Skotsko, ale ta zase není v USA, ale v Kanadě. Tak ještě jednou a doopravdy, klucí!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.