Přečtěte si: Čím je hraní počítačových her pro děti prospěšné

sobota 4. října 2014 ·

Celá řada rodičů se mě v rámci konzultací ptá na to, zda je oprávněné omezovat děti v hraní počítačových her. Jiní prohlašují, že děti v hraní na počítači prostě omezují, stejně jako jejich denní čas trávený před obrazovkou, a to takovým tónem, abychom pochopili, že snad každý soudný rodič takto činí.

Z článku Petera Graye v SvobodaUčení.cz vybíráme:

Celá řada kontrolovaných výzkumných studií dokumentovala pozitivní efekt počítačových her na duševní rozvoj. Opakované experimenty ukázaly, že hraní počítačových her založených na rychlé akci dokáže znatelně zvýšit hráčův výsledek testu na vizuálně prostorovou orientaci včetně testů, které jsou součástí standardních IQ testů.[8] Další studie odkazují na to, že některé druhy počítačových her zvyšují rozsah aktivní paměti (schopnost udržet v paměti několik různých informací najednou), schopnost kritického myšlení a řešení problémů.[9] Ještě dodám, že přibývá důkazů, že děti, které dříve projevily malý zájem o čtení a psaní, nyní nabývají pokročilého stupně literární gramotnosti díky textově založené komunikaci v online počítačových hrách.[10]

Pokud jsou děti ze skupin, na které je průzkum zaměřen, dotázány na to, co mají rády na počítačových hrách, obecně mluví o svobodě, možnosti rozhodovat se sám za sebe a pravomocích. [11] Ve hře dělají vlastní rozhodnutí a snaží se vystavovat se výzvám, které si samy stanovují. Ve školách a jiných prostředích s dominancí dospělých jsou nazíráni jako hloupá stvoření, která potřebují neustálé směřování, ve hře však mají vše pod kontrolou a mohou řešit složité úkoly a vykazovat nevšední schopnosti. Ve hře nezáleží na věku, ale na schopnostech. V tomto ohledu jsou počítačové hry stejné jako jakákoli forma autentické hry.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.