Do temnoty - Zpověď českého vojáka v Afghánistánu

pondělí 6. října 2014 ·

"Nezapomeň na svůj příběh..."

Osobní vyprávění českého vojáka, ve kterém otevřeně líčí své osudy od motivace pro vstup do armády přes náročný výcvik a půlroční nasazení na základně v Afghánistánu až po boj s těžkou nemocí po návratu domů…

Kniha nepřináší líčení superhrdiny, jde v prvé řadě o příběh člověka. Zachycuje jeho zrání – od nadšeného kluka ve vyzrálého muže-vojáka, který musel projít řadou profesních, ale i životních zkoušek, překonat nástrahy, které mu osud vmetl do cesty, a najít sám sebe.


Je slunečnej podvečer. S klukama stojíme ve frontě na stejky z grilu. V ruce držíme plechovky českýho nealkoholickýho piva. Dneska máme den volna. Z republiky se na nás přiletěl podívat ministr obrany a vzal s sebou zpěváka Landu, aby nám zazpíval a my si psychicky odpočinuli a trochu zrelaxovali. A tak tam stojíme, omastek z masa nám stejká do našich dlouhejch vousů a čekáme, až se trochu setmí.

Na prostranství přijela opancéřovaná tatrovka s holou korbou. Na ní je židle, mikrofón a položená kytara. S klukama kecáme. Je nás tam dobře 250, Čechů i Amíků. V jednu chvíli se otáčím dozadu, tam, kde jsou hory. Všimnu si nějakýho zářícího světla na obloze. Říkám si, že si Amíci asi něco osvětlujou světlicí. Odvracím hlavu a piju z plechovky. Když nám najednou nad hlavou přeletí s jekotem raketa a pak vybuchuje. Je mi jasný, že to, co jsem viděl před chvíli nad kopcem, nebyla světlice, ale letící raketa. V ten moment jde všech 250 lidí k zemi. Přes sebe, na sebe, pod sebe. Hotovej propletenec. Nevím proč, ale nezareagoval jsem hned rychle a kluci mě museli strhnout na zem. Stejky se válej na zemi. Pivo z plechovek vytejká do štěrku na zemi. Řev sirén se roznáší po celý základně. Někdo po čtyřech leze pod tatru. Někdo se kreje mezi barákem a centrálama na elektriku. Pak v úprku běžíme do krytu. Jenže ty nestačej náporu a velký koncentraci lidí na jednom prostoru. A tak běhám jako kokot se srdcem v kalhotách, s přikrčenou hlavou a přihrbenejma zádama a hledám v tom podělaným zmatku nějakej volnej kryt. Kurva. Obsazeno. Zase běžím a vyhejbám se lidem, který hledaj kryt stejně jako já. Další je taky plnej. Do zajebaný píče. Honem. Na třetí pokus se vmačkávám do krytu. Opírám se o betonovou stěnu. Zavírám oči. A říkám si: „Kurva, kurva, to bylo o chlup!“
.

Doporučená cena 254 Kč. Knihu s 15% slevou zakoupíte na www.albatrosmedia.cz.
Ukázky stran:






0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.