bEDUin: Čeští studenti se domnívají, že nemají na nic vliv

úterý 9. září 2014 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.


Co přinesl týden 1. – 7. 9. 2014

Témata týdne: EDUin a Stream.cz spustili seriál krátkých videí Vši ve škole! Je pro rodiče i učitele a je o tom, jak jednoduše lze proměnit školu v příjemné a tvůrčí místo. Sdružení lesních školek sepsalo petici na podporu změny zákona o dětských skupinách. Českými médii proběhla kontroverze ohledně (ne)vhodnosti nošení šátků ve školách z náboženských důvodů. Hospodářská komora ČR představila koncept Studentských kanceláří, propojujících technické vzdělávání s praxí. Komentář Jitky Boučkové: škola má hledat nadání dětí, ne všechny vtěsnat do jedné formičky. Komentář Boba Kartouse pro HN o paradoxním vztahu zřizovatelů škol k dostupnosti vzdělání. Poněkud morbidní povídka Miloše Čermáka o měnících se vztazích mezi dětmi a učiteli.

Výrok týdne:
„Tyto stížnosti na praktické, nebo jak se historicky říkalo zvláštní školy, trošku souvisí s tím, že země západní Evropy mnohdy tyto typy školství neznají.“ Eduard Zeman, první český školský ombudsman, obhajoval na DVTV přístup českého školství k romským dětem argumentem, který je obvykle používán kritiky praxe umisťování dětí se sociokulturním znevýhodněním do praktických škol. Školy v rozvinutých zemích se snaží takové děti maximálně integrovat do běžných škol.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)
Inspirace z (a do) praxe
Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)
EDUin startuje EDUpoint Praha! Místo, kde je vzdělávání doma. Pevnostní 651/8, 162 00 Praha 6. Pravidelný úterní EDUhub (13:00 – 18:00) – síťujte se, nebo si dělejte na svém. Kontakt: Tamara.kovacova@eduin.cz.
  • EDUtřída, procvičovací guláš s Ivanou Málkovou aneb jak může vypadat školní třída (10. 9., 16:00, EDUpoint Praha)
  • Krabička na cestu. Rady, nápady, zkušenosti a informace (8. 9., Praha)
  • Setkání v Open Educational Resources. Přijďte si popovídat s experty o vzdělávání v digitálním světě (15. 9., 17:00, EDUpoint Praha)
  • Efektivní vyučovací metody v inkluzivní třídě (17. 9., Praha)
  • Kulatý stůl SKAV a EDUin (18. 9., 10.30, ZŠ Vodičkova, Praha)


Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. září 2014 v 21:26  

se domnívají, že nemají na nic vliv

Souhlasím, nemají. Pokud je pro ně nejvyšší prioritou výhradně jen zábava a vlastní pohodlí, o společenské dění se nezajímají a k volbám nechodí, pak vskutku na nic vliv nemají. Půjde-li to tak dál, přestou mít vliv i na míru té svojí zábavy a pohodlí.
Odhaduji, že voličů do třiceti let může být tak pětina. A to by nebylo zase až tak málo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.