Reakce MŠMT na tiskovou zprávu společnosti EDUin k jednotným přijímacím zkouškám

neděle 17. srpna 2014 ·

Ministerstvo školství odmítá interpretaci společnosti EDUin k jednotným přijímacím zkouškám na střední školy s maturitou. Tento způsob přijímacího řízení funguje již v osmi krajích a pro jsou rovněž v drtivé většině také ředitelé základních a středních škol, jak ukázal průzkum České školní inspekce.


Informace, že jednotné přijímací zkoušky znevýhodní děti z méně vzdělaných a sociálně slabších rodin, je zavádějící. „Pokud někdo argumentuje tím, že systém znevýhodní děti, které si nebudou moci dovolit dodatečné přípravné kurzy, je to čirý nesmysl. Testové otázky budou organizací CERMAT školám poskytovány zdarma. Každý učitel tak bude moci žáky na tyto testy připravovat dle svého uvážení a opakovat jednotlivé testy klidně donekonečna,“ říká ministr školství Marcel Chládek. Možný „obchod s přípravou žáků", který podle pana Feřtka hrozí, tak bude podle ministerstva naopak omezen.  „Tento obchod fungoval doposud pod diktátem soukromých firem. Mrzí mě, že se pan Feřtek nechává těmito komerčními subjekty, které na přípravných testech vydělávají, ovlivnit,“ uzavírá ministr školství.

Hlavní ambicí zavedení jednotných přijímacích zkoušek na střední školy s maturitou, je určení tzv. nepodkročitelné hranice pro přijetí na tento typ škol. Otázky budou koncipovány jako otevřené a obsáhnou celý rámcový vzdělávací plán. Argumenty EDUin, že může kvůli testům docházet ke zúžení vyučované látky, jsou tedy také liché.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
18. srpna 2014 v 12:09  

Jak se říká, na špatně položenou otázku se těžko dává dobrá odpověď.

Argumentace p. Feřteka, že jednotné zkoušky na maturitní SŠ znevýhodní chudé či jinak handicapované žáky, je neregulérní "zkratka".
Ve skutečnosti to znevýhodnění pochází už z celkového fungování samotných ZŠ a prapůvod má v hrubě nedostatečném financování (kombinovaném s špatným řízením a následným neefektivním využíváním i toho poskytovaného mála).

U plošných "přijímaček" už jde jen o to, že poté, co převahou veřejného mínění a prof. Fialou byli prosazovatelé plošného testování jako údajného "nástroje zlepšení" vyhozeni dveřmi, nalezli zpět oknem téměř plošných "přijímaček" na všechny maturitní SŠ (kam se v současnosti hlásí skoro každý, takže plošnost je "téměř dokonalá").
Je opravdu škoda, že se Mgr. Chládek v argumentaci ohledně plošného testování, resp. obecněji ohledně toho, čím se opravdu dá dlouhodobě a udržitelně zlepšovat vzdělávání, nedokázal zorientovat alespoň tak dobře, jako jeho předchůdce, a místo toho podlehl úřednické lobby "historicky osvědčeného" CERMATu a ČŠI.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.