Přečtěte si: Žáci budou povinně skládat jednotné přijímačky na střední školy

pondělí 4. srpna 2014 ·

České školství čeká významná změna. Žáci, kteří budou chtít studovat na střední škole, budou od roku 2016 povinně skládat jednotné přijímací zkoušky. V pondělí o tom informoval ministr školství Marcel Chládek.


Z článku Václava Langa v Novinky.cz vybíráme.

Pilotní část spustí ministerstvo ve spolupráci s Cermat už v roce 2015 a očekává se, že se do něj dobrovolně zapojí 50 procent středních škol. Jednotné přijímačky se nebudou týkat jen veřejných škol, ale také církevních a soukromých. „Očekáváme zvýšení motivace žáků ke studiu, a to již v základních školách,“ podotknul Chládek.

Praxe bude taková, že Cermat připraví testy a doporučí školám hranici minimální úspěšnosti. Jednotlivé školy si pak budou moci toto kritérium upravit, byť by podle Chládka měly spíš respektovat doporučení ministerstva. Školy si jinak budou moci stanovit i další kritéria přijetí, například motivaci ke studiu.

6 komentářů:

Ondřej Šteffl řekl(a)...
4. srpna 2014 v 15:40  

Voliči sociální demokracie - Vaše děti ke strojům!

I když se to mnohým nelíbí, tak rodiče chtějí bez rozdílu svých volebních preferencí pro své děti maturitu, a když to jen trochu jde tak i vysokou školu. Na učňáky se nikdo netlačí. Nezaměstnanost vyučených je 27,4 %, zde.

Rozdíl mezi typickým voličem levice a pravice je ovšem v tom, že voliči pravice jsou vzdělanější, mají víc peněz, víc možností a víc vůle takových věcí dosáhnout, a to mj. tím, že děti lépe připraví na přijímací zkoušky. Takže ten koho to především postihne, jsou voliči ČSSD a taky KSČM. Jejich děti a vnuci půjdou do učení a skončí v lepším případě ve výrobě v horším na pracáku.

Ví ČSSD, co její ministr činí?

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2014 v 15:56  

čím více mladých nezaměstnaných tím více voličů ksč,tím výbušnější sociální situace,ideál levice je: mladí nezaměstnaní do 25 let a jejich nezaměstnaní rodiče 55+ v jedné rodině a tak to bude,protože všechna místa dnes a v nejbližších 5 letech zaujmou čtyřicátníci "husákovy děti",zdiskreditovala se ods,teď se zdiskreditují hnutí ano jako vv) zůstanou v tom sami socialisti,hlavní nepřátelé komunistů.....a těm se to zhroutí!

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. srpna 2014 v 16:18  

No ještě do toho zamíchejte politiku chlapi a už není co dodat.Prezentovat voliče levice jako nevzdělané poloblby může jen zažraný pravičák.Zato ti pravičáci jsou skvělí,co? Jsem si všimla ve vládě apod.
Pokud toužíme mít maturanty, kteří budou psát věty:"děťy bili na vichasce",tak potěš koště.Tohle pravičáci chtějí?Je fakt, že dnes spíš stačí ta pravičácká arogance a drzost než něco umět.A na to třeba pravopis nemusím umět.Stačí být dost oprácklý a být bez skrupulí.
A co takhle - my jako ty lidi ke strojům nepotřebujeme? My nepotřebujeme šikovné řemeslníky? Myslím takové, co třeba fakt neumí pořádně počítat a pravopis, za to jsou velmi dobří v truhlařině apod? proč tady vytváříte atmosféru, že být "jenom" dělníkem nebo drobným řemeslníkem je něco zahanbujícího?Mně je milejší šikovný dělník bez maturity než nafoukaný arogantní menežr s rádoby maturitou.

obyčejná učitelka řekl(a)...
4. srpna 2014 v 16:43  

Ono to s politikou, bohužel, souvisí velice. Začínám mít pocit, že Chládkovi radí Vandas.
A k těm řemeslníkům - ten, kdo neumí počítat, NEMŮŽE být šikovným řemeslníkem! Dělníkem u pásu asi jo, ale jak dlouho? Než se zapojí do dělnické revoluce?

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. srpna 2014 v 20:23  

Jednotné přijímačky, to je to, co tu doopravdy ještě chybělo.
Podstatné je, aby bylo jednotné zadání, že? a aby si ředitelé středních škol mohli podle potřeby sami určit s jakým ještě výsledkem budou žáky přijímat, a jakou vahou se do přijímacího řízení promítne účast žadatelů v soutěžích, četnost mimoškolních činností, velikost bot a hodnota íkvé na kubikrát.

krtek řekl(a)...
5. srpna 2014 v 4:54  

Ano, správně vy v diskusi. Hej ministerstvo, zrušte učiliště, všichni na gymnázium a tam, kde studenti maturitu nezvládnou, vyměňte učitele, protože to prostě nezvládli oni. Nezaměstnanost vysokoškoláků je nejnižší, proto všichni na vysoké školy. A kdo je opravdu chytrý, dodělá si řemeslo po vysoké škole.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.