Přečtěte si: Zabíjí škola touhu po vzdělání?

úterý 12. srpna 2014 ·

V roce 2001 pouze 32,6 procenta českých čtvrťáků naprosto souhlasilo s výrokem „Jsem rád ve škole“. Bylo to nejnižší procento ze všech 34 zemí v mezinárodním testu Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS). Nad úrovní českého vzdělání se zamýšlí ekonom Jan Libich.


Z článku Jana Libicha v ČeskáPozice.cz vybíráme:

Bylo by velkou chybou vinit pouze učitele, jde o systémový problém. Malý důraz na tyto aspekty učitele na pedagogických fakultách, nízké platy učitelů, nedostatečné osobní ohodnocení těch opravdu kvalitních, příliš velký počet hodin výuky na učitele, rostoucí byrokracie v řízení školství, jež odčerpává prostředky, rušivé chování žáků (částečně související s rozmachem moderních technologií), nezájem některých rodičů o studium svých dětí a další faktory způsobují, že i opravdu motivované učitele systém často „semele“ a udusí v nich touhu dělat věci jinak a lépe.

K tomu přispívá i nepříliš pozitivní politicko-společenské vnímání učitelského povolání. Dalším diskutabilním trendem je snaha po přílišné centralizaci českého školství. Rozmanitost je stěžejním atributem rozvoje jakéhokoli společenského systému a přehnaná snaha o sjednocování a konformitu v podobě osnov či testování žáků může příliš svázat ruce kvalitním učitelům.

2 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. srpna 2014 v 17:54  

pouze 32,6 procenta českých čtvrťáků naprosto souhlasilo s výrokem 'Jsem rád ve škole'

Pokud bychom vycházeli z jistoty, že respondenti anketním otázkám rozumějí beze zbytku, a odpovídají na ně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, znamená pro mne toto procento odpovědí, že ještě začátkem tisíciletí byly téměř dvě třetiny čtvrťáků duševně zdravé a svému věku odpovídajícím způsobem se vyvíjející.

Unknown řekl(a)...
13. srpna 2014 v 18:39  

kdyby nám někdo položil tuto otázku,tak by odpověděli pozitivně tak tři ze třiceti: tři premiantky,kterým jsme říkali Iza,Aťa,Polinka, pak možná jetě propadlík Radek ,ten si chodil do školy odpočinout od dřiny v hospodářství,jeho tata,byl takový ten "poslední Mohykán" co se vzpouzel kolektivizaci a celá rodina dřela na poli,a ještě jeden,myslí Toník se jmenoval,ten se tam chodil najíst,tam zase doma všichni chlastali,...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.