Ondřej Šteffl a Samuel Zajíček: K čemu jsou školy?

pondělí 4. srpna 2014 ·

Rozhovor Ondřeje Šteffla se Samuelem Zajíčkem, místopředsedou Akademického senátu FF UK a členem Akademického senátu UK, na téma K čemu jsou školy? Připravují děti na život?

11 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
4. srpna 2014 v 8:19  

Není pravda, že když umíral Goethe, byla jeho poslední slova "více světla!"
Správně bylo, že řekl: "více Šteffla!"

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. srpna 2014 v 9:55  

K čemu jsou školy? Připravují děti na život?

Škola není žádná přípravka!
Škola je, milí a zlatí, život sám. Víte?

obyčejná učitelka řekl(a)...
4. srpna 2014 v 11:02  

Pan Šteffl to tam sám říká.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
4. srpna 2014 v 11:10  

Ale ještě jedna věc se nestále přehlíží: základní škola nepřipravuje bezprostředně na život (profesi, rodičovství), ale na další školu. Tedy to nástrojové jádro není určeno jen tím, co budeme potřebovat v běžné praxi, ale také tím, co budeme potřebovat v dalším studiu, a ta hrana se posunuje kamsi dál. Vždyť i rodiče chtějí, aby žáci byli na další studium připraveni. (Pokud vám to neodpověděli, tak jste se na to možná neptali.)

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. srpna 2014 v 12:25  

Pan Šteffl to tam sám říká.

No vida!
My experti, konzultanti, mluvčí a pytlici držíme při sobě.

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2014 v 13:06  

Nechápu smysl tohoto rozhovoru s panem Štefflem, který zde supluje Děda Vševěda. Mudrování ve stylu proč a k čemu jsou školy, a zda školy připravují pro život, jsou úsměvné v tom, že nahlížejí na tento problém z ryze individuálního pohledu. V čemu je mi vzdělání, a k čemu mi je, abych chodil/a do školy, nebo aby moje dítě chodilo do nějaké školy?
Odpověď na tuto otázku je jednoznačně nutná z pohledu nikoli jedince – mudrlanta, ale z pozice státu jako širšího společenství, který musí pro své občany zajistit řadu placených služeb v oblasti nejen zdravotnictví, ale i dopravy, obrany, průmyslu a řady jiných veřejných služeb.
Už úroveň „dialogu“ rádoby reportéra a experta na školství je otřesná a připomíná mudrování u piva v hospodě 4. cenové skupiny.

Nicka Pytlik řekl(a)...
4. srpna 2014 v 13:38  

Odpověď na tuto otázku je jednoznačně nutná... z pozice státu

Tedy proč stát nutí chodit dětičky do základní školy povinně?
Na tu padla odpověď už nesčíslněkrát. To proto, aby děti nedělaly binec po ulicích v době, kdy jejich rodiče v ideálním případě vydělávají tomu státu na daně, aby měl ten stát co prošustrovávat.

A proč chodí žáci v takovém množství na střední školu, když tam potom zpravidla nedělají zhola nic?
Odpověď zní, no právě proto.
Tedy, pardon, to zhola nic už neplatí. Dnes žáci, aby se mohli ve škole poflakovat, vyvíjejí nemalou energii. Jejich rodiče pro tento účel dokonce zakládají různá sdružení, jako že 'škola pro život', 'zábavná škola', 'aby mi to k něčemu bylo' a tak podobně.

Zdeněk Sítař řekl(a)...
4. srpna 2014 v 14:12  

K čemu je O. Šteffl?

Jana Karvaiová řekl(a)...
4. srpna 2014 v 15:02  

Paní Janáčková,kdybyste měla takovou pracovní náplň jako pan Šteffl a dostávala takové peníze za podobné produkce,tak byste tak hloupě neptala? Vy jste asi učitelka ne?

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2014 v 16:01  

školy jsou v eu k tomu,aby statisíce nevzdělaných ,hladových a zfetovaných mládežníků nebloudily po městských ulicích,neničily,nerabovaly,nenapadaly kolemjdoucí...

Unknown řekl(a)...
4. srpna 2014 v 20:01  

mimo evropu jsou i země,kde se vzdělává a vychovává,jistě vám kolegové srdce zaplesá nad hrůznou totalitní nechutností japonských maturantů,kterou jsou nuceni předvádět na veřejném ! maturitním "večírku"..a pak si představte ty "své" zhulené,potácející se a blijící borce....
https://www.youtube.com/watch?v=4p0DsVPkyZg

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.