E-kniha pro vás: Analýza vývoje a projekce profesních struktur pracovních míst v ČR a v dalších zemích EU

sobota 9. srpna 2014 ·

Tato dílčí publikace je zaměřena na vývoj profesních skupin v ČR a v EU v letech 2000-2010 a také představuje projekci do roku 2020.


Publikace ke stažení

3 komentářů:

Unknown řekl(a)...
12. srpna 2014 v 0:29  

Autoři publikace prý budou vděčni za jakékoliv komentáře a připomínky. No, nevím, zda je potěším, a zda kantoři či dnešní decision-makers našeho školství budou schopni z této analýzy něco vytěžit.

Je až k nevíře, co je čtenář ze studie dozví. Například, že v zemích jako je Kypr, Španělsko, Bulharsko, Lotyšsko, Portugalsko a Itálii tvoří nekvalifikovaní dělníci více než 11 % ze všech zaměstnaných osob, a naopak v ČR a Švédsku to je méně než 6 % zaměstnaných. U nás a v Rumunsku, Polsku, Bulharsku a Portugalsku je vysoký podíl kvalifikovaných dělníků. Země lze prý dělit i podle různého podílu vysoce kvalifikovaných pracovníků. Báječné! Člověka uklidní, že Česko není jedinou montovnou v Evropě. Už méně pak skutečnost, že nejlépe jsou prý na tom v Lucembursku a Belgii. Nevím sice, co se montuje v Lucembursku nebo v Belgii, ale asi toho moc nebude. Asi jen belgické pralinky. Mám obavy, že obě země se snaží montovat do všeho, co se dá.

Do roku 2020 prý nastanou v ekonomice ČR změny ve struktuře odvětví spolu se změnami u jednotlivých profesních struktur. To je nesporně objevný poznatek a člověku by při nedělním obědu asi zaskočilo, kdyby tomu bylo naopak. Prognózování vývoje počtu zaměstnaných (v tisících) je něco jako hádání budoucna z křišťálové koule. Pokles lze prý očekávat u zdravotních sester, u dělníků v kovovýrobě, u ředitelů a vedoucích malých podniků a prodavaček. Asi tedy ano. Lidi budou méně hulit a více jích zdravě, takže zdravotních sester netřeba. Velké podniky zlikvidují ty malé, a protože všickni budou kupovat všechno přes internet, většina prodavaček vyrazí na pastvu do Stromovky nebo městských sadů v okresních městech. Nejvíce bude pečovatelů a ošetřovatelů, protože už dnes Česko připomíná takový malý český starobinec. Ti staří a chytří půjdou do voleb a budou za vodou a zbytek … raději nedomyslet!.

Unknown řekl(a)...
12. srpna 2014 v 0:30  

Je to až k neuvěření, ale asi bude pravdou, že profesní skupiny se od sebe odlišují také různou kvalifikační náročností pracovních míst, které jejich držitelé obsazují. Z hlediska kvalifikační náročnosti jsme na tom stejně jako většina zemí EU, ale už jenom fakt, že se to člověk dočte ve vědecké analýze, nesporně ho to uklidní.

Pak v analýze následuje defilírka jednotlivých profesních skupin. Každá taková skupina pak většinou obsahuje naprosto stejnou větu, která říká, že Změny ve struktuře odvětví, které nastanou v ekonomice ČR do roku 2020 společně s vnitřní změnou profesních struktur uvnitř jednotlivých odvětví, způsobí další zvýšení počtu zaměstnaných osob s touto profesní skupinou. To asi proto, aby analýza byla přece jen trochu delší a těm lidem v Bruselu nebylo nápadné, že jimi poskytnuté peníze nebyly racionálně využity.

Zákonodárců a vyšších úředníků prý bude v roce 2020 daleko více. Prý jich bude až 26 tisíc. Nu, kdo by se z toho neradoval, že?. Více hlav zcela zákonitě vyprodukuje více dobrých zákonů, nařízení a vyhlášek. Lidé budou lépe vědět, co mohou a co nesmějí. Hodně bude i ředitelů velkých podniků. V roce 2020 jich bude v ČR zaměstnáno téměř 123 tisíc. Naopak daleko méně bude vědců a badatelů v přírodních vědách a projektantů, konstruktérů, architektů a vědců a inženýrů technických věd, a to jen necelých 22 tisíc a těch technických vědátorů jen 66 tisíc. Polepší si naopak „ajťáci“, kterých bude prý jako máku.

Unknown řekl(a)...
12. srpna 2014 v 0:30  

A pak následují vědátoři věd biologických, VŠ pedagogové, kantoři středních, základních, speciálních a mateřských škol, ekonomové, psychologové, tlumočníci, odborníci věd právních, lékaři, farmaceuti a hygienici, a tak dále až po obsluhu zemědělských, lesních, zemních, zdvihacích a podobných pojízdných zařízení, pouliční prodavače a domovníky a školníky, pomocníky, uklízečky, vrátné a poslíčky
Je až k nevíře, jak daleko vidí tvůrčí skupina Duo boys Martin Lepič a Jan Koucký. Rok 2020 je pro ně hračka a brnkačka. My ostatní smrtelníci sice nevíme, co bude po prázdninách, nemluvě o roce 2015, ale kdo přece jen trpí občas nějakou tou nejistotou z budoucnosti, měl se do této analýzy ve vlastním zájmu pozorně začíst. Analýza přišla na svět už v roce 2012, a tak dva roky jsme my všichni byli v tísnivé nejistotě. Až teprve teď víme, jak na tom jsme, jak na tom budeme a kam se ubíráme.
Díky za vaše úsilí, excelentní analýzu a odhalení nám tak vzdálené budoucnosti, naši milí badatelé a výzkumníci!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.