Václav Klaus ml.: Začaly prázdniny

středa 2. července 2014 ·

(www.novinky.cz) ...a u nás jsou skoro nejdelší na světě. Komu za to vděčíme?


Jako dítě školou povinné pamatuji už jen nepravidelné pracovní soboty. Většinou se pořádalo nějaké cvičení branné výchovy – kdy jsme si měřili brady a nosy na plynové masky a pak tyto ajatinem umývali. Někdy se pracovní sobota řešila jakousi brigádou či pochoďákem. Málokdy se normálně učilo.

Ale starší lidé jistě dobře pamatují pracovní soboty zcela normální. Nebyly žádné podzimní prázdniny a jarní prázdniny (jen jeden den pololetky), nebylo volno na Václava ani na 17. listopadu. Nebyly další 3 dny ředitelského volna. Když to sečteme, školní rok měl pár stovek hodin navíc.

Ale dva měsíce prázdnin tady byly odjakživa (a pochopitelně se nepracovalo ani nechodilo do školy v neděli). Tyto dva měsíce jsou stálicí našeho vzdělávacího systému. Systému, který se jinak reformuje a „reformuje“ neustále a čím dál podivněji. Ale červenec a srpen – měsíce, kdy žactvo má/musí pomáhat při sklizni :-) – odolávají zubu času fantasticky.

Jsou na to různé názory. Hodně zemí má hlavní letní prázdniny jen pětitýdenní a uvádí se, že naše devítitýdenní prázdniny způsobují naprosté zapomenutí probraného učiva a celé září se jenom opakuje, aby se žactvo vrátilo se znalostmi tam, kde bylo začátkem června. Ano – začátkem června, neboť v druhé půlce června se u nás také neučí, jezdí se do zoo a na školní výlety a 15. se uzavírá klasifikace.

Na těchto myšlenkách (že děti vše zapomenou nebo že když pracují oba rodiče – dvouměsíční prázdniny se stávají logistickým oříškem) možná něco je, ale žádný školní činitel není takový blázen, aby do tohoto systému rejpal, protože neexistuje učitel (a ani žák), který by se na dlouhé prázdniny netěšil.

Navíc jedna země má stejné dvouměsíční školní volno. Rakousko. Osvícenský panovník Josef II. vydal v říjnu 1781 Toleranční patent, kdy zrovnoprávnil jiná náboženství a také zavřel skoro třetinu klášterů a dalšího církevního majetku, který se pak vesele rozprodal v dražbách. Pozemky vlastněné církví klesly z 10 % na 3 %. Ale to jsme odbočili a navíc nejsem expertem na restituce církevního majetku, protože celou konstrukci nechápu.

Za 14 dní po Tolerančním patentu Josef II. zrušil nevolnictví. A tři roky před smrtí (1787) stanovil letní prázdniny Rakouska-Uherska na červenec a srpen. Byl to osvícený panovník. Věnujte mu žáci i kantoři tichou vzpomínku!!


Václav Klaus ml.
odborný mluvčí ODS pro oblast školství


Zdroj: ODS.cz

1 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
3. července 2014 v 12:25  

Na první přečtení nevím, co přesně chtěl odborný mluvčí sdělit. Přesto:
1. Zapomněl v návratu do svého jinošství vzpomenout tří týdnů braborových a dalších brigád.
2. Pokud by dva měsíce měla být doba maximální trvanlivosti před tím nabytých kompetencí, nepomůže nám už ani zkompetentňování nepřetržíté, bez jakéhokoli volna, a i s nedělní školou.

Nezbývá, než se ptát: Co je víc?
a) expert
b) odborný konzultant
c) odborný mluvčí
Začíná to tu vypadat jako v hodně povedeném kusu Divadla JC. Každý z aktérů má nějaký titul, aby vědecké zprávě dodal náležité vážnosti.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.