Přečtěte si: Revanš za restituce? Církevní školy mají přijít o část dotací

úterý 8. července 2014 ·

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se po rozjezdu miliardových církevních restitucí rozhodl přivřít kohouty finančních toků více než stovce církevních škol.


Z článku Nadi Adamičkové a Marie Königové v Novinky.cz vybíráme:

Domníváme se, že novela zákona, jak je připravena, je zcela mimo to, na čem jsme se s panem ministrem Chládkem dohodli,“ řekl v pondělí Právu generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Podle něj návrh staví na hlavu všechny principy, které u nás církevní školství má.

Ministr Chládek prostřednictvím své mluvčí Právu v pondělí jen stručně vzkázal, že debata o dalším financování církevních vzdělávacích institucí bude následovat.

Holub uvedl, že biskupové uplatní v rámci připomínkového řízení s novelou zásadní nesouhlas. „Církevní školství je školství, které se stará o sociálně slabé, není to výdělečná věc a v tomto okamžiku by to šlo proti základním právům lidí, kteří chtějí mít děti vychovávány v náboženské svobodě,“ prohlásil Holub.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. července 2014 v 10:36  

Na tom mi přijde nemravná jediná věc: Že se u nás při financování škol stále přihlíží k zřizovateli školy (a reálně nikoli ke kvalitě) a že církevní školy dostávají vyšší dotace než školy, jejímž zřizovatelem je "obyčejná" soukromá osoba.

Unknown řekl(a)...
10. července 2014 v 9:02  

protože u nás není ve financování škol,vzdělávacích a výchovných zařízení žádný systém, stát nemá žádnou státní školskou politiku,naši kormídelníci školství stále nepochopili ,že soukromé školy musí bnýt součástí systému a že jsou pro stát výhodné,školy církevní jsou přežitek 19. stol. a v 21. nemají s systému co dělat...

Nicka Pytlik řekl(a)...
10. července 2014 v 11:02  

školy církevní jsou přežitek

Počkejme si až na ty modernější, muslimské...

Unknown řekl(a)...
10. července 2014 v 13:17  

no právě, v rámci globální multikulti korektnosti, když povolíte a dotujete římsko-katolické lyceum, tak musíte povolit a dotovat i muslimské lyceum.....

poste.restante řekl(a)...
10. července 2014 v 17:39  

Pan Holub bude dozajista stejně vehementně bojovat za islámské církevní školy. Nebo snad nemá být rovnost zřizovatelů před zákonem?

Pouze církevní školy ale dostávají stoprocentní dotaci, soukromé získávají 60 až 80 procent daného normativu a veřejné mohou dostat víc, ale i méně.
Církevním školám platí stát také provoz, ale na rozdíl od veřejných smí vybírat školné, byť to dělají jen některé.

Odpověď je tedy zřejmá. Rovnost zřizovatelů není a církevní školy jsou v současnosti zvýhodněny. Proč?

„Církevní školství je školství, které se stará o sociálně slabé,
Lze toto tvrzení nějak doložit? Třeba vyšším podílem sociálně slabých žáků v církevních školách, oproti školám veřejným?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.