Žáci z třebešínské průmyslovky se jako jediní v ČR podívali v přímém přenosu na mořské dno

středa 18. června 2014 ·

S oceánografem Fabienem Cousteauem se jako jedna z 60 škol na celém světě spojili „naživo“ pomocí Skype.

Do unikátního mezinárodního vzdělávacího projektu Mission 31 se zapojila Střední průmyslová škola na Třebešíně. Její studenti měli jako jediní v České republice možnost spojit se pomocí Skype s francouzským vědcem Fabienem Cousteauem. Ten se momentálně nachází v podmořské laboratoři Aquarius, umístěné asi ve dvacetimetrové hloubce ve vodách u Floridy. Zde se i spolu se svou posádkou pokusí přežít rekordních 31 dní. Spojení třebešínských studentů s Fabienem přímo z podmořské stanice přes půlku zeměkoule proběhlo 16. června 2014 přesně v 13.30 hodin v kinosále střední školy.

Jedním z cílů projektu Mission 31 bylo pokusit se překonat rekord Fabienova dědečka Jacquesa-Yvese Cousteaua, který v roce 1963 strávil v podobné podmořské laboratoři 30 dní. Nicméně plně vybavená laboratoř Aquarius včetně wifi připojení poskytla šestičlenné posádce prostor také na intenzivní podmořský výzkum a rozsáhlou osvětovou činnost. Po celý měsíc posádka Aquariusu uskutečňovala každý den přibližně dva živé rozhovory se školní třídou z celého světa.

Zapojení české školy je tedy úspěchem: třebešínští studenti tak dostali jako jedna z přibližně 60 škol na světě unikátní možnost stát se v reálném čase očitými svědky života podmořské expedice. Během necelého půlhodinového přímého spojení měli studenti možnost nejen „naživo“ nahlédnout do útrob podmořské laboratoře a seznámit se s posádkou, ale také vyslechnout si fakta o vzácném mořském ekosystému. Vše vyvrcholilo živou diskuzí Fabiena se studenty.

„Jsme velmi potěšeni, že se nám podařilo do projektu zapojit českou školu. Konkurence byla velká, takže o to máme větší radost, že to vyšlo. Věříme, že spojení s podmořskou expedicí v reálném čase studenty zaujme a ukáže, čeho všeho je moderní technika schopná. A třeba je to bude motivovat k dalšímu studiu a budoucí kariéře v technických oborech“, říká Tomáš Vocetka, ředitel českého Skype.

Celý projekt zaštituje soubor aktivit s názvem „Skype in the Classroom“. Tento program nabízí široké možnosti kreativního využití pro výuku. Spojení s podmořskou expedicí je jedním z příkladů. Mezi další patří například Mystery Skype, kdy se děti pomocí Skype spojí s neznámou destinací po světě a za pomocí otázek mají za úkol zjistit, kam se dovolali.

Pro více informací navštivte Education.skype.com.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.