Projekt Občankáři.cz

úterý 3. června 2014 ·

Založení asociace učitelů občanské výchovy, zřízení edukačního webu, aktualizace vzdělávacích materiálů, více odborníků do vzdělávání, realizovat vzdělávací semináře a konference. Přispějte na tento projekt na HitHitu!



Jak to začalo

Vstala jsem ve 4 ráno a jela do Senátu na konferenci o demokracii a vzdělávání. Pokud jedu na školení, vybírám si pouze taková, která jsou zdarma. Přesto jsem si ten den musela vzít dovolenou a zaplatit cesťák z Ostravy do Prahy, protože na to škola nemá peníze. Jsem ale ráda, že mě vůbec pustili, neboť škola šetří i na hodinách, které musí kolegům zaplatit za suplování mých hodin. Mám štěstí na vedení, protože kvůli školení bývají ochotní mi dovolenou dávat. Velkou část prázdnin, kdy ostatní kolegové čerpají dovolenou, trávím ve škole, jelikož si musím účast na školeních nahrazovat, ale alespoň mám klid na přípravu hodin.

Na konferenci jsem rozpoznala několik známých tváří z jiných vzdělávacích akcí. Vyměňujeme si zkušenosti s užitím materiálů, učebnic, ze seminářů.

Mým druhým oborem je francouzština a já mám možnosti uvědomit si propastný rozdíl mezi zázemím, které mám pro výuku jazyka v podobě možnosti účasti na pravidelných školeních (samozřejmě zdarma), možnosti zahraničních stáží, přehršle materiálů do výuky. To vše v mém druhém oboru, kterým je výuka základů společenských věd, chybí.

Školení pro francouzštinu financuje Francie. Stát, který je 1000 km daleko, ale ví, že se jí investice do mého vzdělání vrátí. Česká republika do mého vzdělávání neinvestuje. Asi mi důvěřuje. Myslí si, že témata, jako je politický extremismus, občanská práva nebo kritické vnímání role médií perfektně zvládám se žáky zpracovat. Taky mi stát svěřil sexuální výchovu, finanční gramotnost, etiku (i etiketu), orientaci ve světě sekt, drog a já si jeho důvěry vážím. Je pravda, že nevděčně cítím poměrně vysokou míru frustrace, že to nedělám dobře, ale to zde na půdě Senátu v řadách učitelů cítíme všichni. Zvláštní, že? Do smutného ticha, které nastalo po naší debatě, jedna kolegyně najednou pronesla: „A co kdybychom založili asociaci?“...

Pomůžete nám?

Irena Eibenová, učitelka FJ a ZSV

Co je náš cíl?

  • Aktualizovat výukové materiály,
  • propagovat ideu aktivního občanství a přispívat tak k pozitivním změnám ve společnosti,
  • vzájemně propojovat učitele OV/ZSV a umožňovat sdílení jejich zkušeností,
  • poskytovat učitelům OV/ZSV metodicko-didaktickou podporu a inspiraci,
  • dostat více odborníků do škol (diskuze, workshopy),
  • informovat učitele OV/ZSV o dostupných možnostech rozvoje jejich výuky,
  • ve stejném smyslu pomáhat začínajícím učitelům OV/ZSV. 
  • Prostředky, které k tomu využívá, jsou: 
  • organizace pravidelných setkání učitelů OV/ZSV,
  • tvorba a správa internetového informačního rozcestníku a fóra pro učitele OV/ZSV,
  • aktualizovace seznamu neziskovek, které se orientují na oblast vzdálávání, a tím zprostředkovat nabídku a předání jejich materiálů školám.

Detaily

Přicházíme s něčím, co by mohlo být do značné míry revoluční, historie poukazuje na fakt, že nejčastěji a nejtrvaleji se mění věci „zespoda“ a nyní právě potřeba něco změnit vychází od samotných učitelů, kteří chtějí svoji práci dělat odpovědněji a lépe a nechtějí čekat na stát.

Je to změna, která se projeví v příštích generacích, ale na druhou stranu může trvale zlepšit systém, ve kterém žijeme. Doslova na koleni jsme natočili spot, ve kterém vysvětlujeme podstatu toho, o co nám jde. Za tímto účelem potřebujeme vybrat základní kapitál, který nám pomůže odrazit se ode dna, tzn. uhradit vznikající web, zajistit první konference, semináře a workshopy, abychom naši síť co nejvíce rozšířili.

... a ještě něco navíc

Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty...

T.G.M.

Kdo jsme?

Jsme učitelé OV/ZSV, kteří jsou nespokojení se stávající podobou tohoto předmětu, rádi bychom se vzájemně podíleli za Vašeho přispění na její změně.
Proč to děláme?

Protože věříme, že činy jsou více než slova...

Asociace učitelů občanské výchovy a společenských věd, z.s. na Facebooku

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.