Přečtěte si: Zpráva o rozšíření a využití technologií ve vzdělávání a odborné přípravě a o jejich úloze v procesu modernizace vzdělávacích systémů v Evropě

středa 11. června 2014 ·

Výzkumné středisko Evropské komise Joint Research Centre vypracovalo zprávu „Mainstreaming ICT-enabled Innovation in Education and Training in Europe“ zabývající se rozšířením a využitím technologií ve vzdělávání a odborné přípravě a jejich úlohou v procesu modernizace vzdělávacích systémů v Evropě. Zpráva přináší soubor doporučení pro tvůrce vzdělávací politiky směřujících k podpoře inovací s využitím technologií.


Autoři zprávy uvádějí, že technologie nejsou dostatečně využívány v prostředí formálního vzdělávání. Na základě výzkumů a konzultací bylo zformulováno 60 doporučení rozdělených do sedmi oblastí vzdělávací politiky. Tyto oblasti byly seřazeny podle toho, jak důležité jsou pro rozšíření využívání informačních technologií. Jako nejvíce relevantní byla hodnocena oblast dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a oblast infrastruktury, jako třetí je to oblast hodnocení.

Ve zprávě jsou uvedena doporučení pro každou oblast jednotlivě a dále soubor deseti nejvýznamnějších doporučení seřazených podle váhy napříč všemi oblastmi:

  1. Rozvoj pedagogických pracovníků – významné investice do vzdělávání pedagogů včetně výchovy trenérů pro učitele, učitelé potřebují kompetence pro vedení výuky, ne pro pouhé předávání znalostí. 
  2. Rozvoj pedagogických pracovníků – podpora a motivace učitelů k získávání digitálních dovedností a kompetencí v různých formách vzdělávání (školení, učení se od kolegů, informální i neformální). 
  3. Infrastruktura – zajistit, aby všichni učící se měli stejný a všudypřítomný přístup k technologiím ve škole i mimo školu. 
  4. Rozvoj pedagogických pracovníků – umožnit učitelům, aby rozvíjeli inovativní pedagogické postupy (např. formativní hodnocení) vhodné pro různé situace a účely. 
  5. Organizace a vedení – podpora výměny znalostí a zkušeností (semináře, konference) a sdílení inovativních postupů s využitím technologií. 
  6. Organizace a vedení – vytvořit organizační struktury (formální uznání, technická podpora apod.) pro podporu účasti učitelů v profesionálních skupinách a sítích a pro jejich motivaci ke sdílení zkušeností. 
  7. Rozvoj pedagogických pracovníků – považovat učitele za hybatele změn(nikoli objekty) a podpořit je ve vlastních inovativních krocích. 
  8. Rozvoj pedagogických pracovníků – modernizovat úvodní přípravu učitelů tak, aby noví učitelé byli připraveni stát se hybateli změn. 
  9. Organizace a vedení – podpořit rozvoj „inovační kultury“ na úrovni systému, odstranit obavy ze změn a podporovat zdravé riskování a zkoušení nových věcí. 
  10. Výzkum – podpořit výzkum rozšiřování využití technologií se zaměřením na přínosy pro vzdělávání (pro srovnání – doporučení evropského ICT clusteru z roku 2010 viz zde). 

Zdroj: JRC.es

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.