Přečtěte si: Využití digitálních her ve výuce v amerických školách

pátek 20. června 2014 ·

Games and Learning Publishing Council zveřejnil předběžné výsledky šetření zaměřeného na využití digitálních her ve výuce v amerických školách. Rozsáhlá analýza bude zveřejněna koncem léta. Šetření se zúčastnilo téměř 700 učitelů, z nich 513 využívá digitální hry ve výuce a z toho více než polovina alespoň jednou týdně.

Většina žáků využívá ve škole ke hrám počítač (72 %), následuje interaktivní tabule (41 %) a tablety (39 %). Učitelé volí hry pro výuku především na základě doporučení kolegů (48 %) nebo díky vlastní zkušenosti s hrou (42 %). Významným faktorem při volbě hry je rovněž to, zda hra zahrnuje prvky umožňující řízení výuky a sledování postupu žáků (43 %). Pouze malou roli v rozhodování o výběru hry hraje hodnocení hry v žebříčcích (17 %) nebo recenze hry (15 %).

Učitelé zapojení do šetření odpovídali i na otázku, jaké jsou největší překážky pro využití her ve výuce: je to především nedostatek času na vysvětlení hry a její začlenění do výuky (45 %) a dále náklady na její pořízení (44 %). Jen malá část učitelů uvedla, že při využívání her nemají podporu vedení školy (14 %) nebo rodičů (9 %). Podle téměř poloviny učitelů (47 %) jsou hry ve výuce prospěšné především pro slabé žáky, většina učitelů (55 %) hodnotí u digitálních her právě to, že dokážou motivovat i méně úspěšné žáky a děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Učitelé nepokládají hry za efektivní pro hodnocení žáků (k tomu, jak by mohla vypadat výuková hra budoucnosti, viz zde).

Zdroj: Games+Learning

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.