Přečtěte si: Více hodin a více let ve škole...

pondělí 16. června 2014 ·

Peněz je málo, učitelů a škol hodně, žáků ve třídách málo, žáci a studenti studují hodně hodin týdně a hodně let (čím dál více). Tak by se dalo popsat české regionální školství.

Z komentáře Václava Klause ml. v Novinky.cz vybíráme:

Znovuzavedení devátých tříd v minulém desetiletí protáhlo základní a střední vzdělávání o rok a neexistují pro to jakékoli závažné pedagogické pohnutky. Základní školy mají s takzvaným II. stupněm (děti 11–15 let) beztak potíže, chybí jasná vize. Děti to cítí, zlobí více a učí se méně. Jejich ambicióznější vrstevníci již studují na víceletých gymnáziích. Dlouho trvalo, než školy vůbec tuto změnu strávily a dokázaly smysluplně roztáhnout svůj vzdělávací program. Současný průměrný deváťák umí ale naprosto to samé, co uměl před tím průměrný osmák. A není toho bohužel často mnoho.


3 komentářů:

Gustav řekl(a)...
17. června 2014 v 6:43  

"Dalo by se i doplnit – učitelé učí oproti zahraničí málo hodin, ale nechci provokovat – je 16. června a je to těžká práce. [...] Školství potřebuje po letech „reforem a projektů“ naopak škrtání a rušení."
Je to v*l, korunovanej k tomu. Jen v*l bez špetky empatie může zplodit takovýto canc - moc dobře tenhle krasavec inteligentní ví, jak chronicky podfinancované je české školství, přesto se takhle s prominutím vysviní (a ještě div ne adoruje jedenáctiletku, kterou absolvoval jeho tunelpapá). Ráčiž nás před působením podobných kreatur na místech s rozhodovací pravomocí chránit všichni svatí.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. června 2014 v 10:25  

Stran zavedení devátých tříd má myslím pravdu. Je/bylo to zbytečné.

Možná jsem zatížen tím, že jsem "osmiletá" generace, ale že by současný deváťák věděl více než my v osmičce, o tom bych pochyboval.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. června 2014 v 22:16  

Můj dědeček končil studium na obchodní akademii v šestnácti (1917),
můj otec jedenáctiletku s maturitou v sedmnácti (1958),
já jsem maturoval v osmnácti (1988)


Nějak se mi do toho pocitově montuje víceméně nepřímo úměrný vztah kvality vzdělání v závislosti na délce studia.
Určitě by bylo zajímavé alespoň naznačit úroveň dosaženého vzdělání, bude-li se délka pobytu ve škole limitně blížit k nule.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.