Přečtěte si: Udělal by to každý, kdo má srdce, říká učitelka

čtvrtek 19. června 2014 ·

Že by za dětmi do vody nešla, to ji ani nenapadlo, tvrdí Martina Zbytková, která v pondělí zachránila život dvěma předškolákům, kteří spadli do studny. Učitelka neváhala spustit se za dětmi do ledové vody a držet je nad hladinou, dokud nepřišla pomoc. I když jejich záchranu zvládla, po vyproštění ze studny se zhroutila. Dnes ji z nemocnice propustili domů.


Z článku izi v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Dvě děti zachránila, sama má dvě děti doma. Učitelka Martina Zbytková, která je od pondělí hrdinkou obce Bohdalice-Pavlovice na Vyškovsku, se podle svých slov nejvíc těší právě na ně. "Potřebuju se dát do pořádku. Těším se na děti. Jak to bude dál, to se uvidí," řekla dnes při propuštění z vyškovské nemocnice. V péči lékařů skončila kvůli podchlazení a vyčerpání, při záchraně chlapců byla spolu s nimi 15 až 20 minut v ledové vodě ve studni. "Bylo to hodně náročné, ještě teď mě bolí všechny svaly a necítím se vůbec dobře. Ale udělal by to každý, to nepřemýšlíte," řekla učitelka. Oba chlapci byli z brněnské dětské nemocnice propuštěni už během úterý.


8 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
19. června 2014 v 19:39  

Paní učitelka si zaslouží uznání, poděkování a úctu.
Právě proto, že to, co ona považuje za samozřejmost, by rozhodně každý neudělal.

Unknown řekl(a)...
19. června 2014 v 20:09  

paní učitelka je statečná a děti měly štěstí,mohla tam být taky paní učitelka před penzí,jako moje sestra a nedovedu si pžedstavit ,jak by lezla do studny,a vůbec jak je možné, že tam byla otevřená studna,kdo za to může?!

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. června 2014 v 20:56  

Udělal by to každý, kdo má srdce

Po delším čase zase chvilinku vážně.
Musí, zdůrazňuji MUSÍ to udělat každý, kdo má odpovědnost. Řidič za spolujezdce, kapitán lodi za pasažéry, rodič za dítě, učitel za žáka. A předseda vlády za zemi.
Těch otázek se otvírá víc. Tedy jdoucích mimo nebohou paní učitelku, která se ještě dlouho bude v noci budit zalita studeným potem.
Třeba, jak do takové díry spadnou dvě děti najednou. Hups!

krtek řekl(a)...
19. června 2014 v 21:08  

Smekám. Nemám slov. Už od pondělí, kdy jsm to slyšel.
To, že musí, neznamená, že udělá. Ale souhlasím, že musí. Doufám, že pokud se do podobné situace někdy - snad ne - dostanu, nebudu přemýšlet.

poste.restante řekl(a)...
19. června 2014 v 22:17  

Byl jsem už několikrát v situaci, kdy bylo nutné poskytnout první pomoc. Takové situace nejsou nic moc. Na nějaké moc velké přemýšlení obvykle není čas. Je potřeba fungovat automaticky, podle naučených schémat. Člověk je pak docela šťastný, že v dětství absolvoval kurzy mladých zdravotníků i výuku stokrát zatracované branné výchovy.

Vede mne to k otázce, kolik z našich žáků, ale i učitelů, by vědělo, co a jak. Zodpovídáme za životy a zdraví svěřených dětí a přitom většinou nejsou v rozpočtu peníze ani na obyčejný jednodenní kurz první pomoci.

K popsané události jen pár poznámek.

Poklop ze studny byl údajně krátce předtím ukraden. Nikdo to nemohl tušit. I když inspekce či najatý právník by samozřejmě tvrdili opak, že učitel tušit měl a musel. Někdy mám dojem, že být vševědoucí je naše profesionální povinnost.

Štěstí měla vlastně i paní učitelka. V tom, že si události stihnula všimnout včas. Chybělo pár minut a mohla čelit trestnímu stíhání. Učitel je v tomto ohledu jednou nohou permanentně v kriminálu.

Je naprosto děsivé, jak dnes veřejnost a média dokáží zcela nepochopitelně nafouknout i ten nejběžnější úraz, ke kterému ve škole dojde. Důsledek je pak tristní. Učitelé i vedení škol se vyhýbají jakékoliv činnosti, při které by hrozila byť jen teoretická možnost úrazu. Vlastně se divím, že nebyla ještě zakázána tělesná výchova.

Jenže pokud máme žáky vychovávat k objevování a samostatnosti, pak je dobré si uvědomit, že k tomu patří i občasná bolestivá zkušenost.
Tím samozřejmě nechci omlouvat případy zjevného zanedbání nebo pochybení, ke kterým, bohužel, občas také dochází.

Přesto zatím stále platí, že v porovnání s domovem je škola ještě velice bezpečné prostředí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. června 2014 v 23:06  

Člověk je zvláštní tvor. S rozvojem civilizačních vymožeností ztráci základní pudy, a ten sebezáchovy pak především. Pokud si mládě kteréhokoli zvířete nedá pozor, bude zčerstva sežráno. Ve školách je nad dětmi držen trvalý dozor, jsou zavaleny nařízeními a prokazatelnými poučeními, ve školním řádu je vydán zákaz přecházení ulice na červenou. Už se vám žáci podepsali, že byli poučeni, jak o prázdninách neskákat uřícení do vody, nezakládat lesní požáry a nedráždit žraloka krvácející rankou v okruhu dvou kilometrů?
Považte, slyšel jsem o škole, někde v cizině, kde žáci běžně pracují s nůžkami a kladívky zatloukají hřebíky jak za Marie Terezie. U nás se už, bohudíky, na takové činnosti může jedno každé dítě bezpečně podívat na svém tabletu.
Paní učitelce se patrně přitíží, až bude muset příslušným kontrolním orgánům prokazovat, že děti byly poučeny o zákazu padat do studen, zejména pak do těch s rozkradenými uzávěry a se studenou vodou.

Unknown řekl(a)...
20. června 2014 v 8:13  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
20. června 2014 v 8:23  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.