Přečtěte si: Škola jako nesmyslný ultramaraton

sobota 28. června 2014 ·

Po sedmnácti letech v pozici žáka a studenta a šestnácti letech na postu kantora vnímám jako největší slabinu našeho školství skutečnost, že působí jako strašně únavný ultramaraton a  nemá vůli připustit, že příliš dlouhé etapy učení nás všechny ubíjí a efekt nenesou.


Z článku Pavla Gajdošíka v BritskéListy.cz vybíráme:

Před osmi lety například ministerstvo navýšilo týdenní počet vyučovacích hodin na gymnáziích z 31 na 33, čímž gymnazistům přidalo dvě odpolední či časně ranní hodiny týdně – zcela nepochybně v dobré víře, že jejich znalostem to prospěje.

Každý učitel vám však potvrdí, že koncentrace žáků postupem dne stále rychleji klesá a že v sedm hodin ráno zas část studentů ještě dospává, takže účinnost oněch nultých hodin není o moc lepší než efekt odpoledních trápení tříd, v nichž jsou i nejlepší žáci „předunaveni“ natolik, že pracují jen na zlomek svých schopností.

4 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. června 2014 v 0:08  

Je fakt, že za třináct let učení se by už člověk něco umět mohl. Neumi-li, pak se ta doba doopravdy jeví jako nadbytečná.
Zabýval se už někdo otázkou, za jak nezbytně dlouho, asi tak, by se průměrně inteligentní dorostenec mohl přípravit na státně maturitní zkoušku tak, aby uspěl průměrně dobře?

Eva Adamová řekl(a)...
29. června 2014 v 17:07  

Zase tomu nějak nerozumím.

Mnozí studenti si ten osmnáctiletý nesmyslný ultramaratón protahují i na dvacettři let a mnozí i na víc. Pročpak tak činí, když je tak únavný a nic jim nepřínáší? Proč si ho nezkrátí na postačujících 12 let a nemažou makat ručkama?

Unknown řekl(a)...
29. června 2014 v 19:06  

Proč? paní Adamová.
Protože rodiče je živí a stát jim platí pojistné a příspěvky. Proč by neseděli(o učení nechci ani mluivit) ve škole maximálně dlouho?
Jak nezbytně dlouho? pane Pytlík.
Napřed by se muselo napsat co to je průměrně dobře. Vždyť ani není jasné co je minimum. Popisy výstupů jsou nejasné.
Když má žák řešit rovnici, vyřešit rovnici nebo správně vyřešit rovnici tak je to snad rozdíl. Že neuhodnete, co je v katalozích pro státní maturitu?

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. června 2014 v 19:44  

co je v katalozích pro státní maturitu

Katalogy požadavků ke státní maturitě jsem četl naposled, když jsem uvěřil sdělení, že do dvou let bude maturita z ikt jednou ze tří volitelných. Tušim, že ty další měly být společenské vědy a matematika.
V duchu kurikulární reformy bych odhadl, že 'žák řeší rovnici'. Multikulturně, konkurenceschopně a s ohledem na kritické myšlení, vytvářeje si pozitivní představu o sobě samém, činí uvážlivá rozhodnutí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.