Přečtěte si: První rok za mnou

Monday, June 30, 2014 ·

Takže první rok je za mnou. Myslím tím první rok v reálné praxi učitele, v mém případě na střední průmyslové škole. Asi by to mohl být zajímavý okamžik ke zhodnocení toho, jaká je příprava učitelů v prostředí pedagogické fakulty, jaké je reálné školské prostředí a jaké jsou mýty, které se (ať již z jakýchkoliv důvodů) ke školství váží. V tomto duchu je příspěvek primárně cílen na ty z vás, kteří se na profesi učitele teprve připravují.


Z článku Lukáše Kotka v jeho blogu vybíráme:

Jako absolvent PedF UK jsem krajně zaujatá osoba, ale musím říct jedno. Po absolvování svého studijního oboru jsem nebyl dokonale připraven (naopak, zvlášť v prvních měsících na SŠ jsem musel vyvinout mnoho snahy pro přizpůsobení se zdejším nárokům), stejně tak pomohlo, že mnoho z věcí, které nyní učím, jsou mým dlouholetým koníčkem, ale je tu jedna zásadní věc. Fakulta mě naučila utříbit si nové a stávající vědomosti, strukturovaně myslet, plánovat a organizovat. Vytvořte si, prosím, vlastní názor, za sebe ale tvrdím, že bez studia na PedF, bych byl učitelem... prostě jiným. (I proto velké díky těm, kteří mě na fakultě učili.)

3 comments:

Nicka Pytlik said...
June 30, 2014 at 12:37 PM  

Takže první hodina je za mnou. Myslím tím první hodina v reálné praxi horolezce. V mém případě jde o dobývání Matterhornu.
Normálně jsem si na netu u Stjůdenta zaregistroval na nejbližší termín jízdenku do Prahy. Pohodlná sedačka, sympatická autobuška mi přinesla kávu a časopis, usměvaví spolucestující, ve sluchátkách zní příjemná hudba... pohoda. Být začínajícím horolezcem je docela fajn. Díky pane Jančuro.

Unknown said...
June 30, 2014 at 11:04 PM  

Souhlas, je to pouze první krok. A jak píšu v blogu, jedná se o čistě subjektivně pojatý příspěvek – neměl jsem s ním větší ambici – odkaz tady na České škole mě vlastně mírně zaskočil :-)

Nicka Pytlik said...
June 30, 2014 at 11:26 PM  

Nic ve zlém, pane Kotku, a nic osobního.
Kolikrát dojdou i odhodlaným lezcům síly ještě v základním táboře. Nevnímejte, prosím, moji paralelu jako závist stárnoucího nosiče ve vaťáku, že se někomu zkraje šlape dobře. Člověk nemusí vždycky vyšplhat až na vrchol. I z pásma kosodřeviny může být pěkný výhled.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.