Přečtěte si: Premiér: Výsledek maturit je alarmující. Ale roli plní dobře

sobota 21. června 2014 ·

Bídný výsledek státních maturit je špatnou zprávou o znalostech českých dětí, na druhou stranu ale potvrzuje smysl tohoto typu zkoušek. Na dotaz deníku ECHO24.cz to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Studenti letos u státních maturit skončili nejhůře od jejich zavedení. Neuspěla jich téměř pětina.


Z článku Filipa Nachtmanna v ECHO24.cz vybíráme:

„Je to určitý signál toho, že státní maturity nejsou nastaveny příliš benevolentně. To znamená, že plní svoji roli, kterou plnit mají a kvůli které se státní maturity před několika lety zavedly. Aby byly určitou laťkou, která bude udržovat úroveň středoškolského vzdělání v České republice,“ hodnotí Sobotka a dodává: „Je to špatná zpráva o tom, že nám ze základních škol na střední přichází děti, které mají horší znalosti a na středních školách se ty znalosti nedaří zlepšovat tolik, jak bychom si přáli. Dobrá zpráva ale je, že se drží držet úroveň maturit.“


2 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. června 2014 v 12:11  

Výsledky mají logiku. Počet dětí klesá, žáků SŠ je stále stejně a většina chce mít maturitní vysvědčení. Běžně ze ZS odchází na maturitní obory žáci s prospěchem dostatečným. SŠ si je 4 roky vydržují, přece si pod sebou nepodřežou větev. A výsledek je logickým vyústěním popsaného stavu. A bude hůř.

Unknown řekl(a)...
21. června 2014 v 14:52  

Kdyby jen s dostatečným prospěchem... Znám školy, kde berou na maturitní obor (jedna OA a jedno G) i s nedostatečným prospěchem a trojkou z chování.
Co se ale divit, když mi žáci z devítek v říjnu (někdy i dříve) řeknou, že byli na DOD a tam jim řekli, že jsou přijatí. K tomu dodají, že nevědí, proč se mají vůbec učit, že to přece nepotřebují.
Nedivím se proto, že maturity dopadají tak, jak dopadají. A bude hůř...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.