Přečtěte si: Je 65 tisíc korun za rok na základce moc?

středa 18. června 2014 ·

Dvě události, které se sešly v médiích v jednom týdnu, charakterizují dnešní školu docela přesně. Inspekce upozornila na to, že je nepřijatelné, aby se na některých státních základních školách v Praze a blízkém okolí ve speciálních třídách s menším počtem dětí vyučovalo v češtině a angličtině za roční příplatek 65 000 Kč, protože to porušuje princip rovného přístupu ke vzdělávání.

Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT/EDUin.cz vybíráme:

Jenže těžká věc. Sliby, že se školství zlepší, bude rovnější, inspirativnější atd. slýchají rodiče přinejmenším druhé desetiletí. Ne, že by se nedělo nic, dobrých škol přibývá, ale ještě rychleji přibylo poučených rodičů, kteří vědí docela přesně, jakou školu pro své dítě chtějí, a příliš často ji nemají na dohled ani na dojezd. A čekat už nehodlají. Oni mají to dítě teď. Tak udělají prakticky cokoli, aby do té dobré školy chodilo. Využijí placené nabídky ve státní škole, založí si školu vlastní, využijí domácího vzdělávání…

Když jsem před tři čtvrtě rokem tento trend pojmenoval v blogu Rodiče na útěku, jeden z diskutujících to označil za šíření poplašné zprávy. Ani já jsem ale neodhadl, jak rychle trend zakládání škol a útěku z těch státních nastoupí. Jde o desítky iniciativ po celé zemi a dávno se to netýká už jen velkých měst. Průběh je skoro vždy stejný. Pár rodičů se sejde v lesní nebo alternativní školce, proberou, jakou školu by chtěli, až děti povyrostou, zjistí, že taková není na dohled a tak se rozhodnou…

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
18. června 2014 v 11:17  

Ta firma Proedukace, to je fakt síla. Vždyť zcela bezostyšně využívá zázemí státního školství k vlastnímu podnikání! Brání snad někdo této firmě založit soukromou ZŠ a nechat se zapsat do školského rejstříku a vesele si vyučovat děti, jejichž rodiče mají pocit, že když za vzdělání zapalatí budou jejich ratolesti více znát a umět? Nemyslím.

Nicka Pytlik řekl(a)...
18. června 2014 v 14:44  

Co tento stát udělá, pokud se rodiče vzbouří, a prostě státní školu odmítnou.

Což o to, ale co tento stát udělá, až se vzbouří občané, a všichni se vystěhují šmahem.
Nejlepší by bylo, kdyby si rodiče založili politickou stranu a vyhráli volby s takovou převahou, že by si prohlasovali školství podle svých představ.
A při té příležitosti by taky mohli zrušit daně. Ať je to z jedné vody.

Soukromou školu ve státní škole jsem už zažil počátkem devadesátých let. Vzdělávací firma spravovaná lidmi z ředitelství školy za školné vzdělávala v budově školy a prostřednictvím učitelů té školy. Z legislativního odboru ministerstva mi napsali, že je to nějaké divné, nebo co, ale absolventy získané certifikáty se rušit nebudou, protože tito v dobré víře vynaložili nemalé peníze, čas a úsilí. Mám neblahý pocit, že od té doby začaly i moje pedagogické problémy.

Unknown řekl(a)...
19. června 2014 v 0:31  

Jestli by náhodou nebylo potřebnější vymyslet co nejrozumnější postup, jak zajistit dětem na státních školách nadstandardní služby místo zakazování a hloupých řečí o rovném přístupu...

poste.restante řekl(a)...
19. června 2014 v 2:01  

Nadstandardní obvykle znamená "navíc a placené".
Tedy nechci Vám brát iluze, ale my tady delší dobu debatíme o tom, že žáci nedokáží zvládat ani standardní objem učiva.
A placené veřejné školství?
Proč ne placené soudy a policie?

hloupé řeči o rovném přístupu?
Má zkušenost je taková, že obvykle považují řeči o rovném přístupu za hloupé právě ti, kteří mají na ten nadstandard. Ti méně solventní to obvykle vidí jinak.

Unknown řekl(a)...
19. června 2014 v 19:01  

Kdo napise panu ministrovi a zepta se, co udela pro zlepseni jazykoveho vzdelavani jeste letos. Koncepce neni, CSI jazykove vzdelavani ignoruje, jak dlouho to bude trvat?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.