Václav Klaus ml.: Děkovné cedule do každé školy

pondělí 9. června 2014 ·

Na skoro všech školách v naší zemi visí menší či větší modrá děkovná cedule. Děkujeme prezidentu Van Rompuyovi, komisaři Barossovi, předsedovi Schulzovi, komisím, podkomisím a celé Evropské unii.

Pochopitelně v rámci nějakého Operačního programu typu VSIRI26 – Vzdělání Stabilita Inovace Regionální Implementace (26 nic neznamená, to je tam jen proto, aby vše bylo ještě více záhadné a více připomínalo Kafkův Zámek).

Napadlo Vás někdy, proč na školách nevisí cedule třeba „Tato škola je financována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, prostřednictvím kraje Vysočina“? Nebo „Děkujeme Ministerstvu financí, daňovým poplatníkům a obci Lhota za podporu“?

Přitom „národní“ a místní příspěvky jsou mnohonásobně vyšší.

Vyvěšují si penzisté na dveře ceduli „Obyvatel tohoto bytu je podporován z průběžného důchodového systému“? + správné logo Správy sociálního zabezpečení, Ministerstva financí a znak České republiky.

Vytetují Vám nad jizvu od slepého střeva „Tato operace byla uskutečněna s podporou VZP, státního příspěvku na zdravotní pojištění a Ministerstva zdravotnictví“?

Je mezi podporou Evropské unie a státu/obce nějaký rozdíl? Je to první dar a to druhé nějaká povinnost?

Rozhodně NE.

Evropské granty probíhají zhruba takto:

Česká republika sebere peníze daňovým poplatníkům. Tedy lidem a firmám na svém území.

Poté je několika příkazy k úhradě posílá v mnohamiliardové výši do Bruselu.

Pak se za dozoru velkých hráčů, megalobistů a eurokmotrů nastavují operační programy, aby se peníze nevrátily občanům, ale využily se na ty „správné programy“ se správnými dodavateli.

Tyto již rozhodnuté operační programy za bedlivého dozoru různých „místních hráčů“ se vrací do republiky.

Zde to způsobuje korupci, ničení trhů (jeden hotel dostane na rekonstrukci 60 miliónů, druhý nic) a další „dobro“.

Ředitel školy sepisuje složitou navzájem provázanou žádost ve specializovaném programu, která se skoro nedá vyplnit. Když chce uspět, bude chytřejší zaplatit dvě stě tisíc specializované firmě, která „podniká“ v oboru sepisování a podávání žádostí o eurodotace. Jsou v každém kraji. Často si peníze berou až po „přiklepnutí“ dotace – humánní a ekonomické (a „věří si“ :-)).

Pak do školy doputuje dotyková tabule (vyrobená na Tchaj-wanu, francouzský kapitál dodavatelské firmy), která má výrobní cenu 20 tisíc a reálnou 600 tisíc. Tedy jak plat paní učitelky na dva roky nebo její ztrojnásobení platu.

Pak konečně může jít školník přidělat děkovnou ceduli.

Čím větší, tím lepší.

Tento komentář byl zpřístupněn čtenářům s podporou Borgis a.s.; Novinky.cz, Operační program „K4-5N – Komentáře“ a za podpory Hewlett-Packard; Google Chrome Gmail; limonáda ZON; Pekařství Na Stírce; Lipno Madeta a modré kancelářské židle neznámého původu.

Mgr. Václav Klaus
expert ODS pro oblast školstv

Zdroj: ODS.cz

6 komentářů:

Ferda44 řekl(a)...
9. června 2014 v 19:57  

Tedy žádného z Klausů zrovna nemusím, ale tento jeho příspěvek sedí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
9. června 2014 v 22:14  

příspěvek sedí

Beze-sporu. Ono tu podstatu dost dobře nejde přehlédnout. A to člověk nemusí být ani v nějakém vyjímečném postavení s přístupem k vyjímečným informacím. V komentáři Děkovné cedule se nad to snoubí popsání stavu se čtivostí textu.
Pořád je tu ovšem ta nezodpovězená otázka, jaká část peněz z těch dotací je skutečně a smysluplně využita. Tedy v tom smyslu, že dorazí k tomu účelu, pro který je čerpána. Pokud ovšem účelem není jen ty peníze nějak, to jest jakkoli, dostat do oběhu.

Unknown řekl(a)...
10. června 2014 v 15:08  

"Pokud ovšem účelem není jen ty peníze nějak, to jest jakkoli, dostat do oběhu."

Bingo!

Jediným štěstím všech, kdo se chtějí živit prodejem výrobků či poskytováním služeb pro vzdělávání na normálním, seriózním trhu, je že většina "evropských peněz" vlastně funguje jen jako taková obzvlášť komplikovaná forma "kvantitativního uvolňování" (bývalý šéf FEDu Ben Bernanke tomu říkal "rozhazování peněz z vrtulníku".
Jen díky tomu totiž není ten seriózní trh ještě zcela rozvrácen a školy si ještě pořád mohou například koupit učebnici za 150 a ne za 1500 (a pořád je ještě několik posledních firem vyrábí a asi tak poslední 2-3 jsou tak šílení optimisté, že i investují do vývoje nových).

Jan Hučín řekl(a)...
10. června 2014 v 15:12  

Pane Klausi, zapomněl jste ještě poděkovat tvůrcům operačního systému svého počítače a informovat nás, zda při psaní vašeho článku nebylo náhodou ublíženo nějakému zvířeti a zda jsou všechny dívky starší 18 let.

Gustav řekl(a)...
10. června 2014 v 19:15  

Esipak je VK Jr. stejně kritický i k VK otci, po jehož privatizaci bez právního rámce zůstal tunel v hodnotě 700 miliard Kč? Dost silně pochybuji...

Tomáš Dopita řekl(a)...
11. června 2014 v 21:02  

Jestli to není třeba proto, že kdyby ty peníze neoběhly bruselské kolečko, tak by je v této republice nikdo a nikdy nedal ani do školství, ani na rozvoj obcí. Jak se vám, milí kolegové, rozvíjí vaše škola z příspěvků MŠMT prostřednictvím krajů?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.