Přečtěte si: Co se musí změnit – děti, nebo česká škola?

středa 18. června 2014 ·

Kdykoli se začtu do nějaké internetové diskuse českých učitelů, musím se potom nějakou dobu vzpamatovávat z toho, kolik z nich vyjadřuje (1) hluboké znechucení z dnešních mladých lidí, (2) naprosté nepochopení příčin, proč škola nefunguje, a (3) do očí bijící bezradnost při uvažování o východiscích ze současné situace. Stav je – až na lokální výjimky – opravdu katastrofální. O tom už dnes není pochyb.


Z článku Oldřicha Botlíka v EDUin.cz vybíráme:

Tento ředitel má vynikající renomé u svých kolegů ředitelů i u učitelů jiných škol. Není zde prostor, abych se zabýval detaily jeho úspěšného působení. Sleduji ale jeho práci už velmi dlouho – někdy z dálky, někdy bezprostředně, občas prostřednictvím spolupráce s učiteli na jeho škole. Jedno však napsat můžu: na samém začátku jeho úspěšné cesty byly pochybnosti o dogmatech, o něž se tradiční česká škola opírá. Opatrně, opravdu velmi opatrně (pamatuji se na to) začal platnost těch dogmat postupně ověřovat a také je postupně opouštěl. Dělal to velmi rozvážně, protože (1) nechtěl ublížit žákům, (2) ta dogmata mu byla vštěpována i během jeho vlastního pedagogického studia. Má z nich státnici.

Naposledy mi řekl, k jakému závěru dospěl: „Na tom, co přesně se děti učí, moc nezáleží. Důležité je, aby se zabývaly něčím, co je zajímá, odpovídá jejich schopnostem a umožňuje jejich spolupráci a růst. Když škola dokáže zařídit tohle, jsou všechny ty osnovy, RVP, ŠVP, standardy, plošné testy a zkoušky jen zbytečným balastem.“

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
18. června 2014 v 11:02  

"Obtěžují snad lékaři veřejnost neustálými stížnostmi na to, že za nimi chodí lidé, kteří jsou nemocní? Zato stížnosti učitelů, že mají vyučovat žáky chodící na jejich školu, by se daly přehazovat vidlemi."

Naprosto subjektivní názor člověka, který se pohybuje ve sféře školství. Kdyby se pohyboval ve sféře zdravitnictví, určitě by se divil a mluvil by jinak.

"Kdykoli se začtu do nějaké internetové diskuse českých učitelů, musím se potom nějakou dobu vzpamatovávat z toho, kolik z nich vyjadřuje hluboké znechucení z dnešních mladých lidí"

Taky čtu různé internetové diskuze a spíše jsem postřehla znechucení dnešních učitelů, ze systému, který strčili pod nos mladým lidem dospělí (tedy uhýbání, kde se dá, přijímáním propadlíků na maturitní obory a dnes už i na VŠ), jehož důsledky nesou na svých bedrech.

"Odbornou vinu pak mají – až na pár výjimek potvrzujících pravidlo – právě vysokoškolská pracoviště připravující učitele."

vysokoškolská pedagogická pracoviště bych až tak jednoznačně neosočovala, protože bohužel musí pracovat s materiálem, který mají k dispozici. A jelikož se na VŠ pedagogického směru, především díky velmi chabému finančnímu ohodnocení učitelů, hlásí spíše studenti, kteří měli už na SŠ problémy, není ten materiál pravda nic moc.

"Základka, co se vyrovná gymnáziu"

Ju. v oblastech, kde odchází na víceleté gymply 6 % žáků to snad jde. V Praze, kde je to přes 20 % ani náhodou.

Eva Adamová řekl(a)...
18. června 2014 v 11:03  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Nicka Pytlik řekl(a)...
18. června 2014 v 12:19  

Co se musí změnit – děti, nebo česká škola?

Mně z toho vychází, že se musejí změnit ředitel škol.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.